LGBTİ kulübünde katliam: 50 ölü

ABD’de haziran ayında LGBTİ (lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks) topluluklar farklı şehirlerde Onur Yürüyüşleri düzenlerken IŞİD, Florida eyaletinin Orlando kentinde eşcinselleri hedef alan bir eylem gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orlando'nun popüler eşcinsel gece kulüplerinden Pulse Club’da etrafa ateş açan silahlı saldırgan, en az 50 kişinin ölümüne 53 kişinin de yaralanmasına yol açtı. Kaçamayan müşterileri rehin alan saldırgan, üç saat sonra operasyonla öldürüldü.

İNSANLARIN YERE DÜŞTÜĞÜNÜ GÖRDÜM

Pulse Club’da 11 Haziran Cumartesi gecesi düzenlenen Latin gecesi temalı eğlenceye yaklaşık 350 kişi geldi. Kulübün saat 2 civarında kapanmasına az bir süre kala bir anda ateş sesleri duyuldu. Büyük paniğin yaşandığı anlarda barda içki almakta olan Christopher Hanson, “İnsanların yere düştüğünü gördüm. Emekleyerek dışarı çıktım. Her yer kan olmuştu” dedi. Pulse Club’un Facebook hesabından ise “Herkes koşarak uzaklaşsın” mesajı paylaşıldı.

OPERASYON 5'TE BAŞLADI

Bir tüfek ve tabanca taşıyan ve kulüpte görevli bir polis memuruyla çatışan saldırgan daha sonra içeri dönerek kaçmayı başaramayanları rehin aldı. Rehinelerin bazıları polisi arayıp mesaj gönderdi. Sabaha karşı saat 5’te operasyon başladı. Polis, SWAT (Özel Silahlar ve Taktikler Birimi) ekibi, patlayıcılar ve zırhlı araçla duvarı delerek kulübe girdi. Saldırgan öldürülürken yaklaşık 30 rehine sağ kurtarıldı. Elli kişinin öldüğü saldırıda 53 kişi yaralandı.

IŞİD ÜSTLENDİ

Yerel güvenlik yetkilileri, Ömer Sıddık Metin isimli Afgan asıllı Amerikalı saldırganın olaydan dakikalar önce 911’i arayarak IŞİD’e bağlılık yemini ettiği ve 15 Nisan 2013’te Boston Maratonu’nu kana bulayan Çamayev kardeşlere referans verdiğini söyledi. IŞİD bağlantılı Amaq haber ajansı saldırıyı örgütün üstlendiğini bildirdi.

OBAMA'DAN UYARI

Saldırıyı terör ve nefret saldırısı olarak niteleyen ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, saldırının bir kez daha ABD'de silah satın almanın ne kadar kolay olduğunu gösterdiğini, buna karşı önlem alınmazsa, okullarda, gece kulüplerinde, meydanlarda, sinema salonlarında bu tür saldırıların önüne geçilemeyeceğini belirtti. Obama bu tür saldırıların Amerikalıları korkutamayacağını, Amerikalılar arasındaki birlik ve dayanışmanın süreceğini belirterek, saldırıda yaşamını yitirenler ve aileleri için dua ettiklerini söyledi.

florida

BABASI CUMHURBAŞKANI ADAYI

Onlarca kişiyi öldüren saldırganın babası Sıddık Metin ise “Tüm ülke gibi biz de şoktayız” şeklinde konuştu.Oğlunun terörle bağlantısı olmadığını savunan baba, saldırının eşcinsellere yönelik bir nefret eylem olduğunu öne sürdü. Metin, “Oğlum Miamı’de gördüğü bazı eşcinsellere çok öfkelenmişti. Saldırının sebebi bu olabilir” şeklinde konuştu. Florida’da yaşayan baba Metin’in geçen yıl Afganistan’da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğu belirtiliyor.

11 EYLÜL'DEN SONRAKİ EN KANLI SALDIRI

* 2 Ekim 2015 - San Bernardino Engelli merkezinde ateş açıldı. 14 ölü, 17 yaralı.

* 1 Ekim 2015 - Roseburg Umpqua Toplum Koleji hedef alındı. En az 10 ölü.

* 18 Haziran 2015 - Charleston Tarihi Siyahi kilisesine saldırı. 26-87 yaşlarında 9 ölü.

* 16 Eylül 2013 - Washington D.C. Donanma üssüne saldırı, saldırgan dahil 13 ölü.

* 14 Aralık 2012 - Newtown Sandy Hook İlkokulu’na saldırı. 20 öğrenci ve 6 çalışan ölü.

* 20 Temmuz 2012 - Aurora Batman filminin gösterildiği sinemada 12 ölü, 70 yaralı.

* 16 Nisan 2007 - Blacksburg Virginia Tech kampusunda saldırı. 32 ölü, çok sayıda yaralı.