Nalçik hapishanesinde toplu intihar girişimi

Rusya bağlı Kafkas ülkesi Kabardey-Balkar'da şiddet gördüklerini iddia eden mahkumlar, intihar girişiminde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nalçik 1 No'lu Hapishanesi'nde şiddet gördüklerini söyleyen 24 mahkum intihar girişiminde bulundu.

Rusya bağlı Kafkas ülkesi Kabardey-Balkar'da toplu olarak şiddet gördüklerini iddia eden mahkumlar açlık grevi sonuç vermeyince intihar girişiminde bulundu.

Ajans Kafkas'ın Kavkazki Uzel'den aktardığı 13 Nisan tarihli haberine göre; mahkum yakınları 24 mahkumun intihar girişiminde bulunduğunu açıkladı. Aynı hapishanede kalan başka bir mahkum da Çegemski ilçe mahkemesinde görülen duruşma sırasında damarlarını kesti.

Federal Ceza İnfaz Kurumu İdaresi, toplu intihar girişimini ve mahkumlara şiddet uygulandığı iddiasını yalanladı.

Kabardey-Balkar insan hakları yetkilisine yazılı bir başvuruda bulunan mahkum yakınları, şiddet uygulayan görevlilerin cezalandırılmasını istedi.

Mahkum yakınlarının anlattığı şiddet iddiaları ise oldukça fazla. İşte o iddialardan bazıları:

  • Ruslan Jugov’un yakınlarının verdiği bilgilere göre, Jugov, hapishane bahçesinde gezerken birçok kez dayak yedi.
  • İslam Şeşev’in yakınları ise, Şeşev’in hapishanede maruz kaldığı şiddet yüzünden omurgasının zarar gördüğünü iddia etti.
  • Oleg Mishojev’in yakınlarının iddiasına göre, Mishojev tıraş olmayı reddettiği için 40 günden fazla bir süre hücre hapsinde tutuldu.
  • Başka bir mahkum yakını ise “Mahkumlar çeşitli bahanelerle cezalandırıldı. Örneğin kendisini iyi hissetmediği için dışarı çıkmak istemediğinden veya tıraş olmayı reddettiğinden. Mahkumlardan biri de, güya kameranın görüşünü kapattığı için cezalandırıldı” dedi.
  • Anzor Kodzokov, 10 Nisan’da Çegemski ilçe mahkemesindeki duruşmada damarlarını keserek intihar girişiminde bulundu. Kodzokov’un yakını, intihar girişiminin sebebinin, zorla tıraş edilmesi ve bu esnada dövülmesini protesto etmek olduğunu ifade etti.