DTO Başkanı Turan: Virüsün öldürücü etkisi sürüyor

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Turan, korona virüsünün öldürücü etkisinin ve bulaşıcılığının sürdüğünü belirterek, tedbirlerin kaldırılmasının halk sağlığı açısından kaygı verici olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Mahsum Kara

DİYARBAKIR- Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgını 2.5 yılını geride bıraktı. Salgın tehdidi henüz sona ermemesine rağmen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde, Bilim Kurulu toplantısında korona virüsün ilişkin alınan yeni kararları açıkladı. Buna göre açık havada maske kullanımı zorunluluğu ile pozitif vakaları takipte kullanılan HES kodu uygulaması kaldırıldı.
Sağlık Bakanlığı’nın pandemiye yönelik aldığı yeni kararları Gazete Duvar’a değerlendiren Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, önü kesilmediği sürece bulaşın yeni varyantların oluşumuna neden olacağını ifade ederek, tedbirlerin kaldırılmasının halk sağlığı açısından kaygı verici olduğunu söyledi.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan

‘TEDBİRLER OLDUĞUNDA YURTTAŞLARDA BİR BİLİNÇ OLUŞUYOR'

Pandemi sürecinin baştan bu yana iyi yönetilmediğini belirten Turan, şunları söyledi: “Bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin bilimsel ve epidemiyolojik ölçütlerle nasıl yönetileceği bellidir. Biz kendi bölgemiz için şunu gördük; Tedbirler alındığında yurttaşlarda bir bilinç oluşuyor ve tedbirlere uyulduğu için vaka sayıları ve ölüm oranında bir düşüş oluyor. Ne yazık ki tedbirler kalktığı gibi vaka sayılarında da bir artış oluyor çünkü insanlar rehavete sürükleniyor. Zaten iki yıldır devam eden kısıtlamalar var, hepimiz maskeden ve bu kurallardan sıkıldık. Ama bilimsel ölçütlere göre hala maske, mesafe, havalandırmanın önemli olduğu ve hastalığı önlemede temel tedbirler olduğu aşikâr. Ne yazık ki bu son kararlarla tedbirler kaldırıldı. Dışarıda maske takma zorunluğu kalktı, içeride ise 'havalandırma yeterliyse takmayabilirsiniz' dendi. Kapalı ortamlarda havalandırmanın yeterli olduğunu nasıl bileceğiz, yeterli olup olmadığı nasıl denetlenecek? Bunlar bilinmiyor. HES kodu sorgulaması kaldırıldı. Bu, testi pozitif olanların da dışarıda serbest dolaşmasına yol açabilir.” 

‘BİLİMSEL ÖLÇÜTLER ESAS ALINMADAN PANDEMİ YÖNETİLEMEZ'

Bulaşın önü kesilmediği sürece yeni varyantların oluşumuna neden olacağına dikkat çeken Elif Turan, şöyle devam etti: “Omicron varyantıyla birlikte Diyarbakır’da bir pik daha yaşandı ve vaka sayılarında ciddi bir artış oldu. Her pik, doğası gereği önce artar daha sonra düşüşe geçer. Bir düşüş yaşandı ama tedbirlerin kaldırılması bizde endişe uyandırıyor. Tedbirlerin kaldırılması halk sağlığı açısından kaygı verici ne yazık ki. Bilimsel ölçütler esas alınmadan sadece algı üzerinden pandemi yönetilemez. Bu karar verildiğinde, maske takmanın artık zorunlu olmadığı açıklandığında bile Bilim Kurulu'nda bulunan insanlar, yüksek koruyucu maske takıyordu.”

“Keşke pandemi bitmiş olsa ve biz maskeleri atmış olsaydık” diyen Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Turan, bölge illerinde aşılama oranının düşük olduğuna da dikkat çekti: “Şu an için aşılamada istediğimiz düzeyde değiliz, toplumun bir kısmı ikinci doz aşısını tamamlamış değiller. Ortaya çıkan yeni varyantlarla şunu görüyoruz, hatırlatıcı dozlarımızı olmamız gerekiyor. Kentimizde ikinci doz aşılama oranı yüzde 64 civarında. Bilimsel olarak maske, mesafe ve havalandırmanın temel tedbirler olduğu biliniyor. Ne yazık ki tedbirlere uyulmasını teşvik etmek yerine tedbirler kaldırılıyor. Biz kentimiz için bunu tecrübe ettik. Ne zaman tedbirler kaldırıldıysa vaka sayılarında artış yaşandı, Covid-19 hastalığına bağlı ölüm sayısı yükseldi.”

'FİLYASYON KALDIRILDI'

Pandeminin başından beri tamamen algı üzerinden yönetildiğini vurgulayan Turan “Ülkede verili bir gerçeklik var. Son üç günde bile resmi rakamlara göre önlenebilir bir hastalık olan Covid-19 yüzünden 366 insan hayatını kaybetti. Hala bu virüsün öldürücü özelliği var ve bulaşıyor ne yazık ki. Şu an filyasyon kaldırılmış durumda. Bulaşıcı hastalıkların yönetiminde filyasyon önemli bir rol oynuyor. Alınan yeni kararlar ile kamu iradesi sorumluluğu üstünden atarak tamamen bireysel sorumluluğa indirgemiş durumda. Burada gene bütün yük sağlık emekçilerin omzunda ve sorumluluk halka yüklenilmiş durumda” şeklinde konuştu.

“Bulaşıcı hastalıklarla mücadelenin en önemli yolu bulaşın önüne geçilmesidir” diyen Elif Turan, şu uyarılarda bulundu: “Filyasyona ağırlık verilmeli, yaygın testler yapılmalıdır, güçlü bir aşılama politikası yapılmalıdır. Virüsün hala bulaşıcı ve öldürücü etkisi devam ediyor. Bizlere her zamanki gibi bireysel sorumluk düşüyor. Eksik doz aşımız varsa tamamlayalım. Aşımızı olmuşsak bile bireysel tedbirlerimize uyalım, maskeyi ağzımızı ve burnumuzu kapatacak şekilde takalım, el hijyenimize dikkat edelim, kapalı ve kalabalık ortamlarda mümkün olduğunca bulunmaktan kaçınalım.”