DSÖ: Virüsle yaşamayı öğrenmek ölümleri kabul etmek değildir, aşılar bulaşı engellemiyor

DSÖ Başkanı Tedros, aşıların Omicron'da ağır hastalığı önlediğini ama bulaşı tamamen engellemediğini söyledi. Tedros, "Virüsle yaşamayı öğrenmek ölümleri kabul etmek değildir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugüne dek görülen en bulaşıcı korona virüsü varyantı Omicron hakkında yeni bir uyarıda bulundu. DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Omicron'un en çok aşısızları tehdit ettiğini, bununla birlikte aşının bulaşı tam olarak engellemediğini belirterek, 'virüsle yaşamayı öğrenmenin ölümleri kabul etmek anlamına gelmediğini' söyledi.

Basın toplantısı düzenleyen Tedros, "Omicron Delta'ya göre daha hafif hastalığa yol açsa da, özellikle de aşısızlar için tehlikeli bir virüs olmayı sürdürüyor. Özellikle de dünya çapında bu kadar çok sayıda kişi hâlâ aşısızken onun serbestçe yayılmasına izin vermemeliyiz. Dünyada hastaneye kaldırılanların büyük çoğunluğu aşısız" dedi.

 

DSÖ Başkanı, aşıların ölümleri ve ağır hastalığı önlemekte hâlâ çok etkili olduğunu söylese de bulaşı tamamen engellemediğini vurgulayarak, daha fazla bulaşın daha fazla hastaneye yatma oranı ve daha fazla ölüme yol açtığını söyledi. Tedros, Omicron'un yayılmasına izin vermenin daha bulaşıcı ve daha ölümcül bir varyantın ortaya çıkma riski yarattığının da altını çizdi.

Dünya çapındaki haftalık ölü sayılarının yaklaşık 50 bin ortalamasında olduğunu belirten Tedros, "Bu virüsle yaşamayı öğrenmek, bu kadar ölümü kabul edebileceğimiz veya kabul etmemiz gerektiği anlamına gelmiyor" dedi. (DIŞ HABERLER)