DSÖ: 10 ülkede vakaların çoğunu omicronun alt varyantı BA.2 oluşturuyor

DSÖ'nün raporuna göre, BA.2 alt varyantı Bangladeş, Brunei, Çin, Danimarka, Guam, Hindistan, Karadağ, Nepal, Pakistan ve Filipinler'de omicron vakalarının yarısından fazlasını kapsıyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), korona virüsünün (Covid-19) omicron varyantının alt varyantlarından BA.2'nin şu an 10 ülkede baskın hale gelerek vakaların çoğunluğunu oluşturduğunu açıkladı.

Örgütün sitesinde yayımlanan "Haftalık Covid-19 Güncellemesi" raporunda küresel vakalar, omicron ve alt varyantlarına dair son durum incelendi.

Rapora göre 7-13 Şubat'ta küresel vaka artış oranında bir önceki haftaya göre yüzde 19'luk düşüş görülürken, ölüm oranları önceki haftaya göre değişiklik göstermedi.

Son bir haftada dünya genelinde yaklaşık 16 milyon yeni vaka tespit edilirken, virüs nedeniyle 75 bine yakın kişi öldü.

Vakalarda en fazla düşüş, DSÖ'nün "Güneydoğu Asya Bölgesi"nde gözlemlendi ve bu bölgede son bir haftadaki artış oranı, bir önceki haftaya göre yüzde 37 daha az olarak belirlendi.

Aynı aralıktaki DSÖ'nün "Amerikalar Bölgesi"nde yüzde 32, Afrika'da yüzde 30, Avrupa'da yüzde 16 ve Doğu Akdeniz'de yüzde 12 düşüş yaşandı.

BA.2 EN ÇOK GÜNEYDOĞU ASYA'DA YAYILIYOR

Raporda omicronun alt varyantlarından "BA.2"nin, küresel vaka artışlarındaki payının artışta olduğu da gözlemlendi.

DSÖ'ye bağlı İnfluanza Verilerinin Paylaşımı Küresel İnisiyatifi'ne (GISAID) gönderilen vaka örneklerine göre BA.2 alt varyantı Bangladeş, Brunei, Çin, Danimarka, Guam, Hindistan, Karadağ, Nepal, Pakistan ve Filipinler'de omicron vakalarının yarısından fazlasını oluşturdu.

BA.2'nin en çok Güneydoğu Asya'da yayılarak toplam omicron vakalarının yüzde 44,7'sini oluşturduğu, Amerikalar Bölgesinde ise BA.2'nin yayılma oranının yüzde 1'lerde olduğu bilgisi paylaşıldı.

Raporda BA.2'nin omicrona kıyasla daha hızlı yayıldığına dair sınırlı verilerin olduğu açıklanırken alt varyantın insan vücudunu ne derece etkilediğinin henüz bilinmediği kaydedildi. (CENEVRE/AA)