Doğu Akdeniz'de bir doğalgaz adımı daha: İsrail ve Lübnan yeniden masaya oturuyor

İsrail ile Lübnan, deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda ABD'nin arabuluculuğu ile yürüttükleri dolaylı müzakerelere yeniden başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail ile Lübnan, deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin ABD arabuluculuğunda yapılan müzakerelere yeniden başlamaya hazır olduklarını açıkladı. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile İsrail Enerji Bakanı Karine Elharrar, peşpeşe yaptıkları açıklamalarda masaya oturmaya hazır olduklarını duyurdu.

Avn, "Lübnan, devletin haklarını ve egemenliğini muhafaza edecek şekilde güneydeki deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin müzakerelere yeniden başlamaya hazır" dedi.

İsrail Enerji Bakanı Karine Elharrar da, kısa süre sonra yaptığı açıklamada aynı mesajı verdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) ise resmi kaynaklara dayandırdığı haberinde, "İsrail için müzakerelerin hiç durmadığını" ancak "Lübnan'dan yeni taleplerde bulunmayı bırakmasını beklediğini" aktardı.

İsrail ile Lübnan arasında arabuluculuk yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein'in gelecek hafta Bakan Elharrar ve diğer yetkililerle görüşmek üzere İsrail'e geleceği belirtildi.

Taraflar arasındaki dolaylı müzakereler, ABD'nin arabuluculuğunda 2020 yılında başlamıştı ancak birkaç defa askıya alınmıştı. Bu anlaşmazlık, doğalgaz zengini olduğu düşünülen bölgedeki potansiyel sondaj çalışmalarını da sekteye uğratmıştı. (DIŞ HABERLER)