Diyarbakır'da tutuklu gazeteciler için dayanışma çağrısı

Van'da tutuklanan gazetecilerle dayanışmak için basın toplantısı düzenleyen Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 2 Nisan’daki duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, Van'da tutuklu gazetecilerle dayanışmak ve yargılandıkları davaya dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği'nde düzenlenen açıklamaya, derneğin eşbaşkanları Dicle Müftüoğlu ve Serdar Altan ile Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü Ayşe Güney ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Mezopotamya Ajansı muhabirleri Nazan Sala, Adnan Bilen ile Cemil Uğur ve Jinnews muhabiri Şehriban Abi’nin uzun tutukluluk sürecine vurdu yapılan açıklamada, 2 Nisan’da Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma için dayanışma çağrısında bulunuldu.

'DAYANIŞMAYI BÜYÜTELİM'

Açıklamada ilk sözü alan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan, gazetecilerin meslekleri nedeniyle gözaltına alındığına dikkat çekerek dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini vurguladı.

Görülecek davada haberciliğin, gazeteciliğin ve halkın haber alma hakkının yargılanacağını belirten Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu sözcüsü Ayşe Güney, “Kadın gazetecilere dönük baskılar artmaktadır. Arkadaşlarımız Şehriban Abi, Naza Sala hem gözaltında hem de sonrasında götürüldükleri cezaevinde erkek adli mahpusların bulunduğu koğuşlara konulmuş, hijyenden uzak zorlu koşullarda tutulmuştur. Yani ceza içinde ceza verilmiştir. Bu durumu Şehriban ve Naza’nın şahsında tüm kadın gazetecilere ama özelde Kürt kadın gazetecilere verilen bir ceza olarak görüyoruz” dedi.

KADINLARA BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

Ayşe Güney şöyle konuştu: “Kadın gazetecilerin bu düzeye gelmesi kadın dayanışmasının ve mücadelesinin bir mirasıdır. O nedenle bu mirasa yalnızca meslektaşlarımız değil, tüm kadın örgütlerinin de sahip çıkması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü bu mirasın taşıyıcısı olan basın dayanışmayla büyüyor. Kadın dayanışması ve mücadelesini büyütmek ve bir kez daha haklılığımızı orada gösterebilmek adına tüm kadınları birlikte olmaya çağırıyorum.”

'ANCAK HALK YARGILAR'

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu da dayanışmanın gerekliliğine işaret etti. Müftüoğlu, “Gazeteci arkadaşlarımız emniyet ve savcılık sorgusunda gazeteciliklerinin yalnızca meslek örgütleri ve halk tarafından yargılanabileceğini söylemişlerdi. Tekrarlıyoruz; Arkadaşlarımızın haberini ancak halk yargılar” diyerek herkesi görülecek duruşmaya katılmaya çağırdı. (DUVAR)