Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri başladı

Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, Wejegeh Amed’te yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Topal

DUVAR - Lîs Yayınları, Wêjegeh Amed (Diyarbakır Edebiyat Evi) ve Diyarbakır Sanat Merkezi’nin (DSM) ortak düzenlediği Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri başladı. “Hayal Dilinde Hakikat” sloganıyla 10 gün sürecek programı kapsamında 70 şair ve yazarın katılımıyla 28 etkinlik gerçekleştirilecek.

Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri’ne Aras Yayınları ile Everest Yayınevi de destek veriyor.

ÖZEN: BİTMEDİ DAHA BAŞKA HAYALLERİMİZ VAR

Açılış konuşmacılarından Everest Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Saadet Özen, edebiyatta yayıncıların önemine dikkat çekerek “Yayıncıların rolü hayalleri alıp özgürlük haline dönüştürmektir. Bu hayal ve hakikatin bir araya geldiği noktada yayınevlerinin yer almasını önemli buluyoruz. Everest Yayınları olarak hayallerimiz bitmedi, burada gerçekleştirmeyi istediğimiz daha başka hayallerimiz var” dedi.

Saadet Özen

Duhok Kürt Yazarlar Birliği'nden Hesen Silêmanî, Edebiyat Günleri’ne katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek “Umut ediyoruz ki bütün dillere saygı duyulur” diye konuştu. Ardından bir şiirini seslendirdi.

Hesen Silêmanî

ERBAY: EDEBİYAT AYNI ZAMANDA BİR BULUŞMA MEKANIDIR

Gazete Duvar Diyarbakır Temsilcisi ve Türkiye Yazarlar Sendikası Diyarbakır Temsilcisi Vecdi Erbay ise edebiyat etkinliğinin kentteki sivil kurumlar üzerinden geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Erbay, “Edebiyat aynı zamanda bir buluşma mekanıdır. Sorular sorduğumuz, sorunlara çözüm aradığımız, tartıştığımız, aynı duygular etrafında toplandığımız buluşma mekanıdır edebiyat. Buradan edebiyata dair yeni fikirlerle, yeni dostluklarla ayrılacağımıza inanıyorum” dedi.

Vecdi Erbay

Benzer etkinliklerin Diyarbakır’ın ve bölgenin kültürel birikimine ve ihtiyaçlarına vakıf sivil kurumlar tarafından gerçekleştirilmesinin önemine değinen Erbay, “Bu nedenle Wêjegeh Amed’in yanı sıra Amed Şehir Tiyatrosu’nun, Ma Müzik’in, Mordem’in ve diğer kurumların çok önemli işler yaptığına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri şiir dinletisiyle devam etti.

10 gün sürecek olan Edebiyat Günleri, bu yılın onur konuğu yazar Îhsan Colemergî’nin kapanış konuşması ile sona erecek.