Dersim’de yangın: Yaban hayatı tehlike altında

Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Yıldırım yangının bir an önce söndürülmesini isteyerek, parktaki yaban hayatın ciddi zarar göreceğine dikkat çekti.

Munzur Vadisi Milli Parkı'nda görüntülenen yaban keçileri
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Munzur Vadisi’nde üç gündür devam eden orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürerken, Munzur Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Avukat Barış Yıldırım, dünya ölçeğinde zengin bir milli parkın yandığını söyledi.

Yıldırım, parkta çok zengin bir yaban hayatı olduğuna dikkat çekerek yangının bir an önce söndürülmesini istedi.

‘DÜNYA ÖLÇEĞİNDE BİR MİLLİ PARK YANIYOR’

1971 yılında Milli Park ilan edilen Munzur Vadisi Milli Parkı’nın çok sayıda canlı türünü barındırdığını söyleyen Yıldırım, “Yaban keçileri, çengel boynuzlu dağ keçileri, vaşak, ayı, kurt, tilki, yaban domuzu gibi türler yüksek miktarda burada habitat buluyor. Yine yörede ur kekliği yaşıyor. Florastik olarak 2 bine yakın bitki çeşitliliği var. Dünyada sadece Munzur Vadisi’nde bulunan tek dişli dağ sarımsağı bulunuyor. Milli parkın çok hassas noktası yanıyor. Yangının bir an evvel söndürülmesi gerekiyor. Aksi halde bu canlı türleri ciddi zarar görecek” dedi. Parkın, Dünya Kültür Mirası listesinde yer alması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, “Yangın üç gündür devam ediyor. Coğrafya engebeli ve yangını insan gücüyle söndürmek mümkün değil. Ayrıca sadece yangın söndürme helikopterleriyle değil, uçaklarla müdahale edilmesi lazım. Çünkü dünya ölçeğinde bir milli park yanıyor. Türkiye’de 45 milli park var. Yapılan tespitlere göre biyolojik, florastik zenginlik açısından Türkiye’nin en zengin milli parkı Munzur Vadisi Millî Parkı. Yörede Anadolu parsının yaşadığına dair işaretler var. Çiçek türü Hollanda’dan fazla. İngiltere gibi büyük bir ülkeyle neredeyse eşdeğer” diye konuştu.