Dersim'de öğrencilerin barınma sorunu: Etüt odaları yatakhane yapıldı

Munzur Üniversitesi'nde öğrenciler barınma sorunu yaşamaya devam ediyor. Yurt kapasitesinin yetersizliği nedeniyle öğrenciler etüt odalarında kalıyor.

Etüd odalarına yatak konuldu.
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Munzur Üniversitesi'nde 7 bini aşkın öğrenci öğrenim görürken şehirdeki yurt kapasitesi 3 bin civarında. 2023-2024 yılı eğitim öğretim bitmesine sayılı vakit kalmışken Munzur Üniversitesi’nde öğrencilerin barınma sorunu hala devam ediyor.

Yetersiz yurt kapasitesi dolayısıyla yapımına başlanan Munzur Öğrenci Yurdu tamamlanmadığı için öğrenciler çeşitli yurtlara dağıtılıyor. Ancak öğrenciler oda kapasitesinin üstünde bir nüfusla yaşamaya çalışıyor.

Öğrenciler duruma tepki gösterirken kimi öğrenciler yer bulamadıkları için geceleri dışarıda kalıyorlar. Tunceli KYK Yurdu'nda kalan bir öğrenci, kapasite yetersizliği nedeniyle etüt odalarının yatakhaneye dönüştürüldüğünü söyledi. 

Öğrenciler, barınma sorunu yüzünden etüd odası gibi geçici yerlerde kalmaktan bıktıklarını anlattı. 

‘DERSLERİMİZDEN BAŞKA HER ŞEYİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Tunceli KYK Kız Yurdu’ndaki etüt odalarında kalındığı bilgisini veren Uygulamalı İngilizce Çevirmenlik öğrencisi, çözülmeyen barınma sıkıntısından dolayı derslerine çalışamadığını belirtti. İsmini vermek istemeyen öğrenci, şunları söyledi: “Okulda ikinci yılım ama hiçbir şekilde net bir yerimiz olmadı. 1 hafta oldu memlekten döneli fakat hala her gün farklı odalardayız. Kaldığımız yatakların asıl sahipleri gelir diye valizlerimizi açmaya, dolaplara yerleştirmeye korkuyoruz. Okula her geldiğimizde 'acaba bu gece hangi odada uyuyacağız' diye düşünmek istemiyoruz artık. Okul yönetimi sorunumuza çözüm bulsun.”

‘HER GÜN FARKLI BİR YERDE KALIYORUZ’

Öğrencilerin aktardığına göre, Munzur Yurdu açılmadığı için 170 öğrenci, 3 farklı yurda dağıtıldı. Tunceli KYK Kız Yurdu da bunun üzerine etüt salonlarını öğrenciler için yatak odası yaptı. 17 kişinin kaldığı bu odalar aynı zamanda ders çalışma alanları olduğu için tüm öğrenciler açısından sıkıntı yaratıyor.

Yurdun açılmaması sebebiyle zorluk yaşayan ve adını vermek istemeyen öğrenci şöyle devam etti: “Bize dönem başında Munzur Yurdu çıktı. Ama yolu ve elektriği yapılmadığı gerekçesiyle açılmıyor. O yüzden parça parça yurtlara dağıtıldık her gün farklı bir yerde kalıyoruz. İlk dönem kampüs içindeki rektörlüğün misafirhanesinde kalıyorduk ama hiçbir gerekçe gösterilmeden çıkartıldık. Hepimizi dağıttılar. Tunceli KYK Yurdu etüt odasında 20 kişi kalıyoruz. Sadece biz değil, yurdun asilleri de zor durumda kalıyor, kimseye çalışacak ortam kalmıyor. Biz daha fazla bu rezilliği çekmek istemiyoruz. Mesela, dün üç arkadaşımız sokakta kaldı. Durumumuz bu kadar vahim.”

‘BU GEÇİCİ BİR BARINMA YÖNTEMİ’

İddialara ilişkin görüştüğümüz Tunceli KYK Yurt yetkilisi ise yaşanan sıkıntılara ilişkin şunları söyledi: “Mevcut bazı odalarımızın kapasitesi farklı. Bu odalarımız, misafir öğrencilerimiz ve yurt çıkmayan öğrencilerimiz için hazırlanmış kalabalık odalar. Şu anda bir yurt geçişi var. Bir, iki hafta içinde çözülecek bir taşınma problemi var. Bu geçici barınma yöntemi sadece, devamlılığı esas değil. Öğrencilerimizi, yer açılana kadar konuk ediyoruz. Taşınmadaki küçük bir pürüz bu, her şey rayında gitmeyebilir. Öğrenciler dışarıda değil, kesinlikle tek bir öğrencimizle dışarıda kalmayacak. Yine kendi bünyemizdeki mevcut yurtlarımıza yerleştiriyoruz öğrencilerimizi."

 

(HABER MERKEZİ)