VİDEO

Dersim'de Newroz: 'Hakkımızı helal etmiyoruz'

Dersim’de Newroz sağanak yağışa rağmen kutlandı. EMEP İl Başkanı Tekin, "Bu insan canını yok sayan, rantı, karı düşünen sisteme hakkımızı helal edecek miyiz?" diye sordu, kitle "Helal etmiyoruz" dedi.

DERSİM- Bu yıl “Her dem Newroz her der azadî” ve “Newroz ateşiyle özgürlüğe” şiarıyla Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Newroz, Dersim'de de kötü hava koşullarına rağmen kutlandı.
Dersim'de Newroz ateşi etrafında adaletin ve barışın sesini haykırmak için Sanat Sokağı'nda bir araya gelen yurttaşlar, Dersim Emek ve Demokrasi Platformu'nun "Baskılara, zulme, adaletsizliğe, yasaklara, sömürüye karşı yaşasın Newroz" pankartıyla birlikte sloganlar eşliğinde Seyit Rıza Meydanı'na yürüdü.

Dersim'deki Newroz'a Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Partisi Dersim Milletvekili Alican Önlü, MYK üyeleri Cihan Aydın ve Turgut Öker katıldı.

'SARAYLARI İLE SALTANATLARINI BAŞLARINA YIKACAĞIZ '

Polis kontrolünün ardından alana alınan kitle, sık sık "Jin, jiyan, azadî”, “Bijî Berxwedana zindanan”, “Bijî Newroz” sloganları attı. HDP Milletvekili Alican Önlü, “Dünün direnişleri bugün de Dehaklara karşı devam ediyor. Biliyorsunuz yakında bir seçim olacak ve onların sarayları ile saltanatlarını başlarına yıkacağız. Dersim halkı onların saraylarını başlarına yıkacak” dedi.

YEŞİL SOL: KADIN ÖZGÜRLÜKÇÜ PARADİGMANIN SÖZÜNÜ VERİYORUZ

Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, depremde yaşamını yitirenleri andı, "Biri deprem felaketinden sonra masa başında milli yas ve OHAL ilan eden, sahaya indiğinde helallik isteyen iktidar. İkincisi ise elinde hiçbir mekanizması olmamasına rağmen deprem alanlarında canla, başla çalışan, dayanışan, kurtaran halk. Halkını koruyamayan iktidar mı, hayatı yeniden inşa etmeye çalışan toplumu mu destekleyeceğiz? Bizler oluşturulan ittifaklara karşı üçüncü bir yoldan bahsediyoruz. Ekonomi, ekoloji, kadınlara devlet mekanizmasını beklemeden demokratikleşmenin mümkün olduğunu söylüyoruz. Emek ve özgürlük ittifakı olarak Türkiye’ye daha ekonomik, daha ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigmanın sözünü veriyoruz" diye konuştu.

DERSİM HALKI HAKKINI HELAL ETMİYOR

EMEP Dersim İl Başkanı Ergin Tekin, kitleye "Bu insan canını yok sayan, rantı, kârı düşünen sisteme hakkımızı helal edecek miyiz?" diye sordu, kitle "Helal etmiyoruz" yanıtı verdi.

Newroz, sanatçıların yaktığı ağıtlar eşliğinde son buldu.