Dersim'de cinsel istismar sanığının cezası bozuldu: Yeniden yargılanıyor

Dersim’de 'cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması’ suçu ile 6 yıl 3 ay ceza alan O.T.'nin cezasının, Erzurum Bölge Adliyesi tarafından bozulması üzerine dava yeniden görüldü.

Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM - Dersim'in Mazgirt ilçesinde 6 yaşındaki yeğenini cinsel istismarda bulunmakla suçlanan O.T.'nin aldığı cezanın İstinaf kararıyla bozulması üzerine T.'nin yeniden yargılanması kararı verildi. Duruşma bugün Tunceli Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşma, 19 Ocak'a ertelendi. 

'İSTİNAF KARARINA UYULMAYARAK SANIK HAKKINDA ÖNCEKİ GİBİ KARAR VERİLMELİ'

Mahkeme salonunda iki tarafın avukatları ve tutuksuz yargılanan sanık O.T., duruşmaya katıldı. Müşteki taraf ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yöntemiyle katıldı.

Hakkında 'cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması’ suçu ile 6 yıl 3 ay ceza verilen, cezası Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulan T., bozma ilanına ilişkin savunmasında iftiraya uğradığını söyledi.

Mağdur avukatı Anıl Polat, "İstinaf beraat yönünden bir bozma kararı vermişse de bozma kararının geri çekilmesini talep ediyoruz" diyerek şöyle devam etti: "Her ne kadar bozma kararında mağdur beyanlarına itibar edilmemesi yönünde bir gerekçe sunulmuş ise de bu tür dosyalarda mağdurun beyanlarının ana hatlarıyla benzer olması yeterli görülmektedir. Mağdur olay tarihinde 6 yaşında, yargılama başladığında ise 8 yaşındadır. Bu süreçte mağdurun beyanlarının birebir olması yeterli görülmelidir. İddia edilen husumet var ise de husumet mağdurun ailesi ve halası arasında olabilir, çocuğu ilgilendiren herhangi bir şey yoktur. İstinaf kararına uyulmayarak sanık hakkında önceki gibi karar verilmesini talep ediyoruz."

Duruşmaya SEGBİS ile bağlanan hala Hediye Ordukaya, iftira atıldığı yönündeki iddiaları redderek sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Sanık avukatı Ceyhun Demir, müvekkiline atılan iftiranın husumetten kaynaklandığını beyan ederek "Çocuğun beyanları çelişkilidir. Adli tıp raporlarına dayanarak bu suçun sabit olduğundan söz etmek söz konusu değildir. Somut ve yeterli delil olmadığından müvekkil hakkında beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi. 

Duruşma, 19 Ocak'a ertelendi.

Ne olmuştu?

4 yıl Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı köyde, dayısı O.T. tarafından istismara maruz kaldığı öne sürülen çocuk, yaşadıklarını halasına anlattıktan sonra hukuki süreç başladı. 30 Eylül 2022’de görülen davada mahkeme heyeti, sanık O.T.'nin suçun ‘sarkıntılık düzeyinde kalması’ sebebiyle 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mağdur adına yapılan istinaf başvurusunda kararın Yargıtay kararlarına aykırı olduğu, suçun sıfatının 'çocuğun nitelikli istismar'dan kurulması istendi. O.T. adına yapılan başvuruda ise dosyada 'yeteri kadar delil bulunmadığı' gerekçesiyle beraat talep edildi. Talepleri görüşen Erzurum Bölge Adliyesi 7’nci Ceza Dairesi, sanık O.T., hakkında verdiği hükümleri bozma yoluna giderek yeniden yargılama yapılması gerektiğini belirtti.