Dere ıslahına tepki: Yeni siteler için kurutuyorlar

Çekmeköy'de doğal dere olan Soğuk Su deresinin ıslah çalışmaları tepkilere neden oldu. 30 yıldır kadar taşmayan, kokmayan derenin ıslah edilme çalışmalarının neden yapıldığına ilişkin mahalleli, “Çünkü burada yapılan sitelerin yeşil alana ihtiyacı var” diyerek tepki gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Çekmeköy ilçesinde bulunan Soğuk Su deresinin ıslah çalışmaları tepkilere neden oldu. Mahalleli derenin taşkınlara yol açmadığını, mahalledeki müteahhitlerin yaptığı sitelere, kolejlere yeşil alan kazandırmak için böyle bir yola başvurulduğunu söylüyor. Ayrıca mahallede yaşayan Abbas Karakaya ıslah çalışmaları nedeniyle birçok gecekondu sahibinin mağduriyet yaşadığını da söyleyerek, “Yeni yapılan siteler için kendi halinde akan bir dereyi kurutuyorlar” dedi.

 ISLAHA GEREK VAR MI?

Söz konusu dere çalışmasıyla ilgili tabelada yapı çalışmalarıyla ilgili yer alan bilgiler şöyle: Çekmeköy Köy İçi Deresi Peyzajlı Dere Islahı ve Peyzaj Projelendirme İşi; İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, İSKİ, İstanbul Ağaç ve Peyzaj.

Projeyle ilgili ıslah amacı vs gibi bilgiler yer almazken İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda derenin su taştığına ilişkin görüntülere yer verdi. Mahalleli ise taşkının meydana geldiği yerin bu dere olmadığını söylüyor. İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu dereyle ilgili yaptığı paylaşımda, “Çekmeköy Serindere'nin de ıslahını yapıyoruz, derenin etrafı yeni bir yaşam vadisi olacak. Taşkın sorunu son buluyor, atık suları ayrılıyor, koku sorunu sona eriyor. Dere çevresinde aktif yeşil alanlar vatandaşla buluşacak” dedi. İmamoğlu'nun bu sözleri ise hem buradaki gecekondu sahipleri için hem de mahallede yaşayanlar için tepkiyle karşılandı. Ayrıca İmamoğlu paylaştığı videoda buranın yaşam vadisi olacağını söyledi.

Peki ıslaha gerek var mı? Doğal bir dere olan Soğuk Su deresi kokmayan ve bugüne kadar mahallelinin herhangi bir konuda şikayetçi olmadığı dere. Yaz mevsiminde kuruyan kış mevsiminde ise su toplayan bu dere için mahalleli 'ıslah' adı altında müteahhitlere peşkeş çekileceğinin altını çiziyor.

CHP'Lİ VEKİL YERİNDE İNCELEDİ

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da mahallelinin isteği üzerine geçtiğimiz günlerde buraya giderek incelemelerde bulundu. Mahallede derenin ıslah çalışmalarına karşı çıkan bir kadın Sarıbal'la yaptığı konuşmada, “Ekrem İmamoğlu (İBB Başkanı)'na farklı anlatılıyor. Çok yanlış bilgiler veriliyor. Burada olanı biteni görüyorlar. Buradaki ağaçlar bizim, bu ağaçları dereye dökmeye çalışıyorlar. Bunları engelledim diye birçok engellemeyle karşılaştım” dedi.

'30 YILDIR SORUN YAŞANMADI'

Mahallede yaşayan Abbas Karakaya ise şunları söyledi: “Dere ıslahı iki sebepten olur. Eğer bu dere taşkınlara neden oluyorsa ve burası kanalizasyon ya da çöplük olarak kullanılıyorsa ıslah çalışmaları yapılmalı. Bu derede ise böyle bir şey yok. Dere deyince ilk akla gelen Ayamama deresi. Ancak bizim bahsettiğimiz derenin kenarında 30 yıldır gecekondularda yaşayanlar var. Bu insanlar bugüne kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadı. Bu dere kokmuyor, taşmıyor. Dere ıslah çalışmalarının adı anıldığı andan itibaren buradaki araziler el değiştirdi, yeni bloklar yapıldı. Betonlaşmanın gereği olarak bunu yapıyorlar. Bu dere İstanbul'un doğal kalan nadir derelerinden biri. Çekmeköy'ün en önemli sorunlarından biri otopark sorunu. Bu siteler bu durumu daha da katmerli hale getirecek. Şimdi soruyorum: Durup dururken kendi halinde akan bir dereyi neden kurutuyorsunuz?”