Deprem hafriyatı tarım alanlarına dökülüyor

Halkların Demokratik Partisi Malatya il örgütü, Malatya Çevre Platformu ve köylüler molozların döküldüğü bölgede basın açıklaması yaparak asbest tehlikesine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

MALATYA - Maraş merkezli depremlerin etkilediği illerden Malatya’da yıkılan binaların molozu İnönü Üniversitesi yerleşkesinin bitişiğindeki Mamurek bölgesine (Beydağı Mahallesi) dökülüyor.

HDP, Malatya Çevre Platformu ve köylülerden oluşan bir grup moloz döküm sahasına gelerek açıklama yaptı.

HDP Adana Milletvekili Kemak Peköz, iktidarın molozların taşınması konusunda maliyetleri düşürmek için köylerin yakınını seçtiğini belirterek eleştirilerde bulundu.

Peköz molozların yerleşim yerlerine yakın döküldüğünü, insanların sağlığının tehlikeye atıldığını, kayısı bahçelerinin ve bölgedeki hayvancılığın toz bulutlarından etkileneceğini söyledi.

'MALİYETLERİ DÜŞÜRMEK İÇİN KÖYLERE DÖKTÜLER'

İnsanların ve tarım alanlarının etkilenmeyeceği bölgelerin seçilmesi gerektiğini söyleyen Peköz şu ifadelere yer verdi: “ Bu molozlar burada böyle kalmayacak. Yarın ayrıştırılması da söz konusu olacak. Bu da buradaki köylülerin toz bulutları mücadele etmesi demek. Dolayısıyla insanların hem yaşamı tehlikeye sokulacak hem de günlük olarak psikolojik bir baskı yaşayarak mutsuz olacaklardır. Devletin asli görevi vatandaşlarının mutlu olması için yapılması gerekenleri yapmak. Ancak öyle bir ceberut iktidar ile karşı karşıyayız ki sadece ve sadece daha az maliyetli olması için bu düz alan seçiliyor. Oysaki daha uzak yerlere, vadilere molozlar dökülebilirdi. Ama oralarda tabi ki taşıyıcıların maliyeti artacağı için , ihale ettikleri insanlar daha az kazanacağını düşündükleri için şehir merkezinin hemen kenarına köylerin ortasına getirip döküyorlar. “

Molozların, insanların, hayvanların, tarım alanlarının etkilenmeyeceği bir bölgeye dökülmesini gerektiğini belirten Peköz şöyle devam etti: “ Bunu yapmadığınızda bu insanların hayatına kast ediyorsunuz demektir. Ayrıca bu bölge inanç ve etnik yapısı itibariyle de bir farklılığı var. Başka yerlerde olmaya şeyi burada yapıp belki buradan göç etmelerini de amaçlıyorlar. Bunu da araştıracağız, takipçisi olacağız. Bu insanların yerlerinde kalması yaşamlarını sürdürmeleri için bu molozun buraya dökülmemesi gerekir.”

Bölgenin tarım arazisi olduğuna vurgu yapan Peköz buranın tarım arazisi olmaktan çıkarılmak istendiğini, 16 köyün buraya moloz dökülmesine karşı çıktığını ve bir an önce bundan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

'EKOLOJİK YIKIM İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Malatya Çevre Platformu (Mal-Çep) Eş Sözcüsü Ramazan Derin bölgenin ekolojik bir yıkımla karşı karşıya olduğunu belirterek alanın yoğun yerleşim yeri olduğunu söyledi. Bölgenin Üniversitenin hemen yanında, köy yerleşim alanlarına çok yakın olduğunu belirten Derin, “Tarım alanlarına moloz dökemezsiniz biz MAL-ÇEP olarak gerekli hukuki süreci başlatacağız ama iktidarın buradaki halkın sağlığını göz ardı etmemesi gerekir" dedi.