Dengbej Şakiro Bakırköy'de anıldı

Dengbêj Şakiro, ölüm yıl dönümünde yüzlerce kişinin katıldığı etkinlikle anıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ve Gölge Kültür Sanat Merkezi (GKSM), Dengbêj Şakiro'nun ölüm yıl dönümüne anma etkinliği düzenledi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, İstanbul'un Bakırköy ilçesindeki Cem Karaca Kültür Merkezi'nde yapılan etkinliği sanatçı Devrim Demir sundu. Anma gecesine HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, yazar Murathan Mungan, Dengbêj Şakiro'nun ailesinden Teyfik Deniz, Şakiro'nun dengbêj arkadaşları Kazo, Zahiro, Xenî, Mihemede Beyro'nun da aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı. 

Gecede ilk konuşmayı yapan yazar Murathan Mungan, “Vicdan kaybının, adalet kaybının, hakkaniyet kaybının ve vefa kaybının çokça yitirilmiş olduğu bu dönemde, kadir bilmek önemli. Kaygın bu denli yaşandığı bu dönemde böyle bir gece düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Dengbej geleneğini ananları kutluyorum” dedi. Cezaevindeki tutukluları değinen Mungan, “Mevcut iktidarın zindanlarda rehin tuttuğu arkadaşlarıma selam ediyorum” diye konuştu.

Anma gecesinde daha sonra GKSM'nin tiyatro ekibi Şakiro'yu perde arkasında canlandırarak, Şakiro’nun söylediği "Kekê Xiyasedîn" kılamını seslendirdi.

Sanatçı ve yazar Ömer Güneş, İbrahim Şahin, Hozan Maruf, Hozan Şemdin ve Ciwan Haco da anmaya mesaj gönderdi.

Şakiro'nun dengbej arkadaşları, Dengbêj Kazo, Dengbêj Zahiro, Dengbêj Xenî, Dengbêj Mihemedê Beyro, Şakiro'yla tanışmalarını ve onunla yaşadıkları anıları anlattı. Dengbêjler, daha sonra kılamlar seslendirdi.

Şakiro'nun hayatıyla ilgili sinevizyon gösterimi ardından Şakiro'nun kardeşi Teyfik Deniz, halkın Şakiro'yu kendisinden daha iyi tanıdığını söyledi. Şakiro'nun herkes taraftan tanındığını ve sevildiğini belirten Deniz, daha sonra Şakiro adına bestelediği kılamı seslendirdi.

Anma gecesinin sonunda Dengbêj divanı kuruldu. Divanda, Dengbêj Salihê Qubînî, Dengbêj Hediye, Dengbêj Eylül Nazlıer, Dengbêj Erhan Kaya, Kürtler tarafından bilinen ve dinlenen kılamları seslendirdi.