Delta varyantı Covid'in belirtilerini değiştirdi: 'Artık eski klasik semptomlar yok'

Korona virüsünün Delta varyantının yol açtığı hastalık belirtilerinin, ilk virüsten farklı olduğu saptandı. İngiliz araştırmacılar, aşı olmayanları ve henüz sadece bir doz aşı yaptıranları uyardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün ilk olarak Hindistan'da ortaya çıktığı düşünülen ve tüm dünyaya yayılan Delta varyantının yol açtığı hastalık belirtilerinin, virüsün ilk ortaya çıktığı döneme göre değişiklik gösterdiği tespit edildi. Buna göre bu varyantta, koku ve tat alamama gibi belirtilerden çok baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı görülüyor.

Araştırma, İngiltere'nin başkenti Londra'daki King's College'ın Covid geçiren kişilerden semptomları hakkında bilgi topladığı cep telefonu uygulaması ile yapıldı. Araştırmacılar, Delta varyantının ülkedeki hâkim virüs haline gelmesiyle beraber, uygulamayı kullanan kişilerin bildirdiği semptomların da farklılaştığını saptadı.

KOKU KAYBI İLK 10'DA DEĞİL

Araştırma ekibinin başındaki Tim Spector, ateş ve öksürüğün artık eskisi kadar sık görüşmediğini, koku kaybının ise ilk 10 semptoma bile girmediğini söyledi. Spector, "En çok bildirilen semptom baş ağrısı. Ardından burun akıntısı, boğaz ağrısı ve ateş geliyor. Eski klasik semptomlar değil. Koku kaybını artık ilk 10'da görmüyoruz, bu varyant kısmen daha farklı işliyor" diye konuştu. Spector, gençlerin şu an Covid'i ağır bir soğuk algınlığı gibi geçirmekte olduklarını da ekledi.

'BİR KİŞİ ALTI KİŞİYE BULAŞTIRIYOR'

Spector'ın Hindistan'da on binlerce kişinin ölümüne yol açan Delta varyantıyla ilgili dikkat çektiği bir diğer nokta da, eskisine kıyasla çok daha hızlı yayılması oldu. İngiliz bilim insanı, ellerindeki verilere göre şu an ülkede virüsü en çok kapanların henüz aşılanmamış gençler olduğunu ve her bir kişinin Delta varyantını yaklaşık altı kişiye bulaştırabildiğini söyledi.

TEK DOZ AŞI YAPTIRANLARI DA UYARDI

Spector, henüz sadece bir doz aşı olan kişileri de tedbirlerden vazgeçmemeleri konusunda uyardı. "Bu enfeksiyonların büyük çoğunluğu aşılanmamış kişilerde. Aşılanmış grupta çok az artık var, bunların da büyük çoğunluğu tek doz yaptıranlar arasında" diyen Spector, "Covid şu an farklı davranıyor. Genç nüfus arasında ağır bir soğuk algınlığı gibi ve insanlar farkına varmıyor. Bu da, bir tür mevsimsel grip geçirdiklerini zannedip yine de partilere gitmeleri, altı başka kişiye hastalık bulaştırmaları anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE'DE YENİ NORMALLEŞME AŞAMASI ERTELENEBİLİR

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, geçtiğimiz hafta parlamentoda yaptığı konuşmada İngiltere'deki vakaların artık yüzde 91'ini Delta varyantının oluşturduğunu açıklamıştı. İngiliz hükümetinin, bu varyant nedeniyle kademeli normalleşme planının bir sonraki aşamasına geçişi ertelemesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)