YAZARLAR

Cumhurbaşkanı oğlunun büyük hatası

Herkes İstanbul’un Avrupa yakasındaki adliyesinde ifade veren Seçil Erzan’ı dinlerken, Cumhurbaşkanı oğlu Mahmud, Anadolu Adliyesi’ne gidip ifade vermişti. Zaten neden kaçıp gitmişti ki! Yabancı işte ne de olsa, bu memlekette kimler ne kazalar yapmış, kimler kimlere çarpıp öldürmüştü de bir şekilde çıkıp gitmişti oysa...

2023’ün son günlerinde çok konuşulmuştu: Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, 30 Kasım 2023'te İstanbul'un Fatih ilçesi Aksaray semtindeki Kennedy Caddesi’nde motosikletiyle ilerleyen kurye Yunus Emre Göçer'e Somali elçiliğine ait bir otomobille çarptı. Ağır yaralanan 38 yaşındaki Göçer hastaneye kaldırıldı. Ancak 6 günlük çabaya rağmen kurtarılamayarak öldü. Onun 6 Aralık’ta ölmesinin ardından, gözler kaza sonrası gözaltına alınıp ifadesi alınarak serbest bırakılan Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’a döndü.

Döndü dönmesine de Cumhurbaşkanı oğlunu kimse göremedi. Çünkü kazadan 2 gün sonra, Göçer’in ölümünden 4 gün önce yani 2 Aralık’ta yurt dışına çıkış yasağı konmuş olmasına rağmen Türkiye’den gitmişti. 8 Aralık’ta ise hakkında yakalama kararı çıkarıldı!

***

Kaza sonrası verdiği ifadede olayla ilgili olarak Göçer’i suçlayan Cumhurbaşkanı oğlu, “sinyal vermeden frene bastı, sağa kırdı” demişti. Olay yerine gelen polisler de bu ifadeyi doğrular şekilde, Muhammed Hasan Şeyh Mahmud için 'kusursuz'luk raporu verdi. Hatta bu polislerin, Yunus Emre Göçer’in eşi Öznur Göçer’i arayarak, ‘intihar ettiğini’ söyledikleri öne sürüldü. Bu raporun nasıl verilebildiği ve acılı eşe ‘intihar etti’ denilip denilmediği sonradan ayrı bir soruşturmanın konusu oldu.

***

Kazanın ardından Adli Tıp Trafik İhtisas Dairesi tarafından olayla ilgili düzenlenen ek raporda ise bambaşka şeyler anlatılıyordu:

- Otomobil sürücüsü, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu, sağ şeride yönelerek manevra yaptığında, önünde sağdan ikinci şeritte seyir halinde olan motosiklet sürücüsü Göçer de hızını azaltarak sağ şeride doğru yönelmişti.

- Otomobil sürücüsü, Göçer’in bu hamlesini dikkate almadı, frene basmadı ve takip mesafesini korumadı.

- Tüm bu nedenlerle araç sürücüsü, "asli kusurlu"ydu.

- Motosiklet sürücüsü Yunus Emre Göçer ise sağa doğru şerit değiştirirken arkasından gelen aracın seyir durumuna ilişkin yeterli ayna kontrollerini yapmamıştı. Aracın da kendisi gibi şerit değiştirmesini dikkate almamış ve 80 kilometre azami hız limiti olan yolda duracak hıza düşmüştü.

- Göçer, bulunduğu sağ şerit içinde sağa manevra yaparak kazaya etki etmesi nedeniyle "tali kusurlu"ydu.

***

Olayın duyulmasının ardından kamuoyunda büyük tepki ortaya çıktı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9 Aralık’ta yaptığı açıklamada yurt dışına çıkış yasağı olduğu halde normal bir yolcu gibi Türkiye’den çıkıp giden Muhammed Hasan Şeyh Mahmud için, “Türkiye'ye gelmesi ve bu konuda yargılama sürecine katılması söz konusu olacak" dedi.

11 Aralık günü, yakın zamanda sık sık hakları için eylem yaparken eylemlerini izlediğimiz motokuryeler, bu kez ölen meslektaşları için ‘adalet yürüyüşü’ yaptı. Göçer’in avukatı burada konuştu: "Tarifeli uçuş ile elini kolunu sallayarak yurt dışına kaçtığını belirledik. Bu karanlık olayın sorumluları hakkında adalet tecelli edene dek hukuk mücadelemizi sürdüreceğimizin sözünü burada veriyorum…"

***

Muhalefetten de tepkiler geldi. CHP Sözcüsü Deniz Yücel, 14 Aralık’ta yaptığı açıklamada, “Türkiye'de bazı vatandaşlarımızın diğerlerinden daha az eşit olduğunu boşuna söylemiyoruz. Çarpan kişi yabancı bir devlet adamının oğlu olmasaydı, yurt dışına elini kolunu sallayarak kaçabilecek miydi?" diye sordu…

Ölen kuryenin eşi Öznur Göçer, 13 ve 15 Aralık’ta iki kez Cumhurbaşkanı oğlundan şikayetçi oldu. Onun iki şikayetinin arasında, 14 Aralık günü, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud olayla ilgili olarak AP’ye açıklamalar yaptı. Oğlunun Türkiye’den kaçmadığını, hakkında tutuklama kararı olmadığını, kazadan sonra birkaç gün (aslında bir gün) İstanbul’da kaldığını, ama ‘işi gücü olduğu için’ daha sonra çıktığını söyledi. “Nasıl ulaşacağını bilemediği” Göçer ailesine başsağlığı diliyor, oğluna da Türkiye’ye dönmesini tavsiye ediyordu…

***

Somali Cumhurbaşkanı, Göçer ailesine ulaşmanın yolunu 4 gün sonra buldu. 18 Aralık’ta aile avukatının ofisine giden Somali Savunma Bakanı vasıtasıyla, Öznur Göçer’e taziyelerini iletti. 20 Aralık’ta Öznur Göçer, eşinin ölümüne neden olan kaza nedeniyle daha önce iki kez şikayetçi olduğu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud hakkında ‘bu aşamada herhangi bir şikayetinin bulunmadığını’ iletti

Mahmud dönerse, artık sadece İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan kamu davasında yargılanacaktı.

***

Olayın Türkiye’de gündem olmaya başladığı sırada, 7 Aralık’ta Somali’de bir görüşme yapıldı. Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi İbrahim Mete Yağlı ve üst düzey askeri uzmanlar ve subaylar, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’u makamında ziyaret etmişti.

Ziyaretin ardından Somali Cumhurbaşkanlığı’ndan, “Kardeş ülkemiz Türkiye'den askeri uzmanlar ve üst düzey subayları kabul eden Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Şeyh Mahmud, Somali Ulusal Ordusu'nun yeniden inşası ve Eş-Şebab teröristleriyle mücadeledeki rollerinden dolayı kendilerine teşekkür etti" açıklaması yapıldı.

Bu teşekkürün nedeni, Türkiye’nin 2017’den beri Somali’de faaliyette olan TÜRKSOM Askeri Eğitim Üssü’nde Somalili askerlerin TSK mensupları tarafından eğitiliyor olmasıydı. Üs, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük denizaşırı askeri tesisiydi.

Ziyarette başka bir gündem var mıydı? Mesela ev sahibinin oğlunun hakkındaki çıkış yasağına rağmen beş gün önce Türkiye’den çekip gittiği, bir gün önce de çarparak yaraladığı Yunus Emre Göçer’in öldüğü konuşuldu mu?

Bilinmiyor…

5 Ocak’ta ise bu kez Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somalili mevkidaşı ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “görüşmede Türkiye-Somali ilişkileri, terörle mücadele, küresel ve bölgesel meseleler ele alındı” denildi.

Yunus Emre Göçer’in ölümüne neden olan kaza ile ilgili bir konuşma olup olmadığı belirtilmedi…

***

Ve dün…

Türkiye’de herkesin gözü, İstanbul Çağlayan Adliyesi’ne çevrilmişti. Para kazanmak için gününü motosiklet üzerinde geçiren 38 yaşındaki Yunus Emre Göçer’in ölümünden 6.5 ay önce, 11 Nisan’da, yüksek gelir vaadiyle aralarında futbol ünlülerinin de olduğu çok sayıda kişiyi dolandırmakla suçlanarak gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan bankacı Seçil Erzan ikinci kez hakim karşısına çıkıyordu. Medyanın ve kamuoyunun ilgisi bu davadayken öğleden sonra, Gazete Duvar’ın yazıişlerinde bir ses yükseldi: “Adam herkesin arasından geçip gitmiş ifadesini vermiş, serbest kalmış, vay be!”

***

Editörümüzü şaşırtan kişi, Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud’du. Hakkında yurt dışına çıkış yasağı varken Türkiye’den çıkıp giden, babasının ‘dönmesini tavsiye ettiği’, Adalet Bakanı’nın “yargılama sürecine katılması söz konusu olacak” dediği Mahmud, tıpkı gidişinde olduğu gibi birden bire ortaya çıkıvermişti…

Herkes İstanbul’un Avrupa yakasındaki adliyesinde ifade veren Seçil Erzan’ı dinlerken, Cumhurbaşkanı oğlu Mahmud, Anadolu Adliyesi’ne gidip ifade vermişti: 55 kilometre hızla gittiğini, frene bastığını, motosiklet bir anda durup döndüğü için, Göçer’in öldüğünü...

Mahkeme, davanın görüşüleceği 16 Ocak’tan önce gelip ifade veren Cumhurbaşkanı oğlunu resen düzenlenen celsede dinlemişti. Dinlemişti ve serbest bırakılmasına, yurt dışına çıkış yasağına da gerek olmadığına karar vermişti. Cumhurbaşkanı oğlu da mahkeme kararını cebine koyup çıkıp gitti Anadolu Adliyesi’nden…

Zaten neden kaçıp gitmişti ki! Yabancı işte ne de olsa, bu memlekette kimler ne kazalar yapmış, kimler kimlere çarpıp öldürmüştü de bir şekilde çıkıp gitmişti oysa...

Bütün hikayenin içinde tek ve büyük hatası da herhalde buydu: Boşa telaş!