Cumartesi Anneleri: Anneler Günü'nde evlatlarını arayan anneler görmezden gelinecek

Cumartesi Anneleri 841'nci haftada Anneler Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı: "Yarın devleti yönetenler anneliğin öneminden bahsedecekler. İtaatkar ve pasif olması kaydıyla anneliği kutsayacaklar."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumartesi Anneleri, Anneler Günü'ne denk gelen 841'nci hafta açıklamalarında şu açıklamayı yaptı: "Yarın devleti yönetenler yine anneliğin öneminden bahsedecekler. "İtaatkar ve pasif olması kaydıyla anneliği kutsayacaklar. Katledilen, kaybedilen evlatları için mücadele eden anneleri ötekileştirecek ve görmezden gelecekler. Yarın, yasları bile rehin alınmış kayıp ailelerinin evinde anneler günü yine derin bir boşluğa dönüşecek."

'BEYAZ TOROSLA GÖTÜRÜLDÜ BİR DAHA EVİNE DÖNEMEDİ'

841'nci hafta açıklamalarında 27 yıl önce gözaltında kaybedilen Kasım ve Halil Alpsoy için adalet talep eden Cumartesi Anneleri şunları söyledi: “27 yıldır inkar ve cezasızlıkla varlıkları unutturulmak istenen Kasım ve Halil Alpsoy’u unutmadık diyoruz. 37 yaşındaki Halil Alpsoy 12 Mayıs 1994 gecesi eşi ve 40 günlük bebeğiyle birlikte akraba ziyaretinden dönüyordu. İstanbul Kanarya’daki evinin önünde bekleyen polisler tarafından gözaltına alındı. Eşi itiraz edip bağırınca kimliklerini gösteren polisler: 'Merak etme. Karakola kadar götürüyoruz. Yarım saat sonra gelir' dediler. Beyaz Toros araçla götürülen Halil Alpsoy bir daha evine dönemedi."

Cumartesi Anneleri açıklamalarına şöyle devam etti: "18 gün sonra, işkenceden tanınmaz hale gelmiş bedeni İstanbul’a 530 km uzaklıktaki Kırıkkale’de ormanlık bir alanda bulundu. Kardeşleri onu elindeki çocukluktan kalma izden teşhis edebildi. Halil Alpsoy'un gözaltına alınmasından bir hafta sonra, polisler amcasının oğlu Kasım Alpsoy’un Adana’daki evine de baskın yaptı. Uzun menzilli silah taşıyan çelik yelekli polisler 18 Mayıs 1994 günü sabaha karşı 30 yaşındaki Kasım Alpsoy’u gözaltına aldı. Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürülen Alsoy burada içinde istihbaratçıların da bulunduğu bir ekip tarafından sorgulandı. Gözaltına alındığı günün akşamı Kasım Alpsoy’u serbest bırakıp kimliğine el koydular. “Yarın gel. Kimliğini al!” dediler. Eve döndüğünde işkenceden perişan haldeydi. Eşine daha önce İstanbul’da gözaltına alındığında kendisini sorgulayan timin Adana’ya gelerek oradaki işkencesine de katıldığını söyledi. Ertesi gün, kimliğini almak üzere bir akrabasıyla birlikte Seyhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na gitti. Akrabası tüm gün kapıda bekledi ancak Kasım Alpsoy girdiği o binadan bir daha çıkamadı."

'ETKİLİ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ'

Peki bugüne kadar neler yaşandı? Cumartesi Anneleri bugüne kadar yaşananları şöyle anlattı: "Bugüne kadar, Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy’un gözaltına alındıkları inkar edildi. Devletin ilgili kurumları onları gözaltına alanların, işkence ile sorgulayanların ve kaybedenlerin yargılanması için etkili araştırma, soruşturma yapma görevini yerine getirmedi. Çünkü gözaltında kaybetmeler bu topraklarda resmi bir siyasete dayanarak işlendi; bu insanlığa karşı suçu işleyenlere koruma sağlandı. Gözaltında kaybetmelerin üstü örtüldü. Kayıp yakınlarının hakikate ve adalete erişmesi engellendi. 841. haftamızda devleti yönetenlere sesleniyoruz: Yurttaşların adil ve eşit bir hukuk sistemi tarafından korunması, yaşanılabilir bir ülke olmanın ön koşuludur. Anayasa’dan ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan sorumluluklarınızı yerine getirin. 841. haftamızda yargı makamlarına sesleniyoruz: Adaletin sağlanması, hukuk sisteminin temel görevidir. Kasım Alpsoy ve Halil Alpsoy dosyasında adaletin sağlanması için harekete geçin." (HABER MERKEZİ)