Çulhaoğlu son yolculuğuna uğurlandı: Emsalsiz kelimesinin karşılığıydı

Türkiye sosyalist hareketinin önde gelen isimlerinden Metin Çulhaoğlu için Ankara'da veda töreni düzenlendi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "Metin Ağabey, ‘emsalsiz’ kelimesinin karşılığıydı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Nur Kaplan

ANKARA – Türkiye sosyalist hareketinin önde gelen isimlerinden, Türkiye İşçi Partisi Merkez Komite Üyesi Metin Çulhaoğlu 74 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti. Öğrencilik yıllarından itibaren sosyalist hareketin içinde yer alan Çulhaoğlu’nun, marksizm ve Türkiye sol tarihi açısından yayımlanmış çok sayıda eseri bulunuyor.

Türkiye İşçi Partisi öncülüğünde İnşaat Mühendisleri Odası’nda, Metin Çulhaoğlu, için veda töreni düzenlendi. Törende önce Metin Çulhaoğlu’nun fotoğraflarının olduğu sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Törene Metin Çulhaoğlu’nun ailesinin yanı sıra TİP Milletvekilleri Erkan Baş, Ahmet Şık, Barış Atay ve Sera Kadıgil, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ve birçok demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

‘BABAM HER ZAMAN ÇOK ESPRİLİYDİ VE BENİ ÇOK GÜLDÜRÜRDÜ’

Metin Çulhaoğlu’nun oğlu Sinan Çulhaoğlu, babasıyla çocukluk anılarını anlattı, şunları söyledi:

“İlk hatıralarım babamladır. 80’lerin ikinci yarısı Batıkent’te oturduğumuz dönem annem çalışır, babam evde benimle ilgilenirdi. Ben sokaktayken beni yemeğe çağırır, güzel köfte yapar, iyi patates kızartırdı. Babam her zaman çok espriliydi ve beni çok güldürürdü. Mücadeleci ve rekabetçi bir ruha sahip olmanın önemini yaşım ilerledikçe anladım. Babamla beraber film izlemişliğimiz, Ankaragücü maçına gitmişliğimiz, müzik dinlemişliğimiz... Babam çok küçük yaşımdan itibaren beni bir birey olarak tanıdı. Sevgisinin yanı sıra saygısını da her zaman hissettirdi. Bugün sizlerle birlikte olup güzel bir veda gerçekleştirdiğimiz için çok şanslı hissediyorum. Hepimize hem kendim hem de babam adına teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.”

‘HER DÖNEM İHTİYAÇ DUYULAN DEVRİMCİ ÇIKIŞ, DEVRİMCİ YOL, SÖZ, İRADE, PRATİK İÇİN USANMADI’

Törende konuşan TİP Merkez Komitesi üyesi Can Soyer, Metin Çulhaoğlu’nun her zaman devrimci mücadeleye inandığını söyleyerek, şunları kaydetti:

“Metin Ağabey, buradaki herkes için bir şey ifade eder, hepimizde anısı, izi var. Her zaman berrak aklıyla tarihsel ve güncel kaynakları inceledi, bizlere aktardı. Her zaman örgütlü mücadeleye inandı. Kapanan yolları açmaya ya da yeni yol bulmaya özen gösterdi. Her dönem ihtiyaç duyulan devrimci çıkış, devrimci yol, söz, irade, pratik için usanmadı. 50 yıl boyunca aynı siyasal çizginin içindeydi. Onun bıraktığı yazı, anı bizlere her zaman ışık olacak.”

‘METİN AĞABEY, ‘EMSALSİZ’ KELİMESİNİN KARŞILIĞIYDI’

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise Metin Çulhaoğlu’nun ölümünün ardından Türkiye’de çok büyük bir boşluk olacağını, Çulhaoğlu’nun emsalsiz olduğunu ifade etti. Baş, şunları dile getirdi:

“O lanet haberi aldığımızda nasıl bir devrimci, komünisti kaybettiğimizi henüz hiçbirimiz anlamadık. Önümüzdeki günlerde ortaya çıkan boşluğun büyüklüğü karşısında çok zorlanacağız. Metin Ağabey’in öğrencileri olarak konuşmak çok zor. Türkiye’deki devrimcilerin yiğitliğini, onların cesaretini, göz korkmazlığını bilmemiz lazım. Her devrimci fikirleriyle vardır. Çok açık söylüyorum, Türkiye’de çok büyük bir boşluk ortaya çıkacak. Metin Ağabey, ‘emsalsiz’ kelimesinin karşılığıydı. Metin Ağabey, Avrupa’da doğmuş olsaydı herhalde en büyük Marksistlerinden biriydi. Eserleri onlarca dile çevrilen tartışılan çok kıymetli bir Marksist olurdu. Espri yapardık, şansızlığı Türkiye’de doğmasıdır. Metin Çulhaoğlu’nu Metin Çulhaoğlu yapan şey bu topraklarda doğmuş, yaşamış mücadele etmiş olmasıdır.  O yüzden emsalsizdir. Bugün 75 yaşındayken, 40 yıl sonra Türkiye’de sosyalizmin en prestijli olduğu noktaya sosyalist harekete taşıma onuruna sahip. Metin Çulhaoğlu’nun boşluğunun doldurulması mümkün değil. Bizim Metin Ağabey’den öğrendiğimiz çok şey var. Şu anda dünyada kendimizi en borçlu insanları hissediyoruz.

Öğrendiğimiz en önemli şeylerden bir tanesi de şu dur, bu mücadelede ortak aklı önemsiyorsanız her dönemde yapacak bir şey mutlaka vardır. Metin Ağabey, sıfatsız bir devrimcinin ne kadar kıymetli olabileceğini göstermiştir. Hayata boyunca hiçbir sıfata ihtiyacı yoktur. Varlığıyla bulunduğu yere değer katar. Taşıdığı herhangi bir sıfat Metin Çulhaoğlu’nu değerli kılmaz. Metin Çulhaoğlu hangi sıfatı taşıyorsa o sıfat değerlidir artık. Büyük bir değeri kaybettik.”

KARŞIYAKA MEZARLIĞI’NA DEFNEDİLDİ

Metin Çulhaloğu, Ankara’da gerçekleşen törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi. Çok sayıda kişi Çulhaloğlu’nun Karşıyaka’daki cenaze törenine de katıldı.





CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU’NDAN SİNAN ÇULHAOĞLU’NA BAŞSAĞLIĞI TELEFONU

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye İşçi Partisi Merkez Komite Üyesi Metin Çulhaoğlu’nun vefatı nedeniyle oğlu Sinan Çulhaoğlu’nu telefonla aradı. Metin Çulhaoğlu’na “Allah’tan rahmet” dileyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, ailesine de başsağlığı dileklerini iletti.

‘TÜRKİYE’DE SOLCU OLARAK YETİŞEN HERKESİN ŞANSI METİN ÇULHAOĞLU OLDU’

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök ise Metin Çulhaoğlu’nun solda siyasal anlayışını sürdüren partilerin her birini aşan bir isim olduğunu belirterek şunları dile getirdi:
"Bugün burada çok önemli bir ismi uğurluyoruz. Sevgili Sinan, baban her türlü olumsuzluğun içerisinde sol adına kitap yazıp fikirler söylerken sana hissettirmeden bir babanın sıcaklığını vermiş. Bu kolay bir şey değil. Sevgili Sinan, baban çok ağır bedel ödeyerek önemli bir mesafeyi onurlu bir yaşamla sonlandırdı. Metin Çulhaoğlu, solda siyasal anlayışı sürdüren partilerin her birini aşan bir isim. Hepimizin yetişmesinde payı var. Ben de bugün sol siyasette yer alıyorsam Metin Çulhaoğlu’nun bunda payı çok büyüktür. Metin Çulhaoğlu burada bulunan herkesin sosyalist düşünceyle tanışmasının bu uğurda mücadele etmesini sağlayan bir kişidir. Metin Çulhaoğlu’nu Türkiye’de doğmak da şansızlığa uğradı belki ama Türkiye’de solcu olarak yetişen herkesin şansı da Metin Çulhaoğlu oldu."

‘METİN ÇULHAOĞLU GENİŞ KANATLARIYLA TÜRKİYE SOLUNU KUCAKLAYAN BİR ‘DEVRİMCİ KARTAL’

Yordam Kitap Genel Yayın Yönetmeni Hayri Erdoğan da Çulhaoğlu’nun ufuk genişleten bir sosyalist olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:
"Henüz çok taze ve beklenmedik bir ölüm. Şaşkınız. Bu şaşkınlıktan ötürü ne büyük bir kayıpla karşı karşıya olduğumuzun henüz bilincinde değiliz. Ben Metin Çulhaoğlu’nun yayıncısı olmak onurunu taşıyorum. Bundan dolayı da çok mutluyum, gururluyum. Bütün ölümler acıdır. Metin Çulhaoğlu hakkında ne kadar söylersek eksik kalacak bir insandı. Büyük Marksist teorisyen, sosyalist devrimci ve güleç samimi dost bir insan. Ben onun bende bıraktıklarını söylemek istiyorum. Bir sosyalist devrimci olarak gerek dünyada ve Türkiye’de pek çok Marksistin kitaplarını bastık, okurla buluşturduk Metin Ağabey benim için fikirlerine büyük değer verdiğim her sözünde anlam bulduğum sürekli ufkunu genişleten bir teorisyen değildi sadece. Masasını paylaştığımda, telefonda sesini duyduğumda her zaman bir şeyler öğrendiğim bir insandı. Benim için bir doğruluk ölçüsüydü. Metin Çulhaoğlu benim için ufuk genişleten bir sosyalist olmuştur. Ölümünden sonra yazılanlara baktığımızda o bir partinin militanı yöneticisi olsa da düşünceleriyle solun ufkunu genişleten büyük dönemeçlerde yolunu kaybetmesini önleyen çok önemli bir teorik birikime donanıma sahipti. Diyebilirim ki, Metin Çulhaoğlu geniş kanatlarıyla Türkiye solunu kucaklayan bir ‘devrimci kartal.”

'KUTUP YILDIZIMIZDI BİZİM’

Türkiye İşçi Partisi Meclis Üyesi Bülent Ufuk Ateş ise Çulhaoğlu ile 40 yıl süren yol arkadaşlığını anlatarak, şunları dile getirdi: "Metin hocanın arkasından konuşmak gerçekten zor iş. Kutup yıldızımızdı bizim. O kutup yıldızımızı eksikliğini üç gündür hissediyoruz. Bazen gözyaşı döküyoruz fakat o gözyaşlarımızı dökerken yüreğimizden gülümseme de geçiyor. Gözlerimizde Metin hocanın öğrettikleri dolaşıyor. Onunla yolumuz 1975’te kesişti. Ne mutlu bana onun öğrencisi oldum. Onunla beraber mücadele ettim. Bir söz veriyoruz hep birlikte ‘Metin hocam sana sözümüz devrim olacak.” (HABER MERKEZİ)