COVAX bir yılda 92 ülkeye 1.8 milyar doz aşı dağıtacak

Herkesin aşılara adil erişimini sağlamak için DSÖ liderliğinde kurulan COVAX platformu, daha yoksul 92 ülkeye 2021'de 1.8 milyar doz aşı göndereceklerini duyurdu. ABD'de Joe Biden yönetiminin de, bugün bir kararname çıkararak COVAX'a dahil olacağı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin aşılara adil erişiminin sağlanmasını amaçlayan küresel işbirliği platformu COVAX, 2021 yılında yoksul ülkelere 1.8 milyon doz korona virüsü aşısı dağıtmayı hedeflediğini açıklandı. Buna göre COVAX, daha yoksul olan 92 ülkeye 2021'de 1.8 milyar doz aşı gönderecek.

Bu aşıların, söz konusu ülkelerde nüfusun yaklaşık yüzde 27'si için yeterli olması bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bağlı olan COVAX'ın, kendi kendilerini finanse eden ülkelerden gelen talebi ise 2021'in ikinci yarısında karşılayacağı belirtildi.

ABD DE COVAX'A KATILIYOR

Öte yandan, Joe Biden dönemiyle birlikte ABD'nin de COVAX'A katılacağı açıklandı. Selefi Donald Trump'ın DSÖ'de ayrılma kararını tersine çeviren Biden'ın baş tıbbi danışmanı olarak atadığı Dr. Anthony Fauci, COVAX'a dahil olacaklarını açıkladı. DSÖ'ye salgınla mücadeleye liderlik ettiği için DSÖ'ye teşekkür eden Fauci, kuruma yeniden üye olmak istediklerini ve maddi yükümlülükleri yerine getirmeye hazır olduklarını açıkladı.

BIDEN BUGÜN KARARNAME ÇIKARACAK

Fauci, DSÖ'nün internet üzerinden düzenlenen programında yaptığı konuşmada, Biden'ın 'ABD'nin COVAX'a da katılımını resmileştiren' kararnameyi bugün çıkaracağını söyledi. DSÖ Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus ise bu haberi "DSÖ ve küresel sağlık için iyi bir gün" sözleriyle kutladı. (DIŞ HABERLER)