Çorum Valisi'nden İskilipli Atıf Hoca savunması: İstiklal Mahkemeleri mahkeme sayılmaz

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, İskilipli Atıf Hoca’nın mezarını ziyarete gitmesine tepki gösterenlere, “İstiklal mahkemeleri mahkeme sayılmaz” diyerek "Tarih sussa hakikat susmayacak” savunması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

Elvan Yılmaz

ÇORUM- İskilipli Atıf Hoca'nın idam edilişinin 96'ıncı yıl dönümünde anmalara katılan Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, eleştirilere cevap verdi.

Çiftçi, İskilipli Atıf Hoca’nın idamına karar veren İstiklal Mahkemeleri'nin kuruluş amacı ve işlevine dair açıklama yaptı.

Vali, mahkemelerin Hıyanet-i Vataniyye Kanunu’na tabi suçları değerlendirdiğini belirterek, "Şüphe sanık lehine değil aleyhine değerlendirilir, sanığın suç işlediğine dair mahkemenin kanaat getirmesi cezalandırılması için yeterlidir. Yapılan yargılama sonucu Savcı Necip Ali, İskilipli Âtıf Efendi için 'Şapka İktisası Hakkında Kanun’a' muhalefetten dolayı üç yıl kürek cezası talep eder, mahkemenin hafifletici sebepleri, sanığın lehine hükümleri göz önünde bulundurup daha hafif bir ceza takdir etmesi beklenirken mahkeme heyeti idam kararı verir” dedi.

'HAKSIZ-HUKUKSUZ YAPILAN MUHAKEME'

Mustafa Çiftçi, açıklamasında gazeteci Uğur Mumcu’nun İstiklal Mahkemeleri ile ilgili tespitini de alıntılayarak, “Uğur Mumcu 11 Kasım 1992 tarihli Cumhuriyet Gazetesi’nde ‘İstiklal Mahkemeleri ‘mahkeme’ sayılmazlar. Bunlar savaş ve ihtilal dönemlerinde rastlanan anti-demokratik infaz kurullarıdır’ yorumunu yapar” ifadelerini kullandı.

Çiftçi, “Bu şekilde haksız-hukuksuz yapılan muhakeme sonucu idama mahkum edilen İskilipli Âtıf Efendi, Merhum Necip Fazıl Kısakürek Üstadımızın tabiriyle, “son devrin din mazlumlarından” biridir ve bu sıfatla rahmetle anılmayı hak etmektedir. Bizim yaptığımız da sadece bundan ibarettir. Rahmetli Sezai Karakoç üstadımızın dediği gibi: 'Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa hakikat susmayacak'" diye konuştu.