Çocuk Hakları Günü: Çocuklara yönelik hak ihlalleri artıyor

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında İHD şubeleri tarafından yapılan açıklamalarda Türkiye'nin çocuk hakları karnesinin zayıf olduğu vurgulandı.

İHD Çanakkale Şube Başkanı İnci İncesağır
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeni ile İHD Çanakkale ve İHD Mersin şubesi tarafından basın açıklaması yapıldı. İHD Çanakkale şubesi yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi vurgusu yaparken İHD Mersin, çocukların maruz kaldığı hak ihlallerine dikkat çekti. 

‘TÜRKİYE’NİN ÇOCUK HAKLARI KARNESİ DAHA DA DÜŞÜYOR’

İHD Çanakkale Şube Başkanı İnci İncesağır tarafından yapılan açıklamada çocuklara yönelik hak ihlallerinde devletin sorumluluğuna dikkat çekti. İncesağır ayrıca, “Çocuk hakları ihlalleri nedeniyle, Türkiye’nin zaten zayıf olan çocuk hakları karnesi daha da düşüyor” dedi. İncesağır “Bu yıl sadece şiddete maruz bırakılan kadınlar için değil, çocuk ve gençler için de önemli olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı verilmiş olması da çocuğun yüksek yararını gözetmeyen eğilimi açıkça ortaya koyuyor. Hatırlatmak isteriz ki, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilerek cinsiyetler arası eşitsizliği gidermek için adım atılmamasına, önleyici programların geliştirilmesinin önünün tıkanmasına, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet ve istismarın cezasız kalmasına yol açılmıştır. Çocukların evlilik yoluyla istismarının kabul edilmesi, istismar ve şiddet sonrası destek sistemlerinin sunulmaması, LGBTİ+’lara yönelik nefret söylemi ve suçların teşvik edilmesi gibi kabul edilemez ihlallere zemin hazırlanmıştır” diye konuştu.

'ÇOCUK HAK İHLALİ HER GEÇEN GÜN AĞIRLAŞIYOR'

İnsan Hakları Derneği Mersin şubesi de konuyla ilgili dernek binasında basın açıklaması yaptı. Açıklamayı İnsan Hakları Derneği Mersin Şube Çocuk Komisyonu’ndan Zeynep Kaya yaptı. Toplumda giderek derinleşen eşitsizlik ve adaletsizlik sonucu yoksulluğun ayrımcılık ve şiddet olarak çocuklara yansımaya devam ettiğini söyleyen  Kaya, çocuk işçiliği, çocuk cinayetleri, çocuk istismarı gibi pek çok hak ihlalinin her gün ağırlaşarak, devam ettiğine dikkat çekti. Kaya “Minik bedenleri ile yoksulluk ile mücadele ediyor, istismar ve ihmale maruz kalıyor, eğitim ve sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor, cezaevlerinde tutuluyor” dedi. Narenciye fabrikasında paketleme işçisi olarak çalışırken hayatını kaybeden 13 yaşındaki Ula Kerem’i hatırlatan İnsan  Kaya, “Ula Kerem, binlerce çocuktan sadece bir tanesi. Türkiye’de 2 milyon çocuk işçi var. Her 5 işçiden biri çocuk. Son 8 yılda kayda geçmiş çocuk işçi ölümlerinin sayısı en az 513. Çocuk emeğini sömüren ve yaşamlarını tehlikeye atanlar hemen yargılanmalıdır” diye konuştu.

'ÇOCUK EVLİLİKLER YETİŞKİN OLMA ROLÜ OYNATIYOR'

Çocuk istismarının dünyada milyonlarca çocuğu ve ailelerini etkileyen önemli bir toplumsal sorun olduğunu, çocuklar üzerinde bilişsel duygusal fiziksel ve sosyal etkileri olan istismarın çocukların yaşamlarında onarılmaz sonuçlara yol açtığının altını çizen Kaya, şunları kaydetti: “Çocuk istismarı her yaştan, ırktan, gelir düzeyinden çocuğu etkiler. İstismar ve şiddet bireyin yaşamında ağır sonuçlar yaratır. Erken yaşta evlilikler çocuklara çocuk ya da yetişkin olma rollerini yaşatır. Çocuk gelin olan kız çocuklarının kendi hayatına da inisiyatif koymamasına yol açar.” (YURT HABERLER)