Ceylan Önkol Resim Yarışması'nın sonuçları açıklandı

Eğitim Sen Diyarbakır şubelerinin 20 Kasım Çocuk Hakları Günü etkinliği olarak düzenlediği 12. Ceylan Önkol Resim Yarışması’nın sonuçları belli oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eğitim Sen Diyarbakır şubelerinin düzenlediği 12. Ceylan Önkol Resim Yarışması’nda dereceye giren resimler açıklandı. 20 Kasım Çocuk Hakları Günü etkinliği olarak düzenlenen yarışmanın sonuçlarını Amed Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eğitim Sekreteri Kadriye Kaya açıkladı.

Konuşmasında çocuk haklarına değinen Kaya, “Çocuk hakları, kanunen ve ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma, fiziksel, psikolojik ve cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır” dedi.

Kaya, 20 Kasım 1989’da Birleşmiş Milletler’de kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin üzerinden yirmi dokuz yıl geçtiği halde çocukların temel haklarıyla ilgili ihlallerin devam ettiğini ve değişen koşullarla beraber çocuklara yönelik farklı ihlal biçimlerinin geliştiğini belirtti.

.

'HAK İHLALLERİ DEVAM EDİYOR'

Sözleşmeye imza atan çok sayıda devlet olmasına rağmen hak ihlallerinin halen çok ciddi seviyede olduğunu belirten Kaya, “Bu hak ihlallerinin yaşandığı yerlerden biri de imzacı ülkelerden biri olmasına rağmen 17, 29 ve 30. maddelere çekince koyan Türkiye ve Ortadoğu coğrafyasıdır. Toplumsal değerlerin ilk geliştiği coğrafya olan Ortadoğu, iktidar kaynaklı çatışmalar nedeniyle çocuk haklarının en çok ihlal edildiği coğrafyalardan biri durumuna gelmiştir. Günümüzde adı konulmamış bir dünya savaşının yaşandığı Ortadoğu’da yaşanan savaş, en çok da kadın ve çocuklar üzerinde bir kıyıma dönüşmektedir” ifadesini kullandı.

Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler sonucu yüz binlerce çocuğun yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldığını, mülteci konumuna düştüğüne dikkat çeken Kaya, on binlerce çocuğun yaşam haklarının ellerinden alınarak öldürüldüğünü ve bu ölümlerin devam ettiğini vurguladı.

SORUŞTURMA AÇILMADI

Ceylan Önkol’un öldürüldüğünü aktaran Kaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Eğitim Sen Diyarbakır Şubeleri olarak 20 Kasım Çocuk Hakları Günü nedeniyle adına resim etkinliği düzenlediğimiz Ceylan Önkol da, temel hak olan Yaşam Hakkı elinden alınan çocuklardandı. Tıpkı Enes gibi, Abdullah gibi, Uğur gibi, Umut gibi, Berkin gibi, Cemile gibi, Berat gibi. Lice‘de 28 Eylül 2009 yılında Xambaz mezrasındaki evinden koyun otlatmaya giden Ceylan Önkol’dan geriye annesinin elleriyle toplayıp birleştirmeye çalıştığı parçaları kaldı. Ne failleri, ne de patlayıcının atıldığı silah bulundu. Olayı araştırmak için görevlendirilen savcı olay yerine dahi gitmedi. Ne savcıya, ne de Tapan Tepe Karakolu’na soruşturma açılmadı. Çocuklara dönük bu uygulamaları kabul etmiyor, nefretle kınıyoruz. Ak Parti iktidarını, insanlık adına utanç verici politikalardan vazgeçmeye çağırıyoruz. Eğitim Sen olarak bizler, çocukların başta yaşam hakkı olmak üzere, tüm haklarını koruma ve geliştirme mücadelesini büyük bir kararlılıkla sürdüreceğiz.”

.

DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER

Kaya, daha sonra Ceylan Önkol Resim Yarışması’nda dereceye giren öğrencileri açıkladı. Kaya’nın verdiği bilgiye göre İlkokul Kademesi’nden dereceye giren öğrenciler şöyle:

  • Akşemsettin İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Viyan Beritan Dündar
  • Akkoyunlu İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Kerem Berken Şimşek
  • Lice Demirçelik İlkokulu 3. sınıf öğrencisi Siyabend Bulut
     
    Ortaokul Kademesi’nden dereceye giren öğrenciler ise şöyle:
  • Cemil Özgür Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Jiyan Rojhat Azizoğlu
  • Piri Reis Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Elif Yaren Demir
  • Vali Kurt İsmail Paşa Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Melis Kavak

(HABER MERKEZİ)