Çocuğu istismar davası görüldü: ‘Tanıklara baskı yapılıyor’

Ödemiş'te bir çocuğun 8 kişinin sistematik istismarına maruz kalmasına ilişkin açılan davanın 3. duruşmasında tutuklama çıkmadı. Mahkeme, sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerini de kaldırdı.

Fotoğraf: Serra Akcan (csgorselarsiv)
Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Ovakent Mahallesi'nde yaşayan yüzde 50 zihinsel engelli Ş.M. isimli erkek çocuğun, 10 yıl boyunca aynı mahalledeki sekiz kişinin sistematik cinsel istismarına maruz kaldığı ortaya çıktı. Olayla ilgili açılan davada, dosyaya giren hastane raporları da istismarı belgeledi.

Gizlilik kararı bulunmamasına rağmen ‘basına kapalı’ olarak lanse edilen davanın, üçüncü duruşmasının detayları ortaya çıktı. 25 Ocak günü Ödemiş Adliyesi 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tanıklar, istismarla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını söyledi. Çocuğun vasisi Z.V. ve çocuğun avukatları, tanıkların baskı altında ifade verdiklerini dile getirdi.

Duruşma sonunda mahkeme, sanıklar hakkında tutuklama kararı vermezken, adli kontrol tedbirlerinin de kaldırılmasına karar verdi.

'TANIKLARA PARA TEKLİF EDİLDİ'

Duruşma salonunda sanıkların bir kısmı ile avukatları hazır bulundu. Çocuğun avukatları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı da duruşmaya katılırken, Trabzon Barosu Engelli Hakları Komisyonu ve İzmir Barosu avukatları da davaya katılma talebinde bulundu. Duruşmada, çocuğun avukatı Elif Büşra Berber'in bir sanık yakını tarafından tehdit edildiği ve yaşanan tehdit olayına ilişkin şikayette bulunduğu ortaya çıktı. Berber'in şikayet dilekçesi de dosyaya girdi.

Duruşmada dinlenen tanıklar, 17 Ekim 2022 yılında görülen bir önceki celsede dinlenen tanıkların aksine istismara dair bir duyumlarının ve bilgilerinin olmadığını beyan etti. Çocuğun vasisi Z.V. ise ifadesinde, tanıkların korkarak beyanda bulunduklarını söyledi. Tanıklara sanıklar tarafından rüşvet teklif edildiğini ve baskı yapıldığını dile getiren Z.V., “Tanıklar korkarak beyanda bulundular. H.Ç. mağdur olduğunu beyan etmiş ise de olay kapsamında tanıklık yapan şahidimize 50 bin TL para teklif etmişlerdir” dedi. Z.V., sanıkların cezalandırılmalarını talep etti.

BAKANLIK AVUKATI TUTUKLAMA TALEP ETTİ

Çocuğun avukatları ise Adnan Menderes Üniversitesi tarafından tanzim edilen muayene raporunda, istismarın tespit edildiğini hatırlattı. Tanıklara baskı yapıldığını dile getiren avukatlar, “Tanıklar, yargılama aşamasında görmüş oldukları baskı ve tehditlerden dolayı olayı anlatamamaktadırlar” dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı da sanıkların tutuklu olarak yargılanmalarını talep etti.

Beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti ise sanıkların tutuklu yargılanması talebini reddetti. Öte yandan sanıkların bir kısmına karakola imza atmak suretiyle uygulanan adli kontrol tedbirlerinin de kaldırılmasına karar veren mahkeme, Trabzon Barosu ve İzmir Barosu'nun katılma taleplerini de reddetti. Dava, 22 Şubat tarihine ertelendi.