Cizre'de üniversiteye hazırlanan gence koruma aracı çarptı

Cizre’de sabah saatlerinde dershaneye giden 24 yaşındaki Abdulgaffar Dayan’a koruma aracı çarptı. Devlet hastanesine kaldırılan Dayan’ın hayati tehlikesi sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şırnak’ın Cizre ilçesinde sabah saatlerinde evinden çıkarak dershaneye giden 24 yaşındaki Abdulgaffar Dayan adlı gence koruma aracı çarptı. Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırılan genç ameliyata alındı. Ameliyat sırasında kanama yaşayan gencin hayati tehlikesi devam ediyor. HDP Cizre İlçe Eş Başkanı Mesut Nart, “Bölgemizde devlet adına bulunan insanlar araç kullanırken trafik kurallarına uymuyor” derken HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Soruşturma ve idari işlem başlatıldı mı?” diye sordu.

RESMİ AÇIKLAMA YOK

Üniversite sınavlarına hazırlanan ve dershaneye gitmek için evinden çıkan Dayan'a Konak Mahallesi ile Nur Mahallesi'ni bağlayan eski köprüden geçerken bir araç çarptı. Tanıkları aracın kaymakamın koruma aracı olduğunu belirtiyor. Ranger tipi araç tarafından ezilen Dayan, Cizre Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak olayın üzerinden saatler geçmesine rağmen konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

‘BUNA KAZA DEMİYORUZ’

HDP Cizre İlçe Eş Başkanı Mesut Art, olayı duydukları ilk an hastaneye gittiklerini, yaralı gencin sağlık durumuyla ilgili bilgi aldıklarını söyledi. Art, Dayan’ın ameliyat esnasında kanamasının arttığını ve doktorların müdahale ettiğini açıkladı. Dayan’ın hayati tehlikesinin devam ettiğini belirten Art, bölgede zırhlı araçların çocukları ve gençleri ezmesine tepki göstererek şunları söyledi: “Bölgemizde devlet adına bulunan insanlar araç kullanırken ‘devlet benim!’ mantığıyla sarhoşça hareket ediyor. Trafik kurallarına uymuyorlar. Her şeyi kendilerine mübah görüyorlar. Bu yaşananlar insan hayatının bölgemizde ne kadar önemsiz olduğunun göstergesi. Biz buna asla kaza demiyoruz. Biz buna katliam diyoruz. Bunlar basit bir trafik kazaları değil. Bu nedenlerle birçok gencimiz, çocuğumuz zırhlı araçlar tarafından katledildi. Bunu kabul etmiyoruz.”

‘KENTİ SAVAŞ ALANINA DÖNÜŞTÜRDÜLER’

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de, yaşananlar üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. İmir yaptığı açıklamada, “2009 yılından beri bölgemizde yaklaşık 20’si çocuk olmak üzere 40’tan fazla kişi zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirmiştir. Zırhlı araç çarpması sonucu insanların yaşamlarını yitirmelerine sebep olan araç sürücüleri hakkında uygulanan cezasızlık politikası ise yeni cinayetlerin yaşanmasına sebep olmaktadır.

Bugün yine sabah saatlerinde Cizre’nin Yafes Mahallesinde eski köprü civarında Ford Ranger tipi siyah zırhlı aracın çarpması sonucu 24 yaşındaki Abdulgaffar Dayan ağır yaralandı, hastaneye yatırılan Abdulgaffar Dayan’ın hayati tehlikesi sürüyor. Cizre’de sürekli sokaklarda dolaşan zırhlı araçların yanı sıra bir de ortaya çıkan Ford Ranger tipi zırhlı araçların olduğu ve kim tarafından hangi amaçla kullanıldıkları bilinmemektedir, her geçen gün insanların yaşamlarına kast ettiği ortadayken bu araçların sürücülerine yönelik hiçbir cezai işlem uygulanmamakta. Cizre’de 24 saat sokaklarda kuralsız bir şekilde hız yaparak dolaşan bu araçların hangi amaca hizmet ettikleri bilinmiyor.”

SOYLU’YA SORULAR: OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM MU SÖZ KONUSU?

İmir, Soylu’ya şu soruları sordu:

"1. Cizre’nin Yafes Mahallesinde Abdulgaffar Dayan’a çarpan zırhlı araç sürücüsü hakkında idari veya hukuki bir soruşturma başlatıldı mı?
2. Olay yerine ait inceleme yapıldı mı? Sabah saatlerinde aracın mahalle arasında hangi amaçla devriye attığı bilinmekte midir?
3. Olay yerine yakın çevrede olağanüstü bir durum söz konusu mudur? Zırhlı araç hangi amaçla orda bulunmaktadır?
4. Zırhlı aracın mahalle arasındaki hızı ne kadardır? Trafik kurallarına uygun hareket etmekte midir?
5. Zırhlı araçların çarpması sonucu Her defasında başka bir insanın yaşamına sebep olan sürücülerin hakkında bir yaptırım uygulanmamasının gerekçesi nedir?"

 

Etiketler Gaffar Dayan Cizre