Cinsel istismarla suçlanan Ruhr Başpiskoposu Hengsbach'ın heykeli kaldırıldı

Almanya'da cinsel istismar ile suçlanan Ruhr Başpiskoposu Franz Hengsbach'ın Essen kentindeki heykeli söküldü. Heykelin yerine cinsel istismara maruz kalanlar için bir anıt yapılması planlanıyor.

Fotoğraf: Wikimedia Commons / Arşiv
Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA – Aralarında 16 yaşında bir kız çocuğun da olduğu üç genç kadını cinsel istismar etmekle suçlanan Almanya'nın Ruhr Bölgesi Başpiskoposu Franz Hengsbach'ın heykeli, istismar vakalarının ortaya çıkmasından bir hafta sonra kaldırıldı. Başpiskoposluğun merkezi Essen'deki katedralin önündeki meydanda bulunan heykel, 25 Eylül Pazartesi günü sabah saatlerinde söküldü ve sökme işini üstlenen firmanın deposuna götürüldü.

Başpiskoposluk yönetimi, heykelin kaldırılmasına oybirliği ile karar vermişti. Katolik Kilisesi'nde cinsel istismara uğrayanlar da heykelin bir an önce kaldırılmasını, meydandan Hengsbach'ın adının silinmesini talep etmişti. Essen Belediyesi, Hengsbach'ın adını taşıyan meydanın adını da yakın bir zamanda değiştireceğini açıklamıştı.

Başpiskoposluk yönetimi, heykelin yerine cinsel istismara maruz kalanlar için bir anıt yapılmasının planlandığını, bunun için mağdurlar ile görüşüleceğini bildirdi. 2 metre yüksekliğinde sert keramikten yapılan heykel, 2011 yılında bölgenin önde gelen siyaset, iş insanı ve şimdiki başpiskopos Franz Josef Overbeck'in katıldığı törenle açılmıştı.

BAŞPİSKOPOS ÖZÜR DİLEDİ, İHMALİ KABUL ETTİ

1958'de Ruhr Başpiskoposluğu'nun kurucularından olan ve 1991'de ölümüne kadar Ruhr Başpiskoposluğu görevini sürdüren Hengsbach'a yönelik cinsel istismar suçlamalarını 2011 yılından beri bilen Overbeck, Essenli Katoliklerden özür diledi ve ihmali kabul etti.

Kuzey Ren Vestfalya yayın kuruluşu WDR televizyonuna konuşan mevcut başpiskopos Overbeck, Hengsbach'ın cinsel saldırıda bulunduğu birkaç kişinin daha kendilerine başvudurduğunu bildirdi. Bu kişilerin kesin sayısını bilmediğini, açıklamalarının incelendiğini belirten Overbeck, “Hengsbach'ın böyle bir suç işleyeceği aklımından ucundan bile geçmezdi” dedi. 2011 yılında Hengsbach'a yönelik suçlamalar, Vatikan'a bildirilmiş, ancak inandırıcı olmadığı gerekçesiyle soruşturulmaya gerek görülmemişti.

ALMANYA BAŞPİSKOPOSLAR BİRLİĞİ: OLAY TÜMÜYLE AYDINLATILMALI

Almanya Başpiskoposlar Birliği Başkanı Georg Bätzig de Almanya'da ilk kez kardinal düzeyinde bir cinsel istismar ile karşılaştıklarını belirterek, olayı, cinsel istismarda 'yeni bir boyut' olarak niteledi. Başpiskoposlar Birliği'nin Wiesbaden kentinde düzenlenen sonbahar toplantısında konuşan Bätzig, olayın tüm yönleriyle aydınlatılmasını istedi. Bätzig, büyük değer verilen, heykeli dikilen ve adı meydana verilen birinin kadınlara cinsel saldırıda bulunmasını, benzeri olmayan çok ağır bir suç olarak niteledi.  

SUÇLAMALAR 12 YIL BOYUNCA GİZLENDİ

Ruhr Başpiskoposluğu'nun açıklamasına göre, Hengsbach, 1950 ile 1960'lı yıllarda üç genç kadını cinsel istismar etmekle suçlanıyor. Bu kadınlardan biri geçen yılın ekim ayında Başpiskoposluğa Hengsbach tarafından 1967 yılında cinsel istismar edildiğini bildirmişti. Bunun üzerine Ruhr Başpiskoposluğu, Hengsbach'ın Essen'den önce görev yaptığı Paderborn Başpiskoposluğu'na olası başka şikayetleri sormuştu.

Paderborn, 2011 yılında bir kadının, 1954'te 16 yaşındayken Hengsbach ile yine rahip olan kardeşi Paul'un cinsel istismarına uğradığını anlattığını, bunun kayıtlara geçtiğini bildirmişti. Bu durum, Paderborn tarafından Vatikan'a bildirilse de inandırıcı bulunmamıştı. Dolayısıyla, Hengsbach hakkında o dönemde bir işlem yapılmamıştı.

2010 yılında da başka bir kadın Ruhr Başpiskoposluğu'na cinsel istismar şikayetinde bulunmuş, ancak olayı tam hatırlayamadığı gerekçesiyle 2014'te şikayetini geri çekmişti. Bu son iki cinsel istismar kamuoyuna yeni duyuruldu. Diğer bir deyişle, 12 yıl gizlendi.