Almanya'da Ruhr Başpiskoposu Hengsbach'a 'cinsel istismar' suçlaması

Ruhr Başpiskoposu Hengsbach, biri 16 yaşındaki bir kız çocuk olmak üzere üç genç kadını cinsel istismar etmekle suçlandı. 1991 yılında ölen Hengsbach'a yönelik suçlama Almanya'da tartışma yarattı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

ALMANYA – Son yıllarda Avustralya, İrlanda, ABD, Fransa ve İsviçre gibi ülkelerde 'cinsel istismar' suçlamalarıyla gündeme gelen Katolik Kilisesi'ne yönelik bir suçlama da Almanya'da geldi. Madencilerin avukatı olarak da bilinen Ruhr Başpiskoposu Franz Hengsbach, biri 16 yaşındaki bir kız çocuk olmak üzere üç genç kadını cinsel istismar etmekle suçlandı. Bu, ülkede kardinal düzeyinde yapılan ilk cinsel istismar suçlaması. 

1991'de ölen Hengsbach'a yönelik suçlamaları, Ruhr Başpiskoposu Franz Josef Overbeck açıkladı. Overbeck, cinsel istismara maruz kaldığını söyleyen kişilerin açıklamalarının inandırıcı olduğunu kaydederek, suçlamaları kamuoyuna açıklama zorunluluğu duyduğunu bildirdi. Oberbeck, konuyu kamuoyuna açıklayarak olası diğer mağdurları açıklama yapmaya cesaretlendirmek istediğini, bu kişilerden açıklama beklediğini söyledi.

'HEYKELİ KALDIRILSIN, ADI MEYDANDAN SİLİNSİN'

İlk kez bir kardinalin cinsel istismar suçlamasıyla gündeme gelmesi, üstelik bu kişinin çok itibar görmüş, ahlaki bir sembol olarak kabul edilen bir kardinal olması, Almanya'da büyük tepki ve sarsıntıyla karşılandı. Katolik Kilisesi'nde cinsel istismara uğrayan kişilerin haklarını savunmak üzere kurulan girişimler, Hengsbach'ın Ruhr Başpiskoposluğu'nun bulunduğu Essen kentindeki heykelinin hemen kaldırılmasını, kent merkezinde katedral önündeki meydana verilen adının da silinmesini talep etti.

Alman Haber Ajansı'na (dpa) konuşan Katolik Kilisesi Mağdurlar Kurulu Sözcüsü Johannes Norpoth, “Anıt derhal kaldırılmalı” dedi. Norpoth, Hengsbach'ın mezarının Essen Katedrali'nden başka yere taşınması talebine ise karşı olduğunu söyledi.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) yayın kuruluşu WDR'e konuşan Essen Anakent Belediye Başkanı Thomas Kufen, suçlamaların ağır ve inandırıcı olduğunu bildirerek, Hengsbach'ın adının meydandan silinmesi için gerekli adımları atacaklarını duyurdu. Kufen, heykelin kaldırılmasının ise Ruhr Başpiskoposluğu'nun yetkisinde olduğunu belirtti. Hengsbach, 1958'de kurulan Ruhr Başpiskoposluğu'nun kurucuları arasında yer almış, 1991 yılındaki ölümüne kadar da başpiskopos olarak görev yapmıştı.

VATİKAN SUÇLAMALARI İNANDIRICI BULMAMIŞ

Ruhr Başpiskoposluğu'nun açıklamasına göre, 1950 ile 1960'lı yıllarda Hengsbach üç genç kadını cinsel istismar etmekle suçlanıyor. Bu kadınlardan biri geçen yılın ekim ayında Başpiskoposluğa Hengsbach tarafından 1967 yılında cinsel istismar edildiğini bildirmişti. Bunun üzerine Ruhr Başpiskoposluğu, Hengsbach'ın Essen'den önce görev yaptığı Paderborn Başpiskoposluğu'na olası başka şikayetleri sormuştu.

Paderborn, 2011 yılında bir kadının, 1954'te 16 yaşındayken Hengsbach ile yine rahip olan kardeşi Paul'un cinsel istismarına uğradığını anlattığını, bunun kayıtlara geçtiğini bildirmişti. Bu durum, Paderborn tarafından Vatikan'a bildirilse de inandırıcı bulunmamıştı. Dolayısıyla, Hengsbach hakkında o dönemde bir işlem yapılmamıştı.

2010 yılında da başka bir kadın Ruhr Başpiskoposluğu'na cinsel istismar şikayetinde bulunmuş, ancak olayı tam hatırlayamadığı gerekçesiyle 2014'te şikayetini geri çekmişti. Bu son iki cinsel istismar kamuoyuna yeni duyuruldu. Diğer bir deyişle, 12 yıl gizlenmişlerdi.

Katolik Kilisesi mağdurları girişimi Eckiger Tisch sözcüsü Matthias Katsch, iki cinsel istismar suçlamasının 12 yıl gizlendiğini belirterek, Katolik Kilisesi'ni cinsel istismarları hasıraltı emekle suçladı. Katsch, NRW Eyalet Meclisi'ne de çağrıda bulunarak, cinsel istismarların araştırılması için bağımsız bir komisyon kurmasını talep etti. Katsch, “Son mağdurların ölmesi beklemeyin” diye konuştu.

BİR YILDA 522 BİN KİŞİ KİLİSEDEN AYRILDI

Son yıllarda cinsel istismarlarla gündeme gelen Katolik Kilisesi, her yıl yüzbinlerce üye kaybediyor. Almanya'da 2021 yılında 360 bin kişi üyelikten ayrılırken 2022'de 522 bin kişi üyeliğine son verdi. 2021'de 265 bin üye kaybeden Protestan Kilisesi'nde üye kaybı 2022 yılında 380 bine yükseldi. En son verilere göre Katolik Kilisesi'nin 20,9 milyon, Protestan Kilisesi'nin ise 19,2 milyon üyesi var. 1990 yılında her iki kilisenin toplam üye sayısı 57,9 milyondu. Cinsel istismarların yanı sıra kilise vergisi, Hıristiyanlığın toplum anlayışının modern toplum anlayışı ile uyuşmaması, kiliseden ayrılmanın temel sebepleri arasında sayılıyor. Uzmanlar, kiliseden ayrılışların sürebileceği görüşünde.