Çin'den ABD'ye Kış Olimpiyatları uyarısı: Ağır bir karşılık veririz

Çin, ABD ve müttefiklerinin 2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nı boykot edeceği iddialarına "ağır bir karşılık veririz” sözleriyle tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Joe Biden yönetiminin gelecek yıl Pekin'de yapılacak Kış Olimpiyatları'na karşı ortak bir tutum belirlenmesi amacıyla bazı ülkelerle görüştüğünü açıklamasından sonra Çin, ABD’yi uyardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Şincan Uygur Özerk bölgesinde insan haklarının ihlal edildiği suçlamalarını reddederek, Pekin Kış Olimpiyatları'nın muhtemel boykotuna “Çin’in ağır bir karşılık” verebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Sözcü Zhao Lijina, “Spora politika karıştırılması, Olimpiyat ruhuna ve bütün ülkelerin sporcularına zarar verir. Başta Amerikan Olimpiyat Komitesi olmak üzere uluslararası toplum bunu kabul etmeyecektir” dedi.

İnsan hakları grupları, Şubat 2022’de yapılacak Kış Olimpiyatları'nı Çin’in düzenlemesini protesto ediyor. Bu gruplar, Uygurlara, Tibetlilere ve Hong Konglulara yapılan muameleye dikkati çekmek için olimpiyatların boykot edilmesi çağrısında bulunuyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, düzenlediği günlük basın toplantısında, uluslararası insan hakları savunucularının Çin'deki insan hakları ihlalleri nedeniyle ABD ve müttefiklerini boykota çağırdığının anımsatılması üzerine, "Hiçbir müttefikimiz ile ortak bir boykot konusunda konuşmadık, konuşmuyoruz. Ancak müttefiklerimiz ve ortaklarımızla, Çin'e yönelik endişelerimizi dile getireceğimiz bir zemin bulunması konusunda istişarelerde bulunuyoruz" demişti.

Psaki, ABD'nin Pekin Olimpiyatları'na katılma planında da bir değişiklik olmadığını vurgulamıştı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı, Olimpiyatların boykot edilmesinin ihtimaller arasında olduğunu belirtirken, üst düzeyli bir yetkili daha sonra boykot konusunun tartışılmadığını belirtmişti.   

Hem Uluslararası Olimpiyat Komitesi hem de ABD Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi boykotlara karşı olduklarını kaydetmişti. (AjansBizim)