Çin basını: Katar İsrail ve Hamas arasında esir takası için arabuluculuk yapıyor

Çin'in Xinhua haber ajansına konuşan bir Hamas kaynağı, Katar'ın İsrail ve Hamas arasında 'acil esir takası' anlaşması sağlanabilmesi için arabuluculuk yaptığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Katar'ın çatışmaların üçüncü gününde devam ettiği İsrail ve Hamas arasında 'acilen esir takası' sağlanması için arabuluculuk yaptığı açıklandı.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua'nın bir Hamas kaynağına dayandırarak aktardığına göre, isminin gizli kalması koşuluyla konuyla ilgili açıklamalarda bulunan kaynak, "Katar, ABD'nin desteğiyle, İsrail hapishanelerindeki Filistinli kadın tutukluların serbest bırakılması karşılığında Hamas tarafından alıkonulan İsrailli kadınların serbest bırakılmasını sağlayacak acil bir anlaşma sağlamaya çalışıyor" bilgisini paylaştı.

'TÜM KADIN TUTUKLULAR SALIVERİLİRSE ANLAŞMA KABUL EDİLECEK'

Hamas kaynağının paylaştığı bilgiye göre, Hamas, İsrail hapishanelerindeki 36 Filistinli kadın tutuklunun tamamının salıverilmesi halinde esir takasını kabul edeceğini bildirdi. 

Reuters haber ajansı da görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Katarlı arabulucuların Hamas tarafından kaçırılan İsrailli kadın ve çocukların serbest bırakılmasını görüşmek üzere Hamas yetkilileriyle acil telefon görüşmeleri yaptığını aktardı. Kaynak, Katar'ın cumartesi gecesinden bu yana ABD ile koordinasyon halinde sürdürdüğü müzakerelerin 'olumlu ilerlediğini' söyledi. 

Ajansa konuşan kaynak ayrıca Kassam Tugayları'nın İsrail'e saldırısından bu yana Katar'ın Doha ve Gazze'deki Hamas yetkilileriyle bağlantı halinde olduğunu belirtti. 

İSRAİL: GÖRÜŞME YOK

Reuters haber ajansına konuşan ismini vermeyen bir yetkili İsrail ile Hamas arasında olası bir esir takası ile ilgili iddiaları reddetti. Yetkili, "Devam eden herhangi bir görüşme yok" diye konuştu.

KASSAM TUGAYLARI: 4 ESİR İSRAİL’İN SALDIRILARINDA ÖLDÜ 

Öte yandan, Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında, pazar gününden bu yana dört İsrailli esir ile onları esir tutan Hamas mensuplarının öldüğünü söyledi. Ubeyde, “Gece ve bugün Gazze Şeridi’ne yapılan bombardıman, düşman esirlerinden dördünün ve onları esir alanların ölümüne sebep oldu” diye konuştu. 

MISIR: GAZZE’YE SALDIRILAR ARABULUCULUĞU ZORLAŞTIRIYOR

Reuters haber ajansına konuşan iki güvenlik kaynağı da Mısır'ın İsrail-Hamas çatışmasının daha da tırmanmasını ve Hamas tarafından rehin alınan İsraillilerin korunmasını sağlamak için her iki taraf ile yakın iletişim halinde söyledi.

Kaynaklar, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarının arabuluculuğu zorlaştırmasına rağmen, Mısır’ın İsrail’e itidalli davranma, Hamas’a ise yakın zamanda gerilimin düşürülmesi yolunun açık tutulabilmesi için esirleri iyi şartlarda tutma çağrısı yaptığını bildirdi. 

KREMLİN: ÇATIŞMANIN TIRMANMA VE YAYILMA İHTİMALİ VAR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasına değindi. Peskov, Filistin ve İsrail arasındaki gerginlikten endişe duyduklarını belirterek, "Çünkü bu şiddet döngüsünün devam etmesi, çatışmanın daha da tırmanma ve yayılması ihtimalini taşıyor" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, İsrail veya Filistin liderleriyle görüşme planlamadığını belirten Kremlin Sözcüsü Peskov, gerekmesi halinde temasların gerçekleştirilebileceğini söyledi.

AA'nın haberine göre, Peskov, gerilimin hızlı şekilde barışçıl sürece sokulması gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü bu şiddet döngüsünün devam etmesi, çatışmanın daha da tırmanma ve yayılması ihtimalini taşıyor. Bu bölge için büyük bir tehlike, dolayısıyla çok endişeliyiz" ifadelerini kullandı. Rusya ile Hamas arasındaki ilişkileri de değerlendiren Peskov, "Öncelikle oradaki olayların sıcak savaş aşamasından çıkması gerekiyor. Orada sıcak savaş olduğu sürece bir şey konuşmak zor" diye konuştu.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI İSRAİL-FİLİSTİN GÜNDEMİYLE ACİL TOPLANACAK

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir açıklama yaparak, AB dışişleri bakanlarının, İsrail-Filistin'deki gelişmeler nedeniyle 10 Ekim Salı günü video konferans yöntemiyle acil gayri resmi toplantıda bir araya geleceğini bildirdi. AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano da gayri resmi acil dışişleri bakanları toplantısının, Borrell'in önceden planlı Umman programı nedeniyle video konferansla yapılacağını açıkladı.

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, 7 Ekim Cumartesi günü İsrail'e yönelik 'Aksa Tufanı' isimli bir saldırı başlatmıştı. Saldırıyla başlayan çatışmalar, üç günden bu yana devam ediyor. İsrail ve Gazze'de 1100'den fazla kişinin hayatını kaybettiği ifade edilirken, İsrail Savunma Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde gıda ve akaryakıt yasağını da içerecek 'topyekûn abluka' kararı aldıklarını açıkladı. (DIŞ HABERLER)