Çiftçinin gözü kulağı, açıklanacak rakamda: Söküm var, fiyat yok

Bu yıl şeker pancarı sökümü, alım fiyatı açıklanmadan başladı. Çiftçiler, Türkşeker'in bir an önce alım fiyatını açıklamasını istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Emrullah Bayrak

ERZURUM - Nisan ayı döneminde ekimi yapılan şeker pancarı için 25 Eylül itibariyle söküm kararı verildi. İklim koşullarına göre çiftçiler, ektikleri şeker pancarlarını sökmeye başladı. Fakat şeker pancarı alım fiyatını açıklaması gereken Türkşeker, henüz fiyat açıklamadı.

Çiftçinin gözü kulağı, açıklanacak rakamda.

‘85 BİN TON ŞEKER ÜRETİLECEK’

Geçen yıl alım fiyatı, dönemin Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından 23 Eylül 2022 tarihinde ton başına bin 400 lira olarak belirtilmişti.   

Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü ise ocak ayında bu yılın taban fiyatını bin 800 lira olarak açıkladı. Geçen yıla göre bu yıl artış oranı yüzde 28,5 oldu. Ancak Türkşeker’in açıklayacağı fiyat, herkes için bağlayıcı olacak.

Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları Genel Müdürü Necati Karavaizoğlu, bu yıl daha yüksek verim beklediklerini söyledi. Erzincan’da geçen sene 41 bin dekar ekimden 220 bin ton pancar alındığını dile getiren Karavaizoğlu, şu bilgileri verdi: “Bu yıl 42 bin dekar alandan 240 bin ton şeker pancarı bekliyoruz. Bunun karşılığında Erzincan'da 28 bin ton şeker üretilecek. Sukkar olarak Erzurum ve Erzincan fabrikalarında toplamda 85 bin ton şeker üretilecek.”

Erzurum’da bu sene 75 bin dekarda 340 bin ton pancar üretimi beklediklerini dile getiren Karavaizoğlu, “Geçen yıl Erzurum ve Erzincan'daki fabrikalar, toplam 510 bin ton pancar aldı. Bu yıl 580 bin ton pancar alınacak. Erzurum'da geçen seneki üretilen pancarı miktarı 290 bin tondu. Geçen yıl ton başına bin 400 liraydı. Çiftçilerimize taban fiyatı olarak ocak ayında ton başına bin 800 lira bir fiyat verdik ama devletin açıklayacağı fiyata uyacağız. Alım fiyatından sorumlu kurum Türkşeker. Yakın bir zamanda açıklanacağını umuyoruz. Özel sektör açıklanacak fiyatı uygulamak zorunda” dedi. 

10 ŞEKER FABRİKASI ÖZELLEŞTİRİLMİŞTİ

Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanlığı verilerine göre Türkiye'de 33 adet pancar şekeri fabrikası bulunuyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığına bağlı Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'ye ait 25 fabrikadan 10'u 2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile özel sektöre devredildi. 33 şeker fabrikasının 15'i devlete, 12'si özel sektöre ve 6'sı da pancar kooperatiflerine ait.

Özelleştirilen şeker fabrikaları şunlar oldu: Afyon, Alpullu, Bor, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Kırşehir, Muş ve Turhal.