CHP’li üyeden CHP'lilere Kaş tepkisi: Mevzu rant olunca herkes gözünü kapatıyor

CHP’li Kaş Belediye Meclis Üyesi Şenerdi, kendilerinin karşı çıktığı Kaş Marina projesine Antalya'daki CHP'lilerin ön onay vermesine tepki gösterdi: Bu nasıl bir körleşme. Günlerdir dehşet içindeyim.

Kaş Yat Limanı
Google Haberlere Abone ol

ANTALYA–Antalya Büyükşehir Belediyesi, son birkaç ayda art arda gündeme oturan imar krizleriyle gündemde. Son olarak Kaş Marina’nın genişletilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sunulan imar planı değişikliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’ndan oy birliğiyle geçti.

Kaş’taki CHP’li meclis üyelerinin karşısında durdukları bu projeye, Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’ndaki CHP’li meclis üyelerinin ‘olur’ vermesi, bir tartışmaya daha neden oldu. Kaş Meclisi’nde CHP sıralarında yaklaşık 3 yıldır bu plana karşı mücadele eden Meral Çiyan Şenerdi, mücadelenin aleyhinde alınan bu kararı eleştirdi. Kaş Marina’daki yapılaşmayı yüzde 5’ten yüzde 8’e çıkaracak imar değişikliği, gündeme alınırsa 7 Ağustos’taki Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülecek. Şimdi gözler, imar tartışmalarının odağında karar verici olarak yer alan Büyükşehir Meclisi’ne çevrildi.

CHP’li Kaş Belediye Meclis Üyesi Meral Çiyan Şenerdi.

BÜYÜKŞEHİR ‘TEKNİK BİR KARAR’ DEDİ

Kaş Belediye Meclisi’nde iki defa reddedilen Kaş Yat Limanı imar planı değişikliği, revize edilip üçüncü kez meclise geldiğinde MHP’li meclis üyelerinin görüş değiştirerek verdiği destekle kabul edilmişti. Daha önce Kaş Yat Limanı’nda yüzde 10 imar talebiyle meclise getirilen imar değişikliği, revize edilen planda yüzde 8’e düşürülmüştü. İlçe meclisinde onaylanan imar izni, marinanın konaklama kapasitesinin iki katına çıkarılmasını ve tesise kafe, restoran, otel, spa gibi ünitelerin eklenmesini öngörüyordu ve bu plan, bölge halkından oluşan çevre platformlarında tepkiyle karşılanmıştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’ndan geçmesi tartışma yaratan Kaş Marina imar değişikliğiyle ilgili büyükşehir yetkilileri, verilen onayın siyasi değil teknik bir karar olduğunu belirtmiş ve nihai kararı meclisin vereceğini söylemişti.

Söz konusu imar değişikliğine karşı Kaş Çevre ve Kültür Derneği tarafından ‘Kaş Yat Limanı’na otel, ticari alan ve SPA projesine hayır’ adı altında bir imza kampanyası başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne çağrı niteliğindeki kampanyaya, kısa sürede binlerce imza toplandı.

Kaş Marinası'nın projesinde otel, spa gibi eklemeler öngörülüyor. 

CHP’Lİ ŞENERDİ: BUNUN ADI KÖRLEŞME

CHP’li Kaş Belediye Meclis Üyesi Meral Çiyan Şenerdi, Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Komisyonu’ndan çıkan karara tepki gösterdi: “Bu günlerde CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Akbelen’le ilgili TBMM’yi toplantıya çağırıyor. Bir yanda Akbelen duyarlılığı sergilenirken, diğer yanda çevreyi katledecek bir projeye onay veriliyor. CHP’liler olarak biz yaşadığımız coğrafyayı korumak için bu kadar büyük bir çaba gösterirken, büyükşehirde alınan bu karar bizi çok üzdü. Çok büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Biz üç senedir bunun bir rant projesi olduğunu, burada bir kamu yararı olmadığını söylüyoruz. Kaş Meclisi’nde CHP’yi temsilen, bu proje uygulandığı takdirde ortaya çıkacak zarara engel olmak için uzun soluklu bir mücadele verdik. Bu yapılan, olup biten nasıl bir körleşmedir, nasıl bir sağırlaşmadır, nasıl bir hafıza kaybıdır? Günlerdir dehşet içindeyim.”

‘AKDENİZ KIYILARI BATAN GEMİNİN MALLARI DEĞİL’

Yerel yönetim kanalları tıkanırsa kıyıları ve doğal alanları savunmak için verdikleri mücadeleyi hukuki yollardan sürdüreceklerini açıklayan Şenerdi, “Bu projenin denizi kirleteceği, silüeti bozacağı belli bir şey. Yatırımcılar, ‘Kaş yağmalanıyor, biz de payımızı alalım’ diye bakıyorlar. Bu korkunç projeler için para dağıtıyorlar. Akdeniz kıyılarını batan geminin malları olarak görüyorlar. Mecliste hesap sorduğumuzda, mücadele ettiğimizde bize, ‘Bizimle uğraşmayın, biz planlı proje yapıyoruz, siz plansızlara bakın’ diyebiliyorlar. Ama biz yılmayacağız, mücadelemizi bırakmayacağız. Bıçak kemiğe dayandı. Bu memleket, yine ‘siper et gövdeni’ mantığıyla kurtulacak. Her ne olursa olsun Kaş’ın geleceğini, toprağımızı, suyumuzu kısacası yaşamımızı savunmaya devam edeceğiz. Ama büyükşehirde meclis üstünlüğü CHP’deyken neden bu iş mahkemeye kalsın? Akıl alır gibi değil” ifadelerini kullandı.

‘KAÇAKLARI AFTAN GEÇİRDİLER, YİNE YAPACAKLAR’

Kaş Marina’na verilen yüzde 5’lik ilk imar izninin kaçak yapılaşma ile genişletildiğine dikkat çeken Şenerdi, bölgenin yine tehdit altında olduğunu söyledi: “İnsana sormazlar mı, ne değişti de geçmişte reddettiğiniz projeyi şimdi kabul ettiniz diye? Sadece yüzde 10’luk imar, son projede yüzde 8’e indirildi. Zaten o yüzde 2’lik farkı kaçak yapıp kapatacaklar. Biliyoruz çünkü daha önce de aynısını yaptılar. Önceki imar izninde Kaş Marina’nın işletmeciliğini yapan şirket, yüzde 5 imar izni alıp üzerine kaçak eklentiler yaptı. Daha sonra İmar Barışı ile kaçak yapıların önü açılınca, o kaçakları onaylatıp yasallaştırdı. Şirket, yüzde 5’lik imar izni olan yat limanına yaptığı kaçak yapıları, yapı kayıt belgesi alıp imar affına soktu. Bunun belgeleri bizde var. Şimdi de aynısını yapacaklar. Üstelik limana yüzde 2’den de fazla kaçak yapı dikebilirler, kim engel olacak ki? Kaş’ta ve büyükşehirde konsensüs varken yağmaya kim ‘dur’ diyecek ki? Mevzu bahis rant olunca herkes gözünü kapatıyor.”