CHP’li Taşcıer: Yaklaşmamaya dair tedbir kararlarında elektronik kelepçe zorunlu olsun

CHP’li Gamze Taşcıer, uzaklaştırma kararı uygulanan erkeklere elektronik kelepçe takma uygulamasının zorunlu olmasını talep ederek kanun teklifi verdi.

Fotoğraf: Dilara Açıkgöz / csgorselarsiv.org
Google Haberlere Abone ol

ANKARA – CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi hazırladı.

Kadınların, haklarında uzaklaştırma kararı olan erkekler tarafından öldürüldüğü çok sayıda cinayetin gerçekleştiğini ve kadınların katledildiğini hatırlatan CHP’li Taşcıer teklifinde, elektronik kelepçelerin ‘yaklaşmamaya’ dair hükümler içeren kararlarda kesin olarak kullanılmasını talep etti.

‘ELEKTRONİK KELEPÇELER’ BUTİK’ UYGULAMA GİBİ’

CHP Ankara Milletvekili ve Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Taşcıer, teklifine ilişkin yaptığı açıklamada elektronik kelepçe kararının hakimlerin keyfine bırakılmaması gerektiğini söyledi. “Türkiye’nin dört bir yanında kadınlar, haklarında uzaklaştırma kararı olan erkekler tarafından şiddete uğramaya ve öldürülmeye devam ediliyor. Halbuki bu şiddet ve cinayetler çok büyük oranda engellenebilecekken” ifadelerini kullanan Taşcıer şöyle devam etti:

“Bunun yolu, elektronik kelepçe uygulamasının, şiddet uygulayanlar hakkında verilen ‘yaklaşmamaya’ dair önleyici tedbir kararlarında kesin olarak kullanılmasıdır. Şu anda elektronik kelepçeler tam anlamıyla ‘butik’ bir uygulama gibi, az rastlanır halde. Çünkü maalesef hem elektronik kelepçe sayısı son derece az, hem de hakimler bunların kullanılması için gerekli olmasına rağmen karar vermiyorlar. Bugün Türkiye’de kadına yönelik şiddet vakalarında kullanılan elektronik kelepçe sayısı maalesef bin 500 civarında. Bu kabul edilemez düzeyde az bir oran. Yıllarca pilot proje olarak birkaç ilde son derece kısıtlı şekilde kullanılan elektronik kelepçeler sözde 81 ile yaygınlaştırıldı ancak sayısı bir türlü gereken şekilde artırılmıyor. Hakimler de bu yönde karar almayınca, haklarında uzaklaştırma kararı olan kişiler kadınlara şiddet uygulamaya ve öldürmeye devam ediyor."

‘SAMİMİ İSELER TEKLİFİ KANUNLAŞTIRALIM’

Elektronik kelepçelerle ilgili kararların az olduğunu İçişleri Bakanı Soylu’nun da yaptığı açıklamalarla ifade ettiğini hatırlatan CHP’li Taşcıer, “’Elektronik kelepçeyle ne kadar çok fazla mahkeme kararı verilir, ne kadar çok elektronik kelepçe olursa bu işin caydırıcılığı o kadar yüksek olur’ demişti. Bakanlık koltuğu temenni makamı değil, icra makamı. Onlar bu konuda adım atmıyor ama ben kanun teklifimi veriyorum” dedi ve şöyle devam etti:

“Elektronik kelepçe, hâkimin keyfine göre kullanılabilir bir araç olmaktan çıkarılmalı ve 6284 sayılı kanundaki ‘yaklaşmamaya’ dair tedbir kararlarında kesin olarak kullanılması gereken bir uygulama haline getirilmeli. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde bu teklifimi Meclis’e sunuyorum ve AKP’ye çağrı yapıyorum. Bugün konuşmalar yapıp kadına şiddete karşı olduklarına dair demeçler verecekler. Eğer samimi iseler bu teklifi hemen kanunlaştıralım.” (DUVAR)