CHP’li Tanal: TİGEM koruma altındaki ceylanların etini satıyor

CHP’li vekil Mahmut Tanal, TİGEM Ceylanpınar’ın ‘koruma altındaki’ ceylanların etini kilosu 35 TL’den sattığını iddia etti. TİGEM Ceylanpınar İdari İşler Müdür Yardımcısı ise iddiayı yalanladı.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, sosyal medya hesabından paylaştığı belgelerde, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nün, nesli tükenmekte olan ceylanları KDV hariç kilosu 30 TL’den satışa sunduğunu iddia etti.

Tanal’ın paylaştığı belgeye göre, İşletme’nin İdare Heyeti’nin 1 Nisan 2022 tarihindeki toplantısında, ceylan etinin kilogram fiyatı, KVD hariç 30 TL, KDV eklendiğinde 33-35 TL olarak görülüyor. Yine aynı belgede tabaklanmış ceylan derisi satışı da yer aldı.

CHP’Lİ TANAL: CEYLAN ETİNİ KİMLER ALIYOR? 

Sosyal medya hesabından “TİGEM Ceylanpınar İşletmesi’nden kilosu 33-35 TL’ye ceylan eti satın alan ‘ayrıcalıklı’ kişiler kimler? İşletmedeki ceylanların eti kimlere satılıyor?” sorusunu soran Tanal, şu an Tarım ve Orman Bakanlığı müfettişlerinin TİGEM Ceylanpınar İşletmesi’nde inceleme yaptığını, ceylanlarla ilgili de gerekli incelemeyi yapmalarını da beklediklerini söyledi.

TİGEM: İDDİALAR DOĞRU DEĞİL

TİGEM Ceylanpınar İdari İşler Müdür Yardımcısı Serkan Karaman, Mahmut Tanal’ın iddialarına ilişkin açıklama yaptı. İddiaların doğru olmadığını, ceylanların gözbebekleri olduğunu belirten Karaman, ceylanların ticari amaçla satılmadığını, Doğal Yaşam Koruma Müdürlüğü gözetiminde canlı ve çift olarak popülâsyonun devam etmesi şeklinde satışların olduğunu söyledi. Hiçbir ceylanın TİGEM tarafından kesilmediğini, söz konusu belgede yazan tabaklanmış derinin hastalıktan, yaşlılıktan ölen ceylanların derisi olduğunu vurgulayan Karaman, “Bu deri alma da sürekli olan bir işlem değil zaten. Ceylanlar bizim gözbebeğimiz, kesinlikle ceylan eti satma gibi bir olay yoktur. Belgede yazan rayiç bedeli de çok eski yıllardan beri yazılıyor, biz de öyle devam etsin dedik. 30 TL ceylan eti mi olur?” dedi.

Bu, CHP’li Tanal’ın TİGEM’in ceylanları kesmesine dair ilk iddiası değil. Geçtiğimiz nisan ayında TİGEM Ceylanpınar İşletmesi’nde ceylanların kesilip etlerinin üst düzey misafirlere ve bürokratlara ikram edildiğini iddia eden Tanal, bu iddiayı da soru önergesiyle Meclis'e taşımıştı.