Ceylanpınarlılar: Sorunumuz çözülmedi, TİGEM bizden ne istiyor?

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve beraberindeki heyet, hayvan otlattıkları meraları TİGEM'e devredilen ve hayvanlarına el konulan Ceylanpınarlı köylüleri ziyaret etti. Tanal, hayvancılığın bitirilmeye çalışıldığını söyleyerek anayasanın çiğnendiğini söyledi. Köylüler de hükümete seslenerek “TİGEM bizden ne istiyor” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde hayvancılıkla uğraşan köylülerin hayvanlarını otlattıkları meralar, ocak ayında Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) verildi, meralara giren hayvanlara da TİGEM tarafından el konuldu. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ve beraberindeki heyet, perşembe günü Ceylanpınarlı köylülere bir ziyaret gerçekleştirdi.

'ANAYASA İHLAL EDİLİYOR'

Hayvanların hapis tutulduğu yere giren ve burada açıklama yapan Tanal, hayvanların dışarıda otlatılmasına izin verilmediğini ve haciz edildiklerini belirtti. Bu uygulamanın ülkenin et, süt, yün ihtiyacını engellemek için yapıldığını söyleyen Tanal, “Devlet tarım arazileri ve meraları amacı dışında kullanılmasını önlemek, tarımsal üretim planlaması ilkelerine uygun vaziyette düzenlemekle yükümlüdür. Hayvanların yetişmesi için meraları halka açmalıdır. Anayasa diyor bunu. Şu an burada Anayasa ihlal ediliyor” diye konuştu.

Tanal, köylülerin yaşadıkları sorunu aktarmaları için örnek dilekçe hazırladığını, muhtara bıraktığını, mağdur olan herkesin dilekçeyi doldurarak, ya taahhütlü şekilde ya da Kaymakam aracılığı ile Kamu Denetçiliği’ne göndermesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bu size yapılan zulmü, haksızlığı, hukuksuzluğu burunlarından getirin” dedi.  

'HAYVAN OTLAĞA ÇIKTIĞINDA ASKER GELİYOR'

Sadece Karataş köyünde 3 bin 500 küçükbaş, 500 büyükbaş hayvan olduğunu belirten Karataş Köyü Muhtarı Mehmet Karataş da ne yapacaklarını bilmediklerini söyledi. Tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu, hayvanlarını otlatamazlarsa göç etmek zorunda kalacaklarını aktaran Muhtar Karataş, “Hayvanları bırakmıyorlar otlasın. Hayvan otlak alanına geçerse asker, komando başımıza dikiliyor. Beyaztaş, Aşağıkarataş, Gümüşköy, diğer köyler... İsrail-Filistin şekli ne ise biz de o durumdayız. Şimdiye kadar böyle bir durum görmedik. Bu sene artık ne olduysa bilmiyoruz” diye konuştu. Aylardır sorunlarının çözülmesinin beklediklerini vurgulayan Karataş, sorunun çözülmesi bir tarafa daha da katlandığını söyledi.

'JANDARMA BİZE BASKI YAPIYOR, DÖVÜYOR, KÜFREDİYOR'

Hayvancılıkla geçinen 10 bin kişi olduklarını nereye gideceklerini, ne yapacaklarını şaşırmış durumda olduklarını söyleyen Ceylanpınarlı köylülerden Asur Ateşli de hükümete seslenerek, “10 bin kişiyiz, hayvancılıkla geçimimizi sağlıyoruz. 150 bin hayvan İlçe Tarım’a, Ceylanpınar’a kayıtlı. Nereye gideceğiz bu hayvanlarla? Bu TİGEM ne istiyor bizden? Allah’a havale ediyorum TİGEM’i. AK Parti’ye sesleniyorum ben. Hiç ses çıkmıyor AK Parti’den. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sesleniyorum, bu hayvanları nereye göndereceğiz? Jandarma bize baskı yapıyor, dövüyor, küfrediyor. Bizim sesimizi duyun” dedi.