CHP'li Sarıbal: 2023 yılı tarımsal ithalatta rekor yılı olacak

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yılın ilk 7 ayındaki ithalatı değerlendirdiği basın açıklamasında, 2023'ün tarımsal ithalatta rekorlar yılı olacağını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal (ortada)
Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bugün CHP Bursa İl Başkanlığı'nda bugün düzenlediği basın açıklamasıyla yılın ilk 7 aylık dönemine ilişkin iktidarın tarım politikalarını değerlendirdi. Sarıbal, ilk 7 ayda çoğu üründe ithalatın neredeyse 2022 yılının değerlerine ulaştığını söyledi.

"Gereksiz bir şekilde çok fazla ithalat yapıldı. Mısır üreticisi mısırını saklayacak yer bulamıyor" diyen Sarıbal, tarımsal ithalatın rekor kırmasını sebebinin, döviz fiyatlarının sürekli hareketliliği, dünyada gıda fiyatlarının gerilemesi ve bütün ithalat koridorlarının kullanılması olduğunu belirtti.

'EMEKLİYE, EMEKÇİYE DESTEK YOK, ÖZEL ŞİRKETLERE VAR'

TÜİK verilerine göre Türkiye'nin gıda enflasyonunda Arjantin'den sonra dünyada ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Sarıbal, "Bütün dünyada gıda fiyatları azalırken Türkiye'de artıyor. Çünkü emekliye, emekçiye destek yok ama uluslararası şirketlere var. Tarımsal ithalatta rekor yılı olarak 2023'ü şimdiden söyleyebiliyoruz. Tarımsal 18 kurum işlevsiz hale getirildi. Çiftçinin yanında hiçbir kurum kalmadı" diye konuştu.

Tarım piyasasının iktidar tarafından özel şirketlere bırakıldığını belirten Sarıbal, şöyle konuştu: "Şu anda sistem tamamen şirketlerin kontrolü altında. Ne yazık ki şirketler ve çiftçi baş başa kalmış durumda. Tarıma toplam 59 milyarlık bir destek var. Bu destek çiftçinin mazotunu bile karşılamıyor. Siz bu koşullarda çiftçiyi nasıl ayağa kaldıracaksınız? Sadece ürün değil, tarımsal girdilerin hepsi ithal ediliyor. Bugün yaşadığımız sorunun özü budur."

'21 YILDA 27 MİLYON TARIM ALANI TARIMDAN ÇIKARILDI'

Sarıbal, 21 yıllık AK Parti iktidarında 27 milyon dönüm tarım alanının tarımdan çıkarıldığını, 600 bin çiftçinin üretimi bıraktığını söyledi. Sarıbal, üretimin nüfus artışını karşılamadığını, bu nedenle ithalata yöneldiğini belirtti. Sarıbal, "Mehmet Şimşek'in dayattığı sermaye programı Türkiye'de uygulanıyor. Ülke tarımını bitiren, çiftçiyi borçlandıran bir tarım politikası uygulanmakta. Bunun sebebi de 12 Eylül'den sonra bu AKP iktidarıdır" dedi.