CHP'li Purçu: AB'den Romanlar için alınan para İngiliz şirkete verildi

CHP Milletvekili Özcan Purçu, 8 Nisan Dünya Roman Günü’nde Meclis'te yaptığı konuşmada, "Romanların paralarını İngiliz şirketine verdiler. Bu kadar mı göz diktiniz bu paralara?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nde TBMM'de bir konuşma yaptı. Romanların açlık koşullarında yaşadığına dikkat çeken Purçu, AB'den alınan fonların, projeleri yürütmesi için bir İngiliz şirketine verildiğini söyleyerek, "Ya, İngiliz şirketiyle Türkiye'deki Romanların ne alakası var? Bu kadar mı göz diktiniz bu paralara? Garibanın, yoksulun parasını dahi İngiliz şirketine verdiniz" diye konuştu.

'AB FONLARI ROMANLAR İÇİN KULLANILMIYOR'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yayınlanan, 2016-2021yıllarını kapsayan Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında; hükümetin yürütmekle yükümlü olduğu Romanlara yönelik projelere değinen Purçu şöyle konuştu:

“Hükümet Roman vatandaşlarımıza yönelik SIROMA, ROMSID, ROMACTED projeleri yaptı. Avrupa Birliği fonlarıyla finanse edilen bu projeler kapsamında, Romanların sorunlarının tespit edilmesi ve Roman kültürünün tanınması açısından, öncelikle Romanların yaşadığı mahallelerde kapsamlı bir saha araştırması yapılması gerekirdi. Roman mahallelerine bu araştırmayı yapacak olan akademisyen ve bürokratların gitmesi gerekirken, daha öncesinde saha araştırması ve veri analizi yapılmamış Roman vatandaşlarımız hakkında projeler uygulanmaya başlandı. Hiçbir ön araştırma yapılmadan başlanan bu projeler masa başında planlandı. En önemlisi de AK Parti hükümeti bu dönemde Roman mahallelerine bir çivi bile çakmadı. Bunu herkes biliyor. Yalnız bilmedikleri başka bir şey daha var insanların. Bu paralar nerede? Milyon Euroları kime peşkeş çektiniz?”

'ROMANLARIN PARALARINI İNGİLİZ ŞİRKETİNE VERDİLER'

Hükümete seslenen CHP’li Purçu, “Projenin yürütülmesi görevini devretmek adına WYG adlı bir İngiliz şirketi buldular. Romanların paralarını o İngiliz şirketine verdiler. 'Alın bu Roman projesini yürütün' dediler. Haram zıkkım olsun. ROMSİD, SIROMA, ROMACTED Projesi için AB’den alınan milyonlarca euro para ortada yok. Mesela ROMSID Projesi için AB’den 1 milyon 825 bin euro civarında bir para geldi. Para nerede? İngiliz şirketinin hesabına yattı. Ya, İngiliz şirketiyle Türkiye'deki Romanların ne alakası var? Bu kadar mı göz diktiniz bu paralara? Bu kadar paragöz olunur mu ya. Garibanın, yoksulun parasını dahi İngiliz şirketine verdiniz. Yalansa Hükûmetin bir milletvekili gelsin burada beni yalanlasın. 'İngiliz şirketine bu paralar verilmedi' desin. Biz olmasak, Cumhuriyet Halk Partisi olmasa vallahi kimse bunları bilmeyecek. Bu kadar Türkiye'nin en yoksul kesiminin hakkı yenir mi ya, nasıl Müslümansınız siz” açıklamasında bulundu.

'ROMANLAR ARTIK AK PARTİ’YE KANMIYOR'

20 yıllık AK Parti iktidarını kapsayan dönemde Romanların geldiği son duruma dikkat çeken Purçu, “Romanlar yoksuldu. 20 yıllık AK Parti iktidarı, şu an geldiğimiz noktada Romanları açlığa mahkûm etti. Romanlar artık yoksulluğunda ötesinde, derin yoksulluk ve açlıkla mücadele ediyor. Artık o Roman mahallelerine bile girmeden Roman Strateji Eylem Planı oluşturan Aile Bakanlığı’nıza da kanmıyorlar. Bizi artık kandıramazsınız. 'Romanların, garibanın oyunu bir kilo fasulyeye, 2 kutu salçaya alırız' diye düşünmeyin, 'Bunlar çantada keklik' diye düşünmeyin. Artık mahallemize isteseniz de giremezsiniz. Romanların AK Parti’ye hiçbir inancı kalmadı” dedi. (HABER MERKEZİ)