CHP’li milletvekilleri: Asgari ücret yoksulluk sınırının altında kaldı

CHP'li milletvekilleri yeni asgari ücretin yoksulluk sınırının altında kaldığını ve artışa rağmen Türkiye'nin Avrupa'da sonuncu olacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile İzmir Milletvekili Kani Beko, 2022 yılı için 4 bin 250 TL olarak açıklanan asgari ücreti değerlendirdi.

Ağbaba, “4 bin 250 TL asgari ücret; ne dolar karşısındaki kaybı yerine koydu, ne de asgari ücretlinin sofrasından eksilen ürünleri tam olarak karşıladı” dedi ve ekledi:

“Kurdaki artışın henüz tüketiciye tam yansımadığını düşündüğümüzde asgari ücrete gelen bu zam, asgari ücretlinin cebine dahi girmeden yok olup gidecektir. Merkez Bankası’nın bugünkü faiz indirimi ile birlikte doların 15 TL’yi de geçtiğini düşündüğümüzde, asgari ücretin sene başından bu yana olan kaybı ortalama 201 dolar. Yılbaşında bir asgari ücretle 384 dolar alınabiliyorken, şimdi döviz kurunun son artışı ile 183 dolara kadar gerilemiştir. Bunun TL karşılığındaki karşılığı ise ortalama 3 bin 75 TL’dir. Sadece doların karşısındaki kaybı karşılanması için bile asgari ücretin en az 5 bin 900 TL olması gerekiyordu.”

‘TÜRKİYE, AVRUPA'DA SONUNCU OLMAYA DEVAM EDECEK’

Döviz kurunun hızla artışı ve gerçek enflasyonun neredeyse yüzde 60’lara dayandığı bir ortamda 4 bin 250 TL olan asgari ücretin, sofradaki eksilen temel besin maddelerini geri getiremediğini ifade eden Ağbaba, “Örnek vermek gerekirse, ocak ayına göre, süte gelen son fahiş zammı göz önüne aldığımızda asgari ücretin süte göre 7 bin 100 TL, aynı oranda patates almak isterse asgari ücret 5 bin 226 TL olması gerekirdi. 2022 yılı için belirlenen 4 bin 250 TL asgari ücret ekmekteki kayba göre değerlendirildiğinde 5 bin 885 TL, yumurtaya göre 4 bin 695 TL, Margarine göre 4 bin 661 TL olması gerekirdi. Asgari ücretlinin ısınma maliyetini karşılayabilmesi için ise kömür fiyatında yaşanan artışa göre en az 5 bin 932 TL, oduna göre en az 4 bin 480 TL olması gerekirdi. Yeni asgari ücretle Türkiye, Avrupa'da sonuncu olmaya devam edecek” diye konuştu.

‘ASGARİ ÜCRET 2022 YILINDA YİNE YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA KALDI!’

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ise asgari ücretlinin yine yok sayıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
“İşçiler ve sendikalar her zaman olduğu gibi yine yok sayıldı. Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşadığımız bu günlerde hükümet, işverenlerle birlikte, işçiye, emekçiye yine açlığı, yoksulluğu reva gördü. 4 bin 250 TL olarak açıklanan asgari ücret, bu haliyle geçen yıl 380 $ iken bu yıl 280 $’a düşürülmüş oldu. İşçiler, böylece 2022 yılına bin 500 TL eksik maaş alarak başlamış oldular. Bu ücreti kabul etmemiz mümkün değildir. Ancak yıllardır dile getirdiğimiz asgari ücretliden vergi alınmamasına dair talebimizin gerçekleştirilmesi asgari ücretli çalışanlar açısından kazanç olmuştur. Bu yeterli değildir, Asgari ücret geçim ücreti olana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Asgari ücret 2022 yılında yine yoksulluk sınırının altında kaldı.”