CHP’li Kabaoğlu’dan ‘liman’ tepkisi: Açık bir anayasa suçu

CHP’li Kaboğlu, limanların özelleştirilmesi süresinin artırılması yanı sıra zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasına ve OHAL mağduriyetlerine dair açıklama yaptı: Anayasaya aykırı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- AK Parti, özelleştirilen limanların sözleşme sürelerini yeni bir ihaleye gerek kalmadan 49 yıla uzatacak düzenlemenin de yer aldığı kanun teklifini Meclis’e sundu. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, limanların yanı sıra zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasına ve OHAL mağduriyetlerine dair açıklama yaptı, “Anayasaya aykırı bu teklifte ısrar, açık bir anayasa suçudur” dedi.

Limanlarla ilgili tekrar Meclis gündemine gelen teklife dair Kabaoğlu, “Milletvekili andının gereği olarak bu yasa önerisi açık bir şekilde reddedilmelidir. Yasa teklifi ile bu aykırılıkta ısrarın amacı kamu yararı değil; bir avuç yandaşın rantını korumak, gelecek kuşakların haklarını görmezden gelmektir” diye konuştu.

‘KAZ DAĞLARI’NA, CERATTEPE’YE GÖZ KOYANLAR, BİNLERCE YILLIK ZEYTİNLERİ YOK ETMEYİ AMAÇLAMAKTALAR’

Kaboğlu, 14 maddelik teklifin zeytinlik alanlarına ilişkin maddesiyle ilgili olarak, zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasına ilişkin yönetmeliğin Danıştay tarafından iptal edildiğini hatırlattı, “Bu sefer görmekteyiz ki, Anayasa’nın 138’inci maddesinde düzenlenen mahkeme kararlarının bağlayıcılığına açıkça aykırı bir şekilde aynı konu yasa teklifi ile getirildi” dedi ve şöyle sözlerini sürdürdü:

“Oysaki bu öneri zeytinlik alanları yok edecek olabilmesi itibari ile tarımsal alanların amaç dışı kullanımı engelleyen 45’inci maddenin de açık ihlalidir. Ülkenin doğal varlıklarını ranta kurban eden bu düzenleme, yoksulluğun da derinleştiği bir ortamda tarımsal üretimi yok edip kötü koşullarda maden faaliyetini teşvike yöneliktir. Köylüyü tarımsal üretimden alıkoyup Soma’da Amasra’da olduğu gibi ilkel ve ölüm tehlikesi altında çalışmaya zorlama sonucunu da doğurmaktadır. Kaz Dağları’na, Cerattepe’ye göz koyanlar, binlerce yıllık zeytinlikleri yok etmeyi amaçlamaktalar.”

‘SİVİL ÖLÜ HALİNE GETİRİLEN MAĞDURLARIN MAHKEMEYE ERİŞİM HAKLARI KISITLANMIŞTI’

Kabaoğlu, 2017’de kurulan Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun 6’ncı yılında kapatılmasını da değerlendirdi. Kabaoğlu, “OHAL KHK’leri ek listelerine isimlerini eklemek suretiyle kamudan uzaklaştırılan ve kısıtlanan birçok hak ve özgürlükleri ile birer sivil ölü haline getirilen mağdurların mahkemeye erişim hakları kısıtlanmıştı” dedi.

‘HALA SONUÇLANMAYAN BAŞVURULARLA İNSANLARIN MAĞDURİYETLERİ DEVAM EDİYOR’

İbrahim Kaboğlu, görev süresi sona erdikten sonra OHAL Komisyonu’nun yetkilerinin çeşitli kamu kurumlarına devredilmesine ilişkin düzenleme için şunları kaydetti:

“685 sayılı OHAL KHK’sinin aynen kabulü ile yasalaşan 7075 sayılı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanun’a yeni bir madde eklenmesi önerilmektedir. Binlerce mağduru, adeta gaz odası işlevi gören ve iki yıllığına kurulan OHAL önünde 6 yıldır bekleten kanuna eklenen madde ile başvurusu sonuçlanmayanlara ilişkin kararların ilgili kurumlarca verilmesini öneriliyor. Kamu görevinden hukuk dışı şekilde çıkarılmasına sebep olan kuruma iadelerine ‘sen karar ver’ deniliyor. ‘Ağaç kabuğu yesinler’ denilen bu insanların, haklarını araması sürekli olarak engellenmek isteniyor. Oysaki iki yıllığına görevini tamamlaması gereken Komisyon’un görev süresi daha sonra dört defa uzatıldı ve hala sonuçlanmayan başvurularla insanların mağduriyetleri devam ediyor.” (DUVAR)