CHP'li belediyeler iklim için Bodrum’da buluştu

Bodrum’da düzenlenen iklim çalıştayında CHP’li belediye başkanları bir araya geldi. Çalıştayda yapılan konuşmalarda özellikle genç kuşakların iklim ve doğa konularında hassas olduğu vurgulandı.

Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - CHP'li belediyeler, ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 4’üncü Belediyeler Buluşması’ kapsamında Bodrum'da düzenlenen çalıştayda bir araya geldi.

Çalıştaya katılan CHP’li belediye başkanları şunlar oldu: CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çınar, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, iklim konusunda Türkiye'deki genç nüfustan umutlu olduğunu söyledi.

‘SORUMSUZLUĞUMUZ NETİCESİNDE BİR ÇÖKÜŞE TANIKLIK EDİYORUZ’

Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılış ve protokol konuşmaları Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın tarafından gerçekleştirildi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, iklimin, siyasi sloganlara cevap vermediğini, ekonomik modellere karşı sorumlu olmadığını, aksine insanlığın ekosisteme karşı sorumlu olduğunu belirtti. “Bugün sorumsuzluğumuz neticesinde bir çöküşe tanıklık ediyoruz” diyen Aras, “Birleşmiş Milletler bu çöküşü, ‘insanlık için kırmızı alarm’ olarak nitelendirilen iklim raporu ile açıklıyor. Yanılgıya yer bırakmayan uyarıları ile rapor, burada olan biteni anlatacağımız aşamayı çoktan geride bıraktığımıza, bunu bizzat deneyimlediğimiz bir dönemde olduğumuza dikkat çekiyor” dedi.

‘TÜRKİYE DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞTİRECEK POTANSİYELE SAHİP’

Aras, iklim konusunda gençlerin daha duyarlı olduğuna dikkat çekerek “Geleceği dayanışmayla hep birlikte inşa edeceğimizi akılda tutarak hareket etmeliyiz. Gelecekleri için endişeli olan ve bugünden ona sahip çıkma kararlılığını gösteren genç kuşaklar, doğa ile olan ilişkimizdeki anormalliği fark ederek protestolarını gerçekleştirmeye başladılar. Doğadan ayrı varlıklar olmadığımızı idrak etmek durumundayız. Bu konuda umutluyuz. Çünkü Türkiye’de genç bir kuşak var. Türkiye bu büyük dönüşümü gerçekleştirebilecek potansiyele sahip. Sosyal adalet ve sürdürülebilir kalkınma hakkında daha fazla şey söyleyecek nitelikli, liyakat sahibi gençlerimizi desteklemek ve bu kürsüleri onlarla paylaşmak, gelecek için ilk farkındalığımız olacaktır. Bunu, onlara borçluyuz. Çünkü gezegende fütursuzca hareket etmemizin bedelini en çok onlar ödeyecekler” dedi.

‘BİRİMİZ KARANLIKTA İSEK HİÇBİRİMİZ AYDINLIKTA DEĞİLİZ’

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, sıfır karbon hedefine ulaşabilmek için bir an önce detaylı adımların atılması gerektiğini söyledi. Muğla’daki nüfusun hızla arttığını ve bununla ilgili aksiyon alınması gerektiğini belirtti. Gürün, bu noktada Bodrum’da yapılan inşaatların, Bodrum Belediyesi’nin sorumluluğunda olmadığını, bakanlıklarla ilgili olduğunu belirtti.

CHP Enerji ve Alt Yapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye’yi aydınlık ve temiz yarınlara kavuşturmanın herkesin görevi olduğunun altını çizdi. CHP'nin enerji politikalarına ilişkin bilgi veren Akın “Bize göre enerji kaynağıi, enerji verimidir. Biz enerji verimliliğini bir sektör haline getireceğiz. Enerji verimliliği dönüşümü, enerjide ulusal bağımsızlık, gelecek nesiller için eko sistem ve enerji devrimi ile enerjide refahı artıracağız. Birimiz karanlıkta isek hiçbirimiz aydınlıkta değiliz” diye konuştu.

‘ENERJİ YOKSULLUĞUNU ORTADAN KALDIRACAĞIZ’

Hükümetin enerji politikalarını eleştiren Akın, "Şu anda Türkiye’nin geldiği noktada maalesef büyük bir enerji yoksulluğu var. OECD ülkelerinin bakanlarıyla görüşüyoruz, toplantılar yapıyoruz. Daha yeni bu yeşil dönüşümde başarılı olan ülkelerin enerji bakanlarıyla bir araya geldik, ziyaret ettik. Orada da bunları hep dile getirdik. Enerji yoksulluğunu ortadan kaldıracağız. Nasıl kaldıracağız? Türkiye’de bir enerji yoksulluğu gerçeği var. OECD ülkeleri diyor ki, gelirinizin yüzde 25’ini eğer enerji faturalarına harcıyorsanız, o zaman enerji yoksulusunuz. Bakıyoruz bizim ülkemize; şu anda asgari ücretli bir vatandaşımızın faturalarının yüzde 40’ı enerji faturalarına gidiyor. Bu ülkede çalışan vatandaşlarımızın yüzde 62’si asgari ücretle çalışıyor. Yani bu ülkenin çalışanlarının yüzde 62’si enerji yoksulu” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE ENERJİ ŞİRKETLERİNE TESLİM OLMUŞ DURUMDA’

Türkiye'de enerjinin lobilere teslim edildiğini belirten Akın, "Çünkü enerji bir insan hakkıdır. Onun için ödenebilir, ulaşılabilir, kaliteli olmalı ve vatandaş için olmalı. Onun için biz de tercihimizi vatandaştan yana koyduk. Dedik ki; biz kamu politikalarını, kamucu bir anlayışla, kamu-özel sektör ile birlikte bunu inşa edeceğiz. Ancak şu an vatandaş, müşteri. 84 milyon nüfuslu koca Türkiye Cumhuriyeti şirketlere teslim olmuş, lobilere teslim olmuş ve dışa bağımlılığa teslim olmuş bir durumda" ifadelerini kullandı.

Bir gün süren çalıştayda, üç oturum gerçekleştirildi. Daha sonra yedi belediye başkanı manifesto imzalayacak.