CHP’li Akın’dan 'iklim değişikliği' tepkisi: Erdoğan fon müjdesi veriyor, bakanlık soruları yanıtlamıyor

CHP’li Ahmet Akın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3.1 milyar dolarlık ‘iklim fonu’ müjdesi verdiğini, ancak Türkiye’nin iklim değişikliğiyle ilgili yol haritasının bulunmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde bakanlığın yol haritasını, net sıfır emisyon hedefini, 2015 yılında Paris İklim Zirvesi’ne sunulan Ulusal Emisyon Azaltım Belgesi’nin güncellenmesi konusundaki çalışmaları sordu.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın, önergesinde yönelttiği soruları yanıtsız bıraktığını ifade eden CHP’li Akın, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda somut bir eylem planının olmadığına dikkat çekti.

‘NE BİR YOL HARİTASI NE DE HEDEF VAR’

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı imzalamayan beş ülkeden biri konumunda olduğuna vurgu yaparak, “İktidar yıllarca bu ayıbı ülkemize yaşattı” diyen Akın, şunları söyledi:

“2016 yılında 175 ülkeyle birlikte imza koyduğu sözleşmeyi yıllarca parlamentoya getirmeyen iktidar, Türkiye’nin 5 yıl kaybetmesine neden oldu. Siyaset üstü bir konu olan iklim değişikliğiyle mücadeleyi siyasi şova dönüştürdü. Anlaşmanın TBMM’de kabul edilmesi bir zafer havasıyla sunuldu. Aslında anlaşmayı onaylamak bir sonuç değil; çok aşamalı bir sürecin ilk adımını oluşturuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak bu konuda sözde fon müjdesi verirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise konuyla ilgili sorularımıza yanıt bile vermiyor. Hatalı enerji politikaları hem iklim değişikliğini tetikliyor hem de vatandaşa zam olarak yansıyor. Paris İklim Anlaşması parlamentoda onaylanırken bakanlığın fosil yakıtlı santralların kapasitelerini artırma hedefi bulunuyor.” (DUVAR)