CHP'den DEÜ Rektörü Hotar'a tepki: Üniversiteyi batağa sürüklemiş

CHP'li Tuncay Özkan ve Atila Sertel, Sayıştay denetçilerinin belge ve bilgi talebini yanıtsız bırakan eski AK Parti milletvekili DEÜ Rektörü Nükhet Hotar'ı eleştirdi, görevden alınmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Nükhet Hotar'ın Sayıştay denetçilerine bilgi ve belge vermemesine tepki gösterdi. 

Özkan, Sayıştay denetçilerinin belge ve bilgi talebine ilişkin 40 resmi talebi yanıtsız bırakan, "hesap verme sorumluluğunu yerine getirmediği" rapor edilen Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Nükhet Hotar'ın görevden alınmasını istedi.

'YETER ARTIK, ALIN BUNU GÖREVDEN'

Sosyal medya hesabından AK Parti eski Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar'ın rektörü olduğu DEÜ'ye ilişkin Sayıştay raporu ile ilgili haberi paylaşan Tuncay Özkan, "Liyakatsiz. Bilimsel akıldan yoksun, zorba. Bu rektörün torpiline sesleniyorum: Yeter! Alın artık bunu görevden. İzmir bunu çekmek zorunda değil" dedi.

'BABASININ MALI DEĞİL'

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de Dokuz Eylül Üniversitesi’nin Sayıştay denetçilerine bilgi ve belge vermemesine tepki gösterdi. Sertel, “Dokuz Eylül Üniversitesi’nin rektörü Fatma Seniha Nükhet Hotar, kamu parasını nasıl harcadığı hakkında Sayıştay’a bilgi vermedi. Böylece denetim yapılmasını da engellemiş oldu. Harcadığı para babasının malı olan bir para değil. Harcadığı para kendi maaşı da değil. Harcadığı para kamunun malıdır. Bunun hesabı kendisinden mutlaka sorulmalıdır. Kamu kurumunun başında olan hiç kimse, Sayıştay denetlemesinden kaçamaz. Gelecekte bunun hesabını mutlaka hukuk önünde verecektir" dedi.

TBMM KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, Sayıştay raporunda, DEÜ’nün banka hesaplarının uyumsuz olduğu, şube müdürleri ve öğretim üyelerinin yasaya ve yönetmeliklere aykırı şekilde atandığı, işletme gelirlerinin giderleri karşılayamaz durumda olduğu gibi bulguların da yer aldığını söyledi.

'BORÇ BATAĞINA SÜREKLENMİŞ'

Dokuz Eylül Üniversitesi döner sermaye işletmesinin 4 milyon 415 bin lira açık verdiğini ifade eden Sertel, şunları söyledi:

“Bir kamu idaresinin mali tablolarına görüş bildirmeme, Sayıştay tarafından verilebilecek en ağır karardır. Olumsuz görüş bildirmekten çok daha kötüdür. AKP tarafından atanan ve eski AKP Genel Başkan Yardımcısı olan Fatma Seniha Nükhet Hotar, kamu parasını nasıl harcadığı hakkında Sayıştay’a bilgi vermedi. Böylece denetim yapılmasını da engellemiş oldu. Harcadığı para babasının malı olan bir para değil. Harcadığı para kendi maaşı da değil. Harcadığı para kamunun malıdır. Bunun hesabı kendisinden mutlaka sorulmalıdır. Kamu kurumunun başında olan hiç kimse, Sayıştay denetlemesinden kaçamaz. Gelecekte bunun hesabını mutlaka hukuk önünde verecektir. Rapora bakıldığında Fatma Seniha Nüket Hotar’ın çok sayıda usulsüzlüğün yanında üniversiteyi borç batağına sürüklediği de görülüyor. Sayıştay’ın 2020 yılı raporuna göre, DEÜ’nün borç miktarı 277 milyon 251 bin liraya ulaşmış. İzmir’in ve Türkiye’nin gözde üniversitelerinden olan Dokuz Eylül, ne yazık ki batağa sürüklenmiştir. Ben buradan kendisini atayanlara seslenmek istiyorum. Sayıştay bir devlet kuruluşudur. Eğer siz, DEÜ’nün denetlenmesini engellemesine göz yumuyorsanız söylenecek söz yok.”

NE OLMUŞTU?

Sayıştay'ın DEÜ'ye ilişkin 2020 yılı denetim raporu, çarpıcı bulguları ortaya koymuştu. Sayıştay denetçilerinin belge ve bilgi talebine ilişkin 40 resmi talebi yanıtsız bırakan DEÜ'nün "Hesap verme sorumluluğunu yerine getirmediği" rapor edilmiş, banka hesaplarının uyumsuz olduğuna, şube müdürleri ve öğretim üyelerinin yasa ve yönetmeliklere aykırı şekilde atandığına, işletme gelirlerinin giderlerini karşılayamaz durumda olduğuna dikkat çekilmişti. (ANKA)