CHP'de belediye başkanları yarıştı, yeni il başkanı Yalaz oldu

CHP Eskişehir'de Büyükşehir ve Tepebaşı Belediyesi başkanlarının desteklediği Yalaz ile Odunpazarı Belediye başkanının desteklediği bilinen Kahya il başkanlığı için yarıştı. Yeni başkan Yalaz oldu.

Google Haberlere Abone ol

Şenay Bilik Yıldırım

ESKİŞEHİR - CHP'de olağan kurultay öncesinde gözler il kongrelerine çevrildi, Eskişehir'de de pek çok ilde olduğu gibi kıyasıya mücadele yaşandı. Eskişehir İl Kongresi'nde Özgür Özel'i destekleyen "değişim"cilerden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un desteklediği Figen Kahya ile genel merkezin desteklediği, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın adayı olarak görülen Talat Yalaz yarıştı.
Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen CHP Eskişehir İl Kongresi'nde adaylar iddialı açıklamalar yaptı. Kongrenin ortak aday ile yapılması için çaba sarf ettiklerini ancak başarılı olamadıklarını ifade eden Talat Yalaz, "Yenilgi ile sonuçlanan ve hemen akabinde yerel seçimler ile devam edecek bir kongrenin; kırgınlıkların ve ayrışmanın gölgesinde geçmemesi gerekirdi. Ancak bu mümkün olmadı. Bu nedenle yine de seçilecek olan yönetimin sanki ortak adaymışçasına kucaklayıcı ve tarafsız olması gerekmektedir." dedi.

'KENDİ ANLAYIŞLARINI DEĞİŞTİRMEDEN DEĞİŞİM TALEP EDENLER...'

Değişim tartışmalarını da sağlıklı bir zemine oturtmak gerektiğine dikkat çeken Talat Yalaz şunları söyledi: "Samimi ve ilkeli bir değişime ihtiyacımız vardır. Kendi kadrolarını yenilemeyenlerin, kendi anlayışlarını değiştirmeyenlerin değişim talepleri samimi değildir. Gerçek değişim kadroların yenilenmesi ile olur. Gerçek değişim örgütün gençleşmesi ile olur. Tüzük ve ön seçim nezdinde bunun gerçekleşmesi için ciddi bir fırsat; değişim sadece lider değişimine indirgenerek geri tepilmektedir. Tüzük kurultayı, büyük kurultaydan önce mutlaka yapılmalı ve örgütün daha aktif olarak dahil olduğu demokratik bir süreç sonunda üyelerimiz genel başkanını seçmelidir."

'ÖNCE CHP'DE SONRA TÜRKYE'DE DEVRİM'

Figen Kahya ise değişime vurgu yaparak şunları söyledi: "Cumhuriyet Halk Partisi 14-28 Mayıs seçimlerinde yaşadığı mağlubiyetle inancını, umudunu kaybedecek değildir. Bu seçimin dersini çıkarmak elbet tabi boynumuzun borcudur. Bizim meselemiz 'küçük olsun bizim olsun' mantığını reddetmektir, bizim meselemiz değişen dünyada, değişen Türkiye’de, gençler ve kadınlarla birlikte yerelden değişimi sağlayacak bir kadro oluşturmaktır."

İL KONGRESİNE GİDİLİRKEN NELER YAŞANDI? 

Aday açıklamaları öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ortak bir aday belirlemek için bir araya gelmiş ve Sevgi Akmen ismi üzerinde anlaşma sağlanmıştı. Ancak geçmişte bir dönem CHP İl Başkanlığı yapan ve şimdi de Eskişehir Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği başkanlığını sürdüren Sevgi Akmen bu teklifi kabul etmemişti. Adaylık için adı geçen başka bir isim ise Erdal Çakıcıer olmuştu. Bir dönem CHP Odunpazarı ilçe başkanlığı yapan, mevcut il yönetiminde de yer alan Çakıcıer yeterli desteği bulamadığı için Talat Yalaz'ı destekleyeceğini ifade ederek adaylık yarışına katılmamıştı. Eskişehir İl Başkan Yardımcısı İsmet Baydar ise Figen Kahya'yı destekleyerek adaylık yarışına girmemişti.

CHP Eskişehir İl Kongresi'nde il başkanlığı için yarışan isimlerden Figen Kahya Odunpazarı Belediyesi Meclis Üyesi. Kahya, CHP Eskişehir İl Kadın Kolları Başkanlığı ve Kadın Kolları MYK Üyeliği görevlerinde bulundu. Avukat Talat Yalaz ise 5 yıldır CHP Tepebaşı ilçe yönetiminde başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.

YENİ İL BAŞKANI TALAT YALAZ 

Oylamanın sonucunda, delegenin 317 oyunu alan genel merkezin desteklediği, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın adayı olarak görülen Talat Yalaz yeni il başkanı seçildi. Figen Kahya ise 254 oyda kaldı.