CHP: Sürat Kargo'nun satışı iptal edilmeli ve soruşturma açılmalı

CHP'li Bülent Kuşoğlu, TMSF bünyesindeki Sürat Kargo şirketinin satışıyla ilgili olarak, “Yolsuzluk ve usulsüzlük olduğu açık olan bu satış işleminin iptali ve soruşturma açılması gereklidir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Plan ve Bütçe Komisyon Sözcüsü Bülent Kuşoğlu, TBMM’de yaptığı basın toplantısıyla Sürat Kargo ihalesi ile ilgili iddia edilen usulsüzlükleri kamuoyuna paylaşması üzerine Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) açıklama yaptığını söyledi.

Kuşoğlu, “TMSF bünyesindeki Sürat Kargo şirketinin satışı ile ilgili olarak 2 gün önce yapmış olduğum basın toplantısında sizlerle paylaştığım yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin olarak, TMSF tarafından 24 saat geçmeden uzunca bir metinle cevap niteliğinde kamuoyu açıklaması yapılmıştır" dedi.

Kuşoğlu yaptığı açıklamada, "Yolsuzluk ve usulsüzlük olduğu açık olan bu satış işleminin iptali ve soruşturma açılması gereklidir" ifadelerine yer verirken, TMSF’nin yaptığı açıklama ile de iddiaların doğrulanmış ve pekiştirilmiş olduğunu kaydetti.

KUŞOĞLU, İDDİALARI SIRALADI

Kuşoğlu, Sürat Kargo ihalesiyle ilgili şu noktalara dikkat çekti:

1 - İddialarımızdan ilki ihalenin muhammen bedelinin şirketin 2019 yılı verilerine göre yapıldığı ve böyle olunca da değerin çok düşük belirlendiğiydi. TMSF muhammen bedeli belirleyen değerleme raporunun tarihini Aralık 2020 olarak belirtmektedir. Ben raporun değil değerlemenin 2019 tarihli olduğunu iddia etmiştim. TMSF, değerleme için dikkate alınan yılın 2019 olduğu iddiamızı yalanlamamış hatta satış konusundaki yetkinin devredildiği Fon Kurulu’nun hazırlattığı Mali Durum Raporun da 2019 tarihli olduğunu açıklamıştır. Bu tam bir ikrardır.

2 - Diğer önemli iddiamız, Sürat Kargo’nun 2020 yılında 58 milyon TL kâr elde etmiş olması ve 2021’de de kârını katlayacağının görevden alınan TMSF Başkanı tarafından açıklanmış olmasına rağmen şirketin sürdürülebilir durumda olmadığının kabul edilerek, mevzuata aykırı bir şekilde satılmaya çalışılmasıdır. Zaten benzer firmalarla benchmarking/kıyaslama yapıldığında görülen Sürat Kargo değerinin 2 milyar TL’ye yakın olduğudur.

TMSF yetkilileri Sürat Kargo ihale tarihinde zararlı bir şirkettir, durumu sürdürülemezdir, diyebilirler mi?

TMSF bünyesindeki bir şirketin satılabilmesi için mevcut halinin ekonomik olarak sürdürülebilir olmaması yani yaşam belirtisi göstermemesi gerekmektedir. Ayrıca, bu durum mali oluşum raporuna bağlanmalı ve rapor ilgili Bakan onayından geçmelidir. Sürat Kargo’nun satışı öncesi şirketin faaliyetlerini sürdüremez konumda olduğuna dair alınmış bir bakan onayı olmadığı anlaşılmaktadır.

Şu anda Türkiye’de faaliyette bulunan şirketlerden on binlercesinin zararlı konumda olduğu düşünülürse Sürat Kargo’nun bırakın sürdürülemez olmasını, pandemi ve e-ticaretle birlikte gayet iyi bir ivme kazandığını ve kârlı olduğunu biliyoruz. Bu durumda TMSF bu satışı, “6758 sayılı Kanun’un 19. maddesinin uygulama Tebliği”nin 7’nci maddesinde yer alan hükme aykırı şekilde yetkisini aşarak yapmış olmaktadır.

3 - İhaleye katılacaklara neden 13 iş günü süre verildiği soruma TMSF yetkilileri durumun mevzuata uygun olduğu cevabını vermişlerdir. Durum, benim de iddia ettiğim gibi mevzuata uygun ancak makul değildir ve ticari teamüllere aykırıdır.

4 - İhaleyi alan 2021 yılı Temmuz’unda kurulduğu iddia edilen Port Kargo şirketinin bilgi odasına girip girmediği ve girdiyse ne kadar süreyle bilgi dokümanı incelediği soruma, TMSF cevap verememiştir.

5 - İlaveten sormak istediğim bir soru şudur: Sürat Kargo ile ilgili yargı süreci tamamlanmış, şirket mülkiyeti kamuya geçmiş midir? TMSF’nin kayyum olduğu şirketler yargı süreci tamamlanıp kamu mülkiyetine geçmeden satılabilir mi? Sürat Kargo’ya atanan kayyum ve yönetim bu duruma itiraz etmemişler midir? İtiraz etmemişler ise bu durumda suçlu değiller midir?

'SATIŞ KARARI MEVZUATA AYKIRI'

TMSF’nin Sürat Kargo satış kararının mevzuata aykırı ve yolsuzlukla varit olduğunu ifade eden Kuşoğlu, “Doğrudan temmuz ayında kurulan Port Kargo şirketi için düzenlenmiş ve değerinin en az 1.3 milyar TL altında bir satış olarak görünmektedir. Yolsuzluk ve usulsüzlük olduğu açık olan bu satış işleminin iptali ve soruşturma açılması gereklidir” diye konuştu.