CHP: Seçim kanununda değişiklik demokrasiye ihanet

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek "Yüzde 7’lik barajı savunmak 12 Eylül darbe hukukunun demokrasi ayıbını savunmaktır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin imzasıyla Meclis’e sunulan seçim kanununda değişiklik öngören yasa teklifini ‘demokrasiye ihanet’ olarak değerlendiren Erkek, “Bir yıldır bu teklif üzerinde çalışıyorlar. Hiçbir katılımcılık, toplumsal uzlaşma, muhalefetle, sivil toplumla görüşme yok. Kendi mutfaklarında bir yıl tuttular ve bugün Meclis’e getirdiler. Çok açık bir şekilde ifade etmek istiyoruz: Bu teklif demokrasiye ihanettir, bu teklif Türk siyasetine, seçim hukukuna açıkça bir ihanettir. Aynı zamanda büyük bir korkunun, çaresizliğin de göstergesidir. Cumhur İttifakı’nın içerisinde kaygılar, korkular çok büyük; iktidarı kaybetme korkusu var” dedi.

‘BİZ YÜZDE 3 BARAJ ÖNERDİK’

Seçim Kanunu’nun değiştirilmesini öngören teklifin içerdiği maddelere ilişkin de açıklamalarda bulunan Erkek, şu noktalara dikkat çekti:

“Neler var bu teklifin içerisinde? Demokrasi ayıpları, utanç duyulması gereken düzenlemeler var. Örneğin baraj. Diyorlar ki, 'barajı yüzde 10’dan, yüzde 7’ye indiriyoruz; böylece daha çok partinin, daha çok fikrin meclise girmesini istiyoruz.' Yüzde 7 gibi 12 Eylül darbe hukukunun ürünü olan seçim barajını makul bir oran olarak görmek zaten başlı başına büyük bir çelişki. Biz Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’de, yüzde 3 baraj önerdik. Yüzde 1 alan partinin dahi Meclis’te temsil edilmesini istiyorsanız, toplumsal bir uzlaşma istiyorsanız niye barajı sıfıra indirmiyorsunuz? Hala bu kadar yüksek oranda bir barajı savunmak 12 Eylül darbe hukukunun demokrasi ayıbını savunmaktır.”

'SEÇİM YASAĞI DÖNEMİNDE CUMHURBAŞKANINA PROPAGANDA YETKİSİ VERİLİYOR'

Düzenlemede Cumhurbaşkanının seçim yasaklarından muaf tutulmasının ‘demokrasinin, hukukun rafa kalktığı’ anlamına geleceğini kaydeden Erkek, “Seçimlerin Temel Hükümleri Hakkındaki Kanun’un 65. maddesinde geçen başbakan kelimesi yerine cumhurbaşkanı yazmadılar. Yani partili cumhurbaşkanı dilediği gibi, dilediği zaman üstelik devletin tüm imkânlarını kullanarak seçim propagandasını yapabilecek. Her zaman ifade ettiğimiz gibi işte bugün Türkiye’nin yaşadığı kişi, parti, devlet birleşmesi demokrasiyi yerle bir etti. Demokrasiyi, hukuku, her şeyi rafa kaldırdı. Seçimlerde devlet taraf olmaz, devlet siyasi partilerle yarışmaz. Siyasi partiler birbiriyle yarışır” değerlendirmesinde bulundu.

‘BU DÜZENLEME İLE KURULLAR DEĞİŞECEK’

CHP’li Erkek, düzenlemede yer alan maddelerden birinin de il, ilçe seçim kurullarıyla ilgili olduğunu işaret ederek, şu yorumda bulundu:

“Seçim kanununda, ilin en kıdemli hâkimi il seçim kurulunun başkanı olur. İlçenin en kıdemli hâkimi de ilçe seçim kurulunun başkanı olur. En kıdemli hâkim en az etki altında kalan kişidir, en deneyimli kişidir ve seçim güvenliği açısından bu düzenleme çok önemlidir. Kanun uyarınca ocak ayının son haftasında Türkiye’de tüm ilçe ve il seçim kurulları yeniden oluştu ve 2 yıl görev yapacaklar. Bu düzenleme bu kurullar değişecek. Neymiş efendim birinci sınıfa ayrılmış çok sayıda hâkim torbaya girecekmiş, kura çekecekmiş. Bu düzenlemeyi getirmek demokrasi adına, siyaset adına, seçim hukuku adına büyük bir ayıptır, ihanettir. Bu teklifle Cumhur İttifakı Türk siyasi tarihinde utançla anılacak. Önümüzdeki ilk seçimde Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacaktır ve Millet İttifakı da Meclis’te çoğunluğu ele alacaktır."

‘BİZ HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALIYORUZ’

Muharrem Erkek, basın açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Sorular ve cevaplar şu şekilde: 

DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde 6 parti liderinin bir sonraki görüşmesinin 27 Mart’ta olacağını öğrenmiştik. Yeri, saati kesinleşti mi?

Evet, 27 Mart’ta 6 siyasi partinin genel başkanları yine bir akşam yemeğinde bir araya gelecekler. Herhalde saati de 19.00 olur. Ama yerini şu anda ben de bilmiyorum

Seçim yasası teklifinin yasalaşması halinde özellikle küçük partilerin milletvekili çıkarma ihtimalinin düşebileceğinden bahsediliyor. Millet İttifakı’nda da aslında oy oranı düşük diyebileceğimiz siyasi partiler var. Bu Millet İttifakı’nın seçim stratejisini değiştirebilecek bir yasa değişikliği olur mu?

Demokrasi adına, siyaset adına utanç verici bir durumla karşı karşıyayız. Millet İttifakı güçlenerek, büyüyerek yoluna devam ediyor. Bugün tüm kamuoyu araştırmaları bize şunu açıkça gösteriyor; Millet İttifakı Cumhur İttifakı’nın önünde. Zaten korkuları da, kaygıları da o. Biz her türlü tedbiri alıyoruz ve bizim en büyük artımız hiç kimse ben ne olacağım kaygısıyla hareket etmiyor.

MACARİSTAN MODELİ TÜRKİYE’DE UYGULANABİLİR Mİ?

Macaristan modelinden bahsediliyor. Muhalefetin bu modeli incelediği ifade edildi. Biraz açabilir misiniz Macaristan formülünü? Türkiye’de uygulanabilir mi?

Macaristan’daki gelişmeleri takip ediyoruz. Macaristan’dakiler de bizdeki gelişmeleri takip ediyor. Otoriter popülist tek adam sistemleri çatışmadan beslenir, kutuplaşmadan beslenir, ayrıştırmadan beslenir ve dünyanın her yerinde otoriter sistemlere karşı demokratlar birleşir. Demokratlar demokrasi mücadelesi verir. Macaristan’da da 6 parti birlikte çalışıyor, Türkiye’de de 6 parti birlikte çalışıyor. Bu açıdan önemli benzerlikler var. Tabi sistem açısından farklılıklar da var ama önemli olan ilkelerdir. Siz önünüze, masanıza demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü koyarsanız temel ilkelerde uzlaşırsınız ve tek adam rejimlerine seçimlerde son verirsiniz. İşte biz İstanbul’da kazandık. Macaristan’da birlikte demokrasi mücadelesi verenler Budapeşte’de kazandı. Nisan ayında seçimler var; Macaristan’da sonucu, gelişmeleri hep birlikte göreceğiz. Ama Türkiye’de hiç kimsenin endişesi olmasın ilk seçimde demokrasiden yana olanlar kazanacaktır. (DUVAR)