CHP kongrelerinin gündemi ‘değişim’: Yüzümüzü sola dönmeliyiz

CHP son seçimlerde oy oranını artırdığı, geçmişte Türkiye sol hareketinin güçlü olduğu Ankara’nın Mamak ilçesinde kongresini yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Seçimlerin ardından ‘değişim’ tartışmalarıyla kurultay sürecini başlatan CHP’de 5 Eylül’e kadar sürecek ilçe kongreleri devam ediyor.  CHP’nin kurultaya giderken 25 ilçesi olan Ankara’daki 15’inci ilçe kongresi kentin merkez ilçelerinden olan Mamak’ta yapıldı.

Geçtiğimiz hafta sosyal medyada gündeme gelen Çankaya İlçe Kongresi’ndeki tablonun aksine Mamak’taki kongreye partililerin yoğun ilgisi vardı. Necmettin Erbakan Kongre Merkezi’nin tamamı partililer tarafından dolduruldu.

CHP Mamak 13’üncü Olağan İlçe Kongresi’nde “Mamak Senin Karar Senin” sloganını kullanan mevcut ilçe başkanı Ali Rıza Erdek ile “Mamak’ta yerel iktidara, birlikte kazanmaya” sloganını kullanan Behçet Akdulum yarıştı.

CHP’NİN MAMAK’TAKİ YÜKSELİŞİ

Son yirmi yılda muhafazakâr ve milliyetçi seçmen kimliğinin öne çıktığı Mamak Türkiye siyasal hayatında ayrı bir öneme sahip. Türkiye sol hareketi için önemi bulunan ilçe geçmişte “Küçük Moskova” olarak anılıyordu.

Son yıllarda CHP’nin oy oranını yükselttiği yerlerden biri olan Mamak’ta 2019’daki yerel seçimde AK Parti’nin ardından yüzde 47,24 oranına erişti. 14 Mayıs’taki milletvekili seçimlerinde yüzde 34,77 ile birinci parti olan CHP, AK Parti’nin önünde yarışı bitirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ilk turda 46,70 oy aldığı Mamak’ta ikinci turda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önünde yüzde 50,23 oranla seçimi tamamladı.

.

İLÇE KONGRELERİ NEYİN ANAHTARI?

Değişim tartışmalarının yapıldığı ana muhalefet partisinde ilçe kongrelerinde ortaya çıkan sonuçlar da yakından izleniyor. CHP Genel Merkezi’ne destek veren ilçe başkanlarının mı yoksa ‘değişim’ taraftarı isimleri destekleyen ilçe başkanlarının mı seçim yarışını göğüslediği kamuoyunca yakından takip ediliyor. Seçilen ilçe yönetimlerinin il delegelerini belirlemesi nedeniyle büyük kurultayda ortaya çıkacak tabloya dair söz konusu seçimler önem arz ediyor.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim kampanyası döneminde kendi seslendirdiği, “Sana Söz” şarkısının kongre başlamadan çalındığı Mamak’ta yarışan iki ilçe başkanı adayı da Kılıçdaroğlu’na yönelik “övgü” cümleleri içeren konuşmalarını kayda geçti. Mamak’taki ilçe başkanlığı yarışında doğrudan bir tavır söz konusu olmasa da delegelerin ve parti üyelerinin gündemi 'değişim'di.

‘KONGRELERİMİZ DÜĞÜN GİBİ KALABALIK GEÇER’

Geçtiğimiz hafta CHP’nin Ankara’da güçlü olduğu ilçelerden biri olan Çankaya’da yapılan ilçe kongresine ait görüntüler özellikle sosyal medyada yüzlerce kez paylaşıldı. CHP tabanının partisine ilgi göstermediği yorumlarıyla düşük katılıma dikkat çekilen yorumların ardından Mamak’ta da benzer bir tablonun açığa çıkıp çıkmayacağı merak konusu oldu.

Çankaya’daki tablonun aksine sabahın erken saatlerinden itibaren Mamak’ın kongresine yüzlerce partili katıldı. Partililer bunun nedenine ilişkin “Mamak’ta adaylar arasında rekabet var Çankaya’da bu yoktu. Mamak’ta geçmişten bu yana iyi bir mahalle örgütlenmesi sağladık. O yüzden kongrelerimiz düğün gibi kalabalık geçer” değerlendirmeleri yaptı.

‘BİZLER YÜREKLİ MİÇOLARIZ’

CHP içinde yaşanan tartışmalara dair ilk mesajlar da partinin milletvekilleri ve yöneticilerinden geldi. CHP Ankara Milletvekilleri Deniz Demir, Gamze Taşcıer, Okan Konuralp, Umut Akdoğan’ın yanı sıra kongreye genel merkez adına Genel Başkan Yardımcısı Devrim Barış Çelik katıldı. Kongrede Divan Başkanı seçilen, CHP içerisindeki tartışmaların parti içerisinde kalması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Bizler kaptanın gemiyi limana yerleştirmesi gerektiğini düşünen, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde seçime hazırlanan yürekli tayfalarız, yürekli miçolarız. Bizler cumhuriyetçileriz, halkçılarız, milliyetçileriz ve devrimcileriz” dedi. Salonun hemen hemen tamamı bu sözlere yoğun alkışla karşılık verdi.

‘DEĞİŞİMLER BURADA BAŞLIYOR TELEVİZYONLARDA DEĞİL’

CHP’li yönetici ve milletvekillerinin süre sınırı olmadan, delegelerin ise beş dakika ile sınırlandırılan konuşmaları partinin gündemine ve gelecek dönem atılması gereken adımlara dair de önemli mesajlar içeriyordu. Delegeler tarafından yapılan konuşmalarda ortak tema seçimlerin kaybedilmesine dair duyulan üzüntü ve gelecekte atılması gereken adımlara dair oldu.

“Partinin yeni bir dile yeni bir bakış açısına ihtiyacı aşikâr”, “Kurumsallaşmayı sağlamalıyız. Kürek çeken değil dümen güden örgütü yaratmalıyız”, “Çıkar ilişkileri partimizde yozlaşma yaratıyor”, “Küskünlerin partimize yeniden kazandırılması, örgütümüzün tamamının kucaklaması gerekiyor”, “Gelecek sokakta, gelecek halkı örgütlemekte”, “Herkes seçimde genel başkanımız gibi çalışsaydı her şey farklı olacaktı”, “Partinin kısır tartışmalardan kurtulmasını istiyoruz. Dağınıklık havasının haksızlık olduğunu düşünüyoruz”, “’Değişim’ diyenleri anlamıyorum. Toplarsın yüzde 5 imzayı aday olursun, partiyi yıpratmaya hakkınız yok”, “Genel başkan kadrolarını yenilemelidir, bu kadrolar yetersizdir. Nokta”, “Değişimler burada başlıyor televizyonlarda değil”, “Mamak’ı tekrar solun kalesi yapmakta kararlıyız” delegeler tarafından dile getirilen düşünceler olarak dikkat çekti.

.
‘GENEL BAŞKANDAN SIRADAN ÜYEYE KADAR HER BİRİMİZİN SORUMLULUĞU VAR’

Delegelere nazaran daha uzun konuşmalar yapan CHP’li milletvekillerinin cümleleri de salondakiler tarafından dikkatlice dinlendi. Yer yer alkışlarla yer yer uğultularla kesilen sözler saatlerce dile getirildi. CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir özellikle parti içerisinde ‘değişim’ yönünde açıklama yapanları, isimlerini anmadan eleştirdi, “Yedi dönem milletvekili olmuş çıkıyor muhalefet yapıyor. Yok öyle. Aday olmasaydın, bıraksaydın genç bir arkadaşa yerini. Sonuna kadar Kemal Kılıçdaroğlu sonuna kadar CHP” dedi.

Partinin büyümesi gerektiğini ifade eden Ankara Milletvekili Umut Akdoğan ise, “Partimizin üzerinde yüzde 25’lik cam tavan var.  Bu cam tavanı kırmak zorundayız. İktidar olmak zorundayız. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni yeniden kazanmak zorundayız. Mamak’ı kazanmak sorundayız” diye konuştu.

Seçimlerin kazanılamamasının nedenlerinin konuşulacağı mekanların kongreler olduğunu ifade eden Ankara Milletvekili Murat Emir ise, “Burada yapılan eleştirileri ihanet gibi göstermeyi doğru bulmuyorum. Gerçekleri konuşmak zorundayız.  Başaramadık. Genel başkanımız seçilmedi. Sayın genel başkan o koltuğu en çok hak eden kişidir” dedi.

Seçimlerin kaybedildiğini, kongrelerin hiçbir şey olmamış gibi, eksiklikler konuşulmadan yapılamayacağını söyleyen Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer ise, “Özeleştiri yapmak, gerçekler içimizi acıtsa da konuşmak zorundayız.  Yüz yıllık bir partinin ikinci tur hazırlığının olmamasını kabul edemem. Konuşacağız arkadaşlar. Benim de sorumluluğum var. Genel başkandan sıradan üyeye kadar her birimizin sorumluluğu var” ifadelerini kullandı.

‘ÖZELEŞTİRİ BÖYLE Mİ OLUR’

Konuşmalar sırasında delegelerin yorumları da oldukça dikkat çekiciydi. Kürsüye gelen hemen herkesin seçim sonuçlarına dair “özeleştiri yapmalıyız” cümleleri işitildi. Özeleştiri cümlelerini duymadıklarını ifade eden bir delege oturduğu yerden konuşma yapanlara tepki göstererek, “Sabahtan beri eleştiri diyorsunuz da bir Allah’ın kulu şunu yanlış yaptık demiyor. Özeleştiri böyle mi olur” ifadelerini kullandı. Kürsüdeki konuşmalar sırasında salonun bir bölümü değişime dair sözleri yoğun alkışlarken bir bölümü de Kılıçdaroğlu’nun seçime kadar partinin başında olması gerektiğine yönelik sözlere destek verdi.

.
TANSİYON YÜKSELDİ: İKİ ADAY EL ELE POZ VERDİ

Kongrede salonun ortadan ikiye farklı görüşlerde ayrıldığı adayların kürsüye çıkmasına az süre kala anlaşıldı. Konuşma yapan delegelerin desteklemedikleri adaylara dair sözleri salonun tansiyonunu da yükseltti. Salonda yükselen tansiyonun sonunda birbirlerinin üzerine yürüyen partilileri yatıştıran ise iki aday oldu. Divan Başkanı Çelik, adaylar Ali Rıza Erdek ve Behçet Akdulum’un ellerini havaya kaldırarak tansiyonun düşmesini sağladı. Adayların “Mamak’ı kazanıyoruz, birlikte kazanıyoruz.  Bizler CHP’liyiz”, “İzleniyoruz. Rezil oluyoruz, burası bizim ailemiz, yapmayın” sözlerinin ardından salonun tansiyonu düştü.

.
ANKARA’DAKİ 14 İLÇE YÖNETİMİNDEN 12’Sİ YENİDEN SEÇİLDİ

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, CHP’nin Ankara’daki ilçe kongrelerini Gazete Duvar’a değerlendirdi. 25 ilçe kongresinden 14’ünü tamamladıklarını, Mamak’la bu sayının 15’e çıkacağını ifade eden Akıllı, 2 ilçe dışında eski yönetimlerin yeniden ilçe başkanlıklarına seçildiğini söyledi. Buna göre Kazan ve Yenimahalle ilçe başkanları son seçimlerde değişirken Etimesgut, Şereflikoçhisar, Elmadağ, Haymana, Nallıhan, Çamlıdere, Çankaya, Ayaş, Beypazarı, Altındağ, Bala, Çubuk’taki ilçe başkanları yeniden seçildi.  Akıllı, bir iki yerdeki tatsız olayın dışında ilçe kongrelerinin sükûnet içerisinde geçtiğini de vurguladı.

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı kürsüden yaptığı konuşmada ise, “Değişim dönüşüm tartışması yapılıyor. Değişim sadece kişileri değiştirerek olmaz. Sadece kişileri değiştirerek, buna genel başkan da dahil, o takıldığımız yüzde 25’lik tavanı aşamayız” ifadelerini kullandı.

‘YÜZÜMÜZÜ SOLA DÖNMELİYİZ’

CHP’li delegelere göre partinin son seçimi kaybetmesinden sonra değişim yaşaması kaçınılmaz fakat bunun nasıl olduğu da bir hayli önemli. Bazı delegeler Kılıçdaroğlu öncülüğünde bunun gerçekleşmesi gerektiğini savunurken bazılarına göre ise yeni isimler siyaset sahnesine katılmalı, başarı da bunun sonucunda yenilenerek yakalanmalı.

CHP’de değişimin kaçınılmaz olduğunu ifade eden bir delege, “Yüzümüzü sola dönmeliyiz aksi durumda yok olup gideceğiz. Sağ politikacılarla kurulan ittifakın yarar sağlamadığı seçimlerde görüldü. Biz kendi özümüze dönersek insanları da ikna edebiliriz. Hatalardan ders çıkararak sağlıklı yapılanmalıyız” dedi.

‘YEREL SEÇİMLERE PARTİYİ SÜKÛNETLE GÖTÜRMELİ’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hafta içerisinde yaptığı “İstanbul için yola çıkıyorum” açıklamasını hatırlatan ve “doğrusunu yaptı” diyen bir başka delegeye göre ise yerel seçimler partinin motivasyonu açısından son şansı. CHP’deki ‘değişim’ tartışmalarının doğru yönetilemediğini savunan delege, “Bir baba battı diye çocuklarını, eşini bırakıp evinden kolay gidebilir mi? Tamam battı ama önce eşinin, çocuğunun geleceğini düşünerek karar alması gerekmez mi? Kılıçdaroğlu’nun da yaptığı bu. Yerel seçimlere partiyi sükûnetle götürmeli sonrasında da yerine demokratik bir şekilde birisi seçilmeli. Hayatın olağan akışı böyle işler, ‘bırak git’ diyemezsin” ifadelerini kullandı.

‘HER KONUDA DEĞİŞİM İSTİYORUM’

Bir kadın delegeye göre ise partide değişim kaçınılmaz. “Ben her konuda değişim istiyorum kardeşim, genel başkan da dahil” ifadelerini kullanan, sahada seçim döneminde yaşadıkları zorlukları anlatan, seçim sonuçlarının ardından açığa çıkan duygusunu tarif edemeyeceğini belirten delege, “Ben varsam ilçe örgütü var, genel başkan var, milletvekili var. Ben yoksam hiçbiri yok. O yüzden tabana sahip çıkmaları lazım, bizim mutsuzluğumuzu anlamaları lazım. Bizi anlamayan değişim de yapamaz” diye konuştu.

Partinin yenilenmesi gerektiğini, gençlere daha fazla söz hakkının sağlanması gerektiğini ifade eden bir genç delege ise, “Geleceğin biz olduğumuzu söylüyorlar ama bize her yerde az yer veriyorlar. Daha dinamik daha akılcı bir taban görmek istiyorsak gençlerin önünü açmaları gerekiyor” diye konuştu. Değişim tartışmalarına da değinen genç delege, “Yenilenmekten korkmamamız gerekiyor ama yeniyi yaparken de eskiyi yıkmamak lazım” ifadelerini kullandı.

SEÇİM YARIŞINI AKDULUM KAZANDI

CHP Mamak İlçe Kongresi'nde seçim yarışını mevcut ilçe başkanı Ali Rıza Erdek'in önünde bitiren Behçet Akdulum kazandı. 

 

 

 

Etiketler CHP Mamak Delege Seçim