CFWIJ: Kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlalleri yüzde 244 arttı

CFWIJ, İnsan Hakları Günü'nde kadın gazetecilere yönelik şiddete dair rapor yayınladı. Rapora göre 2021 yılında 810 kadın gazeteci şiddet, tehdit ve taciz gibi vakalarla karşı karşıya kaldı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla 2021 yılı içerisinde kadın gazetecilerin karşılaştıkları şiddet, tehdit, taciz ve insan hakları ihlallerini raporlaştırdı. ‘Kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerine son verilsin’ çağrısında bulundu.

‘KADIN GAZETECİLERİN HAKLARININ KORUNMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR’

Kadın gazetecilere uygulanan baskı ve şiddete son verilmesini talep eden CFWIJ’ın raporunda, “Kadınlar devletlerin uyguladığı baskının yanı sıra faaliyet gösterdikleri toplumsal düzen içerisinde de cinsiyet ayrımcılığına her gün maruz kalıyor. CFWIJ, bu yılki 16 Günlük Aktivizm kampanyasının sonuna gelirken İnsan Hakları Günü'nde kadın gazetecilerin hayatlarını riske atarak çalıştığını bir kez daha hatırlatmak istiyor. Kadın gazetecilerin haklarının korunması hayati önem taşımaktadır. Basın odalarının ve medya patronlarının kadın gazetecilerin koşullarını göz önüne alarak ayrımcılığa maruz kalmalarını engellemelerini ve güvenli ortamlarda çalışmaları için gereken ortamları sağlamalarını talep ediyoruz. ‘Dünyayı turuncuya boyarken’ kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerine ve şiddete son verilmesini istiyoruz” denildi.

82 KADIN GAZETECİ FİZİKSEL SALDIRI VE ENGELLEMEYE MARUZ KALDI

CFWIJ'in 2021 yılını kapsayan raporundaki ülkeler arasında Türkiye başı çekti. CFWIJ tarafından bu yıl içerisinde kadın gazetecilere açılmış 94 ayrı dava dosyası takip edildi. Rapora göre 82 kadın gazeteci alan takibi yaparken fiziksel saldırı ve engellemelere maruz kaldı, 18 kadın gazeteci gözaltına alındı.

KADIN GAZETECİLERİN UĞRADIĞI HAK İHLALLERİNDE YÜZDE 244 ARTIŞ

CFWIJ’ın raporunda kadın gazetecilerin 2020 ile 2021 yılları arasındaki çalışma ve şiddete maruz kalma durumları da karşılaştırıldı. Buna göre 2020 yılına kıyasla bu yıl, kadın gazetecilerin uğradığı hak ihlallerinde yüzde 244,11'lik bir artış gözlemledi. (DUVAR)

RAPORUN TAMAMI