Cezaevindeki mahpusun annesi: Oğlumun parmaklarını kırdılar

Kötü muamele nedeniyle iki cezavinden naklini isteyen Kurbani Özcan Diyarbakır Cezaevi'ne sevk edildi. Özcan'ın annesi, işkencenin sürdüğünü belirterek "Oğlumun parmaklarını kırdılar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kötü muamele ve işkence nedeniyle iki cezaevinden naklini isteyen Kurbani Özcan adlı mahpusun sevk edildiği Diyarbakır Cezaevi'nde de kötü muamele gördüğü iddia edildi. Özcan'ın annesi, oğlunun ceza infaz koruma memurları tarafından darp edildiğini ve parmaklarının kırıldığını söyledi. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulunurken Özcan'la görüşmek isteyen avukatlara da izin verilmedi.

KÖTÜ MUAMELE PEŞİNİ BIRAKMADI

Kötü muameleye maruz kaldığı ve can güvenliği olmadığı için Trabzon'da bulunan Beşikdüzü Cezaevi'nden naklini isteyen Kurbani Özcan, Mart 2021 tarihinde buradan Giresun'daki Espiye Cezaevi'ne gönderildi. Ancak Kurbani'nin anlatımına göre maruz kaldığı uygulamalar burada da devam etti. Cezaevine ilk girişte çıplak aramaya maruz kaldığını anlatan Kurbani, hayati tehlikesi olduğunu aktardı. Yaşadığı durum karşısında açlık grevine başlayan Kurbani, bu nedenle intihar girişiminde bulundu. Özcan son olarak buradan da Diyarbakır T3 Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Ancak Özcan'ın ailesi darp olayının burada da devam ettiğini söyledi.

'KURUM MÜDÜRÜ TUTANAĞI TEHDİT OLARAK GÖRDÜ'

Özcan'ın annesi, oğlunun ağır şekilde darp edildiğini ve parmaklarının kırıldığını söyledi. Anne Özcan, oğlunun kendisine darp olayını anlattığı esnada telefonun bir anda kapatıldığını anlattı. Annenin iddiaları üzerine Özgürlükçü Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği ve Diyarbakır Barosu'ndan avukatlar, Özcan'la görüşmek için cezaevine gitti. Ancak cezaevi idaresi bayram tatili nedeniyle heyetin Özcan'la görüşmesine izin vermedi. Avukatlar, cezaevi müdürünü telefonla arayarak görüşme için izin istedi ancak yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı. 5 avukat tuttuğu tutanakta şu ifadelere yer verdi: “Cezaevi müdürüne mevzuat hükümleri hatırlatıldı. Ancak kurum müdürü, tarafından resmi tatil gerekçesiyle görüşme gerçekleşmeyeceğini ifade etmişse de yönetmeliğin kanuna aykırı olamayacağı hatırlatılmış ve konu hakkında tutanak tutulacağı belirtilmiş. Ne var ki kurum müdürü tarafımızca tutulacak tutanağın kendisine yönelik bir tehdit olarak algılaması üzerine, 'Bana aba altından sopa göstermeyin' demiştir.”

ADALET BAKANLIĞI'NA BAŞVURU

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Özcan'ın annesinin anlattıklarından yola çıkarak, mahpusun işkence kötü muamele iddialarının kayıt altına alınmasına ilişkin başvuru yapı. Dernek, bakanlığa yaptığı başvuruda, “Derneğimize 07.05.2021 tarihinde telefon ile başvuran Kurbani Özcan’ın annesi, oğlunun Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulduğunu; 05.05.2021 tarihinde infaz koruma memurları/ personel vb tarafından koğuştan alınarak başka bir bölüme götürüldüğünü, götürüldüğü yerde çok sayıda İKM’nin bulunduğunu fakat bazılarının yüzünün kapalı olduğunu, orada bulunan Uğur ve Cihan isimli iki memurun yüzünü görebildiğini, kurum memurlarının Kurbani Özcan’ı ağır şekilde darp ettiğini, Kurbani Özcan’ın parmaklarının kırıldığını, bu tarihten itibaren darp edildiğine dair ailesine telefon görüşü sırasında bilgi verirken, telefonun kapatılarak aramanın sonlandırıldığını anlattı. Kurumumuzun yakından takip ettiği işkence iddialarına ilişkin birçok davada CİK idareleri, kamera kayıtlarının 60 günden sonra silindiğini belirtmektedir. Mahpusun hastaneye sevk edilmemesi de göz önüne alındığında, Kurbani Özcan’ın işkence iddialarını kanıtlaması imkansız hale gelmektedir.”

Dernek, sonuç ve istem kısmında Adalet Bakanlığı'nı göreve çağırdı: “Bu durumun önlenmesi ve işkence ve kötü muamele yasağının ihlaline ilişkin etkili bir soruşturma yürütülebilmesi için kurulunuzun ivedilikle Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nu ziyaret ederek, mahpus Kurbani Özcan ile görüşülerek beyanlarının dinlemesi, CİK idaresinden bilgi ve kamera kayıtlarını talep edilmesi ve bu görüşmelerin raporlanarak ilgili adli ve idari birimlere iletmesi, benzer durumda olan mahpusların işkence iddialarının yargı mercilerine taşınmasındaki sorunların çözülmesine yönelik yapısal adımların geliştirilmesi amacıyla Adalet Bakanlığı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ve Ceza Tevkifevleri Genel Müdürülüğü’nün bilgilendirilmesini ve girişimlerinizin tarafımıza da bildirilmesini talep ederiz.”