Çevreci ressamın basın açıklaması öncesi yanan evine ‘kundaklama’ şüphesi

Ressam Gökçe Erhan’ın evi, deniz ekosistemine zarar verdiği iddiasıyla kültür balıkçılığı tesislerine karşı basın açıklamasına saatler kala çıkan yangında kül oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trabzon'un Sürmene ilçesinde çevreci ressam Gökçe Erhan'ın, kültür balıkçılığı ile ilgili denize yapılacak kafeslere karşı düzenleyeceği basın açıklaması öncesi evinde yangın çıktı. Deniz ekosistemine zarar verdiği gerekçesi ile kültür balıkçılığı için yapılacak kafeslere karşı çıkan ressam Erhan, evini kullanılamaz hale getiren yangın ile ilgili Gazete Duvar'a açıklamalarda bulundu.

Erhan’ın denize yapılacak kafeslerle ilgili düzenleyeceği basın açıklamasına saatler kala evinin yanması üzerine jandarma ekipleri, çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangınla ilgili ‘kundaklama’ şüphesiyle inceleme başlattı. Erhan bu konuda emin olamadığını söyledi.

'EVDEN ÇOK DENİZDE YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN KAFESLERE MANİ OLABİLMEYİ DÜŞÜNÜYORUM'

Ressam Gökçe Erhan, evinde yaşanan yangın ile ilgili şüphelendiği birilerinin olup olmadığı, herhangi bir tehdit alıp almadığı gibi sorulara şu yanıtları verdi:

"Emin değilim ama bu durum beni tedirgin ediyor. Şuan yangın ile ilgili soruşturma yapılıyor. Henüz bana bu konuda bir geri dönüş yapılmadı. Basın açıklaması öncesi herhangi bir tehdit almadım, dolayısıyla yangın ile ilgili şüpheli biri yok. Eylem öncesi olması bir tesadüfte olabilir. Evim tamamen yok oldu, kullanılamaz durumda. Ben de yanan evimin 3 kilometre ilerisinde bulunan ailemin yanına yerleştim. İBB'den ve birtakım yardım kuruluşlarından evimin yeniden yapılması ile ilgili bir kampanya düşüncesi var. Ancak ben şuan evden çok denizde yapılması düşünülen kafeslere bir an önce mani olabilmeyi düşünüyorum. Bunun geri dönüşü olmayacak. O yüzden evden önce bu konuyu düşünüyorum."

BASIN AÇIKLAMASI İPTAL EDİLMEDİ

Ressam Gökçe Erhan, evi yanmasına rağmen deniz ekosistemine zarar verdiği iddiasıyla kültür balıkçılığı tesislerinin kurulmasına karşı düzenlenen basın açıklamasına katıldı.

Çamburnu Doğa Kültür Sanat Derneği, Sürmene Yeniçam Balıkçı Kooperatifi üyeleri ve bölge halkının katıldığı açıklamada konuşan Erhan, “Bu projeler, geçimini balıkçılıkla sağlayan aileleri son derece olumsuz etkileyecektir. Kültür balığı tesisi için düşünülen bölge, görüntü kirliği yaratacak ve genel estetiği bozarak yerel turizmi etkileyecektir. Kafeslerde kullanılacak yemler, doğal ortamdaki deniz balıklarının besin zincirinin bozulmasına neden olacaktır. Denizlerde yakalanan küçük balıklar, çiftliklerde yem olarak kullanılacağı için küçük deniz balıkları soyları tükenmekte olacak ve hamsi kültürü tehdit altına girecek. Bu projeye kesinlikle karşıyız. Çamburnu’na kimse kafes saplayamaz” diye konuştu.

 

Erhan, Sürmene ilçesi Çamburnu mevkisinde çöp depolama yönteminin çevreye verdiği zararlara dikkat çekmek amacıyla daha önce çöplük alanda yağlı boya resim sergisi açıp, "Çöpler depolanarak değil geri dönüşümle kazanılmalı" diyerek tepkisini dile getirmişti.

Etiketler ressam gökçe erhan