Çekya'da 1 günlük ulusal yas: 'Bu acı karşısında kelimeler kifayetsiz'

Başkent Prag'da 14 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırının ardından bugün Çekya'da ulusal yas var. Başbakan Fiala, "Toplumumuzun yaşadığı acı ve kederi ifade etmek için kelimeler kifayetsiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çekya'nın başkenti Prag'daki Charles Üniversitesi'nde 21 Aralık Perşembe günü 14 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin yaralandığı silahlı saldırının ardından ülkede bugün bir günlük ulusal yas var. Yas kapsamında bayrakların yarıya indirildiği Çekya'da, hayatını kaybedenler için de bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Başpiskopos Jan Graubner, öğlen saatlerinde Prag Kalesi'ndeki St. Vitus Katedrali'nde düzenlenen ayin sırasında ve tüm ülkede bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduğunu anlattı. Ülkeden yansıyan görüntülerde de sokaklarda, şiddetli yağmur ve kar altında, alışveriş merkezlerinde Noel alışverişi sırasında Çekyalıların hareketsiz durarak ölenler için saygı duruşunda bulunduğu görüldü.

SALDIRGAN 'OKULDA SİLAHLI SALDIRI YAPMAK İSTİYORUM' DEMİŞ

24 yaşındaki öğrenci David Kozak, perşembe günü Charles Üniversitesi'ne yönelik saldırısında önce 13 öğrenciyi, ardından kendisini öldürmüştü. Yaralılardan biri de daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. İngiliz basınına yansıyan haberlerde, saldırganın Telegram kanalından Rusça paylaşımlar yaptığı, bir mesajında, "Okulda silahlı saldırı yapmak ve muhtemelen intihar etmek istiyorum" diye yazdığı ileri sürülmüştü. Çekya polisinden yapılan açıklamaya göre, saldırganın bir hafta önce ülkede işlenen bir baba-kızın cinayetiyle ve kendi babasının aynı gün ölümüyle bağlantılı olduğu da değerlendiriliyor.

Saldırıya ilişkin bugün bir açıklama yapan Çekya Başbakanı Petr Fiala, "Bir yandan (olanları) kınamak, öteki yandan Noel öncesindeki bu günlerde tüm toplumumuzun yaşadığı acı ve kederi ifade etmek için kelimeler kifayetsiz kalıyor" ifadelerini kullandı. Olayın yaşandığı üniversite binasında, ölenlerin anısına binlerce mum yakılırken, okul, aileler ve öğrenciler saldırıda hayatını kaybeden kişilerin isimlerini paylaştı.

'BU, BEN DE OLABİLİRDİM'

Charles Üniversitesi Müzkoloji Enstitüsü, direktörleri Lenka Hlávková'nın da öldürülenlerin arasında olduğunu öğrendikten sonra Facebook hesabından bir paylaşım yaparak, "Bu, bizim için son derece acımasız bir haber" ifadelerini kullandı. Üniversitede ölenlerin anısına oluşturulan alanda mum yakan öğrenci Antonin Volavka da "Bu herkesin başına gelebilirdi. Gerçekten... Bu, ben de olabilirdim" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)