Çaykur'un Rize'deki '210 işçi alınacak' ilanına 23 bin kişi başvurdu

ÇAYKUR, başta Rize olmak üzere Trabzon, Giresun ve Artvin’deki çay fabrikalarına toplam 300 işçi alımı için ilan verdi. İlana sadece Rize’de 22 bin 956 kişi başvurdu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), “Rize’de 210, Trabzon’da 60, Artvin’de 25 ve Giresun’da ise 5 olmak üzere toplamda 300 beden işçisi alımı” için ilan verdi. Sadece 210 kişinin alınacağı Rize'deki 34 ayrı fabrikaya 22 bin 956 kişi başvurdu. Başvuru sayısının Rize'nin toplam nüfusunun yüzde 8'ine denk geldiğini ifade eden CHP ve İYİ Partili il yöneticileri, bu durumun işsizlik rakamlarını gözler önüne serdiğini ifade ettiler. 

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, işçi alımına yapılan başvurusu sayısının Rize’deki işsizliğin boyutlarını gösterdiğini ifade ederek, “Burada üniversite mezunu arkadaşlarımız da başvurdular. Türkiye’nin içinde bulunduğu şu anki koşul kabul edilebilecek bir boyut değildir. Ekonomik krizin içinde olması, pandeminin buna eklenmesi, Türkiye’nin kötü yönetilmesi, bölgedeki en önemli geçim kaynağı olan çay sektörünün durumu Rize’deki işsizliğin temel nedeni oldu" dedi.

'ÖNÜMÜZDEKİ SENE EN AZ 50 BİN KİŞİ BAŞVURACAKTIR'

Yaş çay alım fiyatlarının düşük olması, özel çay firmalarının da düşük fiyattan çay almasının bir sorun olduğunu kaydeden CHP'li Deniz, "Üreticiler, gübreyi almakta bile zorlanıyor. İnsanların bu kadar kötü koşullarda yaşaması en küçük noktadaki işe bile başvurunun bu kadar artmasına neden oluyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi bu durum Rize için de çok vahim bir durum. Kabul edilebilir değildir. Bugün 22 bin kişi başvuruyorsa önümüzdeki sene en az 50 bin kişi başvuracaktır. Geçen sene ÇAYKUR, 760 kişi almıştı. 600 kişi alınacağı açıklanmıştı, bu rakam 500 kişiye kadar düştü. ÇAYKUR daha fazla eleman alabilir. Bu sene alınacak işçi sayısı bine çıkarılabilirdi" diye konuştu. 

'RİZE SÜREKLİ GÖÇ VERİYOR'

İYİ Parti Rize İl Başkanı Ayşegül Akyıldız Özyanık, Rize’de gençlerin güvencesiz geçici işlere mahkum edilmesini kabul etmediğini söyledi. Rize’nin işsizlik sorunu yüzünden sürekli göç verdiğini vurgulayan Özyanık, “Biz gençlerimizin Rize’de kalmasını, burada ekonomiye katkıda bulunmasını arzu ediyoruz. Rize’ye yönelik oluşturulan bu politikalar da bu minvalde olmalıdır. Rize’mizin sadece Cumhurbaşkanı’nın memleketi olarak anılmasını değil, sanayisi ve üretimiyle ülkemize ve dünyada parmakla gösterilmesini arzu ediyoruz” dedi.

'NÜFUSUN YAKLAŞIK YÜZDE 8’İNİ OLUŞTURUYOR”

Özyanık, Rize’de 210, toplamda ise 300 beden işçisinin işe alınacağı duyurusuna yapılan başvurusu sayısını şöyle değerlendirdi:

“ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’ne bağlı sadece Rize’deki fabrikalarda işe alınacak toplam 210 işçi için müracaatın kısa tutulmasına rağmen Rize’de toplam 22 bin 956 başvuru yapıldı. Diğer üç ildeki müracaatlarla birlikte toplam müracaatın 30 binin üzerinde olduğu anlaşılıyor. Sadece Rize’de açılan 210 işçi alımı ilanına rekor sayıda başvuru yapılması, Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin ve bunun yansıması işsizliğin boyutunun ne durumda olduğunu gözler önüne seriyor. Sadece 6 ay çalışılacak mevsimlik bir iş için yapılan başvuru, Rize nüfusunun yaklaşık yüzde 8’ini oluşturuyor. Bu son derece vahim bir tablodur. Bu tablonun değiştirilmesi için ülke genelinde alınması gereken ekonomik tedbirlerin hızlı alınmasıyla birlikte Rize’mize çay sektörünün dışında yapılacak ve teşvik edilecek yatırımlarla istihdamda sektör çeşitliliğinin artırılması gerekmektedir.”

'İŞÇİ ALIMLARI ARTIRILMALI' 

Ardeşen’deki çay fabrikalarına toplamda 2 bin 774 işçinin başvurduğunu söyleyen CHP Ardeşen İlçe Başkanı Faruk Bucan, “Bunun karşılığında 15 işçi görev alacak. Bu memleketin içerisinde bulunduğu işsizliğin, ekonominin ne büyük sıkıntıda olduğunun yegane göstergelerinden bir tanesidir. Bu bize yaşamadığımız 1929’lu yıllardaki ekonomik buhranını hatırlatıyor. Hükümetin bu gidişattan bir an önce geri durmasını, ÇAYKUR’a işçi alımlarının artırılması ve bununla birlikte işsizliği önleyebilmek için gerekli iş sahalarının açılmasını talep ediyoruz” diyerek hükümete çağrı yaptı. (ANKA)